REVIEWA Capella

Musical Affairs Auris 1C

René van Es | 08 augustus 2002 | A Capella

De elektrische gegevens van de breedbandspeaker laten een impedantie zien van nominaal 15 Ohm. Die impedantie zakt niet onder de 14,4 Ohm en is dus zeer versterker vriendelijk. Ondanks die hoge waarde is het rendement bijzonder met 98 dB/Watt. De eigen resonantie frequentie ligt op ongeveer 45 Hz en het vermogen dat maximaal toelaatbaar is komt op 50 Watt. De frequentie karakteristiek is binnen enkele dB’s recht van 50 Hz tot 10 kHz. Daarboven en daaronder is er een natuurlijke afval. Aan de bovenzijde door de vorm van de conus en aan de onderzijde door de afmeting van de conus. Om een idee te geven van de toleranties van de units, de beweegbare massa is op 0,1 gram nauwkeurig, de DC weerstand op 0,1 Ohm en de resonantie frequentie binnen 1 Hz.

De PHY-HP units zijn ontwikkeld om te worden gebruikt in open panelen. Maar die zijn zo omvangrijk en onhandig dat veel ontwerpers zich hebben gestort op kasten voor de PHY-HP. Zo ook Hans Kortenbach van Musical Affairs, die met ware gedrevenheid Nederland laat kennismaken met deze producten. In nauwe samenwerking met Bernard Salabert en soms met de Duitse melomaan Keith Aschenbrenner, die eveneens al jaren verslingerd is aan het geluid van PHY-HP. Musical Affairs heeft de exclusieve vertegenwoordiging voor PHY-HP in Nederland.

De Musical Affairs Auris 1C

Vergeet de handboeken luidsprekerbouw en laat u leiden door uw gehoor. Dat is wat Hans heeft gedaan. Na een jaar of vier zoeken en hard werken is hij gekomen tot een kastvorm die van bovenaf nog het meeste de vorm heeft van een ui waar het topje en de onderkant zijn afgesneden. De vorm is makkelijk te vervaardigen omdat de wanden van de kast slechts 4 mm (!!!!) dik zijn. Het front en de bovenkant zijn slechts 6 mm. Uiteraard is het front wel dikker op de plaats waar de unit is gemonteerd. Van onder naar boven zijn in de kast latjes gelijmd om de kast te verstevigen. De gebruikte houtsoort is Sitka spruce, een materiaal dat ook wordt toegepast voor het maken van muziekinstrumenten. De kastconstructie is geplaatst op het houten frame en de twee onderdelen zijn verbonden met verstelbare koolstoffiber buisjes.


EDITORS' CHOICE