KR 300BXLS, Antares en Siltech Mxt Paris

Zoals de 300B een krachtiger uitvoering is van de 2A3 om te voldoen aan de wens om wat meer power te leveren in de bioscopen waar een gigantisch hoornsysteem de geluidsvoorziening deed in de jaren ’30, zo komen er nu krachtiger 300B’s op de markt. Een versterker met een 2A3 buisje levert als het meezit een watt of 3. Helemaal geen probleem als je een weergever erop aansluit met een rendement dat ruim boven de 100dB ligt; hoorns dus. Maar de heden ten dagen op de markt te vinden weergevers hebben veelal een pathetisch laag rendement van ‘wel’ 86dB. Wil je daar wat fatsoenlijks aan geluidsdruk uit te voorschijn toveren moet je forse concessies doen. Wat te denken van een push-pull buizen versterker of nog erger een solid state versterker. Voor ons, belijders van de Hollow State, de ergste vloek!

En om eerlijk te zijn moeten we de moderne 300B’s eigenlijk in een aparte categorie onderbrengen. Het zijn niet de originelen, het zijn op het origineel geïnspireerde ontwerpen. En door hun vaak met de meest moderne technieken vervaardigde en van de modernste ideeën voorziene resultaten, mogen ze best meespelen in het Geloof.

Veel van onze medegelovigen in de SETZFB kerk hebben het altaar – de buizenbak oneerbiedig gezegd – zodanig in elkaar zitten dat er volop gemodificeerd kan worden. De SETZFB altaren zijn van alle kanten toegankelijk en bieden de mogelijkheid de zich erin bevindende buizen simpel te vervangen door een andere. Iedere buis klinkt weer anders. Niet alleen per merk, maar zelfs per jaartal. Het is net wijn! Een bijzonder overzicht van een collectie 300B’s is te vinden op de site van Broeder Dick van de Merwe: www.triodedick.com
Een vast onderdeel van ons altaar is het SpiceRack. Dit is een verzameling buizen die al naar gelang de stemming en het soort muziek dat geofferd wordt de klank bepaald. De ene keer een JJ 300B omwille van het malse hoog en het lekkere fundament. Dan weer een stel Audio Notes voor een te scherp opgenomen stuk muziek. Favoriet is de AVVT versie van de 300B; een heel mooi midden en een prima basbalans. Slechts een nadeel, de kap van de Meishu moet iets open blijven omdat de buis net te lang is.


EDITORS' CHOICE