KR 300BXLS, Antares en Siltech Mxt Paris

Het leuke van ons werk als recensent is de mogelijkheid te leren. Te leren van apparatuur en de techniek erachter en erin, maar ook van degenen die de techniek leveren, de importeurs en verdelers.

Nadat de KR VT 850 mono blokken een tijd tussen de CEC TL5100 met Audio Note DAC en de Avantgarde Acoustic Duo’s hun kunnen hadden vertoond bracht Cor Dekker van Eurogram een stel KR 300BXLS buizen om eens aan de tand te voelen in onze Audio Note Meishu. Nou, wat graag want deze bijzondere buis is een gewild onderdeel in de ‘300B scene’.

 De ‘300B scene’ is een bijna religieus gezelschap dat zweert bij een aantal definities. Zo dient een versterker te voldoen aan Single Ended Triode, Zero Feedback en moet het liefst een hoornluidspreker aansturen. Aan deze voorwaarden voldoen in de meest hoge mate versterkers die werken met of een 2A3 buis of een 300B. Beiden zijn ontwerpen uit een ver verleden en zijn nog steeds zij het met wat moeite en voor een hele dikke stapel van die euro-briefjes, te verkrijgen bij gespecialiseerde zaken. Dit zijn dan NOS buizen, New Old Stock. Gloednieuwe buizen originele verpakking met prijskaartjes rond de duizend tot vijftienhonderd euro het stuk. Bent u daar nog?

Maar, er zijn alternatieven. Steeds meer bedrijven komen op de markt met replicas van bovengenoemde buizen om de almaar stijgende vraag naar deze kunstwerkjes te bevredigen. Eerst in China waar vooral Audio Note de buizen vandaan haalde en onder eigen merk op de markt bracht. In de voormalige Sovjet unie hebben we Svetlana, in Tsjechie en Slowakije vinden we KR, Vaic, Tesla, JJ en waarschijnlijk nog wel meer. En niet te vergeten de met oude materialen en op de originele machines gefabriceerde 300B’s van het wederopgestane Western Electric.


EDITORS' CHOICE