REVIEW

MrSpeakers AEON Flow

Jamie Biesemans | 04 februari 2018 | Fotografie Fabrikant

MrSpeakers lijkt misschien de meest ironische merknaam in de geschiedenis van hoofdtelefoons, maar laat dat geen reden zijn om dit Amerikaans merk links te laten liggen. Onbekend bij het grote publiek, maar bij de kenners staat dit bedrijf van ‘Headmaster’ Dan Clark allang op de favorietenlijst. De toegankelijke, vriendelijke fun-attutide van de oprichter heeft er vast mee te maken. Clark begon met custom hoofdtelefoons gebouwd rond de Fostex T50RP en 3D-geprinte behuizingen, maar is inmiddels ontwerper van zeer gerespecteerde producten met eigen drivers. De AEON Flow is in de line-up van MrSpeakers een instapper – maar wat voor één. Het is beschikbaar in zowel een open als een gesloten variant, wij bekijken de Closed-editie. Je houdt de twee versies uit elkaar door te kijken naar de roosters. Bij de Closed-versie is er een volle plaat met een soort hologrameffect, bij de Open-variant is er een honinggraatrooster.

Gekke designs horen wat bij het high-endsegment, maar toch kijken we op van de AEON Flow. Hier geen ronde behuizingen, maar wel meer driehoekige vormen die gemodelleerd zijn op het menselijk oor. Het geeft deze koptelefoon meteen een heel slank profiel, hoewel ze in werkelijkheid toch behoorlijk groot zijn. Een pluspunt aan de vorm: je zet ze altijd meteen juist op je hoofd. Gedaan met het zoeken naar R- en L-aanduidingen die ergens op een kabel of hoofdband verborgen zijn.

De AEON Flow aandoen voelt eerst wat raar aan. Dat komt door die oorkussens die eerder driehoekig zijn, waardoor ze vooraan dus wat dichter bij de voorste rand van de oorschelp rusten dan rondere kussens. Eens dat je het gewoon bent, merk je wel dat ze een heel goede pasvorm bieden. Zonder echt op je hoofd te drukken, zit deze koptelefoon toch muurvast. Knap gedaan.

In plaats van een volle hoofdband uit metaal of kunststof heeft de AEON Flow twee dunne, boogvormige metalen staven en een lederen band die je kunt verplaatsen om de pasvorm aan te passen. Het doet wat denken aan systemen die onder meer AKG en Sony hebben gebruikt, en is zeer effectief. Er rust heel weinig gewicht op je kruin, wat best aangenaam is. Met zijn 340 gram is deze MrSpeakers sowieso geen zwaargewicht. Je krijgt bij de AEON Flow geen enorme hoeveelheden extra’s, maar de meegeleverde kabel en stekkers zijn van zeer goede kwaliteit. Zeer praktisch is de zeer fraaie harde case waarin je de AEON Flow veilig kunt opbergen.

V-Planar

Eén specificatie trekt snel onze aandacht: de impedantie. Met 13 ohm en een efficiëntie van 93 dB/mW is de AEON Flow zeer makkelijk aan te sturen, zelfs vanaf een smartphone. Je hebt eigenlijk geen aparte versterker nodig, al vonden we hem wel beter klinken via de Chord Hugo 2 dan via een iPad Air.

De AEON Flow is wat bedrieglijk. Hij ontbeert de onmiddellijk prikkeling die je krijgt als je luistert via pakweg de Sennheiser HD800S of de diepte van het laag van de Pioneer. En toch is het er heel fijn naar luisteren, een verdienste van de V-Planar-driver die MrSpeakers ontwikkelde. Zoals de naam aangeeft is dit een planar magnetic-driver, met als voornaamste eigenschap dat de hele conus als een geheel beweegt (itt tot een dynamische driver, die van het centrum door de spreekspoel wordt bewogen). Je krijgt daardoor een grootser geluid geserveerd, meer omvattend. Als we luisteren naar wijlen James Bradleys ‘Changes’ dan plaatst de AEON Flow zijn James-Brown-maar-rauwer-stem enorm in de kijker, centraal geplaatst met de andere instrumenten op een ruime soundstage. Bij Simonovs versie van Gorecki’s Derde Symfonie heb je heel sterk het gevoel dat je dit magistraal stuk live bijwoont – een moment waarop de AEON Flow bewijst dat het even goed een prijskaartje van 1.000 euro of meer zou kunnen dragen. De sterke en zwakke punten bieden zich bij deze opname tegelijkertijd aan: langs één kant duikt de AEON Flow niet zo diep als zou mogen (waardoor het dreigende karakter in de Gorecki-symfonie wat verdwijnt), maar naarmate de muziek opbouwt blijft de MrSpeakers wel heel coherent. Een minder goede koptelefoon begint op dit moment zijn muzikaliteit te verliezen.

Conclusie

Samengevat: de AEON Flow is een hoofdtelefoon die voor zijn prijs waanzinnig goed presteert. Wie twijfels had over MrSpeakers als een toonaangevende fabrikant, mag die meteen opbergen. Op alle vlakken – comfort, bouwkwaliteit en geluidscomfort – scoort deze koptelefoon zeer goed. Er zijn veel duurdere apparaten die het slechter doen.


EDITORS' CHOICE