Luisteren

Wanneer je zelf al geruime tijd met een voorversterker en twee mono eindversterkers speelt, dan ben je gewend aan de vele kabels achter en rondom je audiorack. Pas wanneer je dan weer eens een geïntegreerde versterker neerzet realiseer je je weer hoeveel ‘schoner’ dat audiorack kan ogen. Met het plaatsen vraag je je meteen af in hoeverre die geïntegreerde versterker in staat zal zijn om de grip, de kracht, de autoriteit, de drive, de stabiliteit, de dynamiek, maar ook de ‘rust’ van die mono’s te benaderen. In dit geval gebeurt dat moeiteloos.

Ook de muzikaliteit wordt geëvenaard. Dat blijkt al direct tijdens de eerste serieuze luistersessie die na enkele dagen plaatsvindt. Daarin begin ik met Maroc, afkomstig van één van mijn huidige favoriete jazz albums. ‘New Song’, het al enkele jaren oude elfde jazz album van de Israëlische bassist/componist Omer Avital en zijn kwintet, met invloeden van Klezmer en Oosterse muziek. In HD vastgelegd op de harde schijf van mijn NAD M50/M52-combinatie die de signalen gebalanceerd aanbiedt aan de Metrum Acoustics Pavane DAC. Van de DAC zorgt een gebalanceerde Sonore AC interlink dat het analoge signaal de Nu-Vista 600 bereikt.

Meestal selecteer ik van dit album alleen dit nummer op mijn iPad. Maar ditmaal word ik dermate gegrepen door de wijze waarop Maroc weergegeven wordt, dat ik aansluitend het gehele album de revue laat passeren. De Nu-Vista 600 weet de uiteenlopende karakters van de verschillende nummers prachtig te benadrukken. Het zwoele van Good Morning en Small Time Shift, maar ook het dynamische en complexe van het met Arabische muziekinvloeden doordrenkte New Middle East. Prachtige klankkleuren van akoestische bas, piano, (gestopte) trompet, saxofoon en drums.

Wat nog duidelijker op de voorgrond treedt tijdens die eerste muzieksessie, is de verfijning en de zijdezachte detaillering die te horen is via de combinatie van de Harbeth SHL 5 Plus luidsprekers en de Sonore Audio Universal Loudspeaker Harmonizer. Zijdezacht in de zin dat de Nu-Vista 600 niet in staat is om muziek te reproduceren met een onaangename artificiële hardheid, terwijl alle details - mede dankzij de breedbandige weergave - volledig en in volle glorie doorklinken en te beluisteren zijn. Nog mooier is dat in mijn beleving bij de weergave van de menselijke stem. Ongeacht of dit nu de mannelijke - of de vrouwelijke variant betreft. En ongeacht of Mathias Goerne Heil’ge Nacht, du sinkest nieder… van Schubert zingt of Ane Brun live haar interpretatie van Big In Japan ten beste geeft.

Luistersessies rijgen zich aaneen waarin ik met volle teugen geniet van de wijze waarop deze Nu-Vista 600 mijn favoriete muziek weet weer te geven. Ongeacht of het nu Mahler’s derde symfonie, Isolde’s Liebestod van Richard Wagner, Randy Newman’s Short People, Yello’s Desire of Miles Davis’ Tutu betreft. Waarbij die laatste drie tracks afkomstig zijn van lp’s afgespeeld op de TW Acustic Raven Two draaitafel met SME 309 arm en Lyra Delos MC element, die met Cardas Golden Reference interlink gebalanceerd aangesloten is op de ASR Basis Exclusive phono voorversterker.

Conclusie

Wanneer ik de klank van een topklasse geïntegreerde versterker beluister, dan is er vaak wel enig moment waarop ik me bedenk; 'mooi, maar op dit punt kan hij niet tippen aan een voor/eind-combinatie van hetzelfde niveau'. Tijdens het beluisteren van de Musical Fidelity Nu-Vista 600 komt die gedachte echter op geen enkel moment bij me op. De verklaring daarvoor ligt waarschijnlijk verscholen in de coherente en vooral involverende wijze waarop deze versterker de muziek presenteert. Op geen enkel moment krijg ik het gevoel iets te missen of de ingeving dat iets misschien nog wel beter kan.

Dat geldt voor de meest uiteenlopende muziekstijlen en bezettingen. Maar vooral wanneer ik luister naar menselijke stemmen of akoestische instrumenten zet de combinatie van de verfijnde voorversterker met Nuvistor buisjes en de krachtige dubbel mono opgebouwde transistor eindversterking een uiterst realistisch, bijna tastbaar beeld neer en laat de Nu-Vista op overtuigende en meeslepende wijze zijn klasse horen.  

Musical Nu-Vista 600
€ 6.999,-

Audioplus
tel. +31-(0)6-57548169
www.audioplus.nl

MERK

EDITORS' CHOICE