REVIEWPolk Audio

Review: Polk Signature S20, S60 en T50

Polk claimt graag dat ze eenvoudig aan te sturen luidsprekers bouwt. Dat lijkt te kloppen, want de S60 en T50 pronken met een gevoeligheid van 90 dB, terwijl de S20 een maximale gevoeligheid van 88 dB laat optekenen. Niet slecht voor een kleinere luidspreker. Het gevolg van die cijfers is dat je geen immens zware versterker moet inzetten om deze Polks aan te sturen. Voor onze tests hebben we qua stereo de ELAC EQ101EQ-G ingezet (lees de test hier), maar ook de Hegel Röst. Die laatste stuurt speakers zoals deze met gemak aan, maar ook de ELAC had er eigenlijk geen enkel probleem mee. 

Terugblikkend op wat allemaal beluisterden voor deze test (dat ook een surroundtest omvatte voor homecinemamagazine.nl), dan valt één ding op: het is de T50 die het meest indruk maakte. Op een bepaald moment luisterden we bijvoorbeeld nog eens naar 'No Deal' van Melanie De Biasio, en spitsen onze oren toen we toch de stem van de Belgische jazzzangers zo vol op ons hoorden afkomen. De rokerige jazzclubsfeer uit de tracks op dit bekroonde album rolde de kamer binnen, dankzij de presentatie die de subtiele percussie, fluit en vocals van De Biasio kamervullend bracht. Die bredere uitstraling op horizontale vlak die de waveguide belooft, lijkt er wel te zijn. Ja, het laag en midlaag is niet zo aandrukkelijk aanwezig, wat bijvoorbeeld elektronische muziek zoals DJ Shadows' baanbrekende 'Building Steam with a Grain of Salt' minder stevig doet overkomen dan we graag hebben. Maar toch, dit is een luidsprekerset van 300 euro en dan kan het echt wel slechter klinken dan wat de T50's laten horen. 

Ondanks de aanwezigheid van de Power Port onderaan de S60's en achteraan de S20's is het op het midden en het hoog waar de Signature-speakers de nadruk op leggen. Vocals en snaarinstrumenten klinken echt wel goed voor speakers op deze prijspunten. Dat heeft ook wel te maken met hun Amerikaanse karakter, want in de V.S. houden ze van een iets andere klankkleur dan Europeanen. Het gaat niet zo ver als het typische Japanse geluid - met een zeer sterke nadruk op treble en detail - maar het is toch net iets minder warm dan we vaak horen in dit prijssegment. 

Van de twee Signatures zijn we het meest gecharmeerd door de S20. Ondanks het forse formaat van deze standspeakers - die zo diep zijn dat we echt een beetje moesten oppassen met onze Dali-stands - en de gekke kunststoffen constructie achteraan, konden we wel genieten van deze Polks. Bij de trip-hop van Sevdaliza's 'Ison' (onlangs nog besproken hier op HiFi.nl), werden de vocals heel natuurlijk de ruimte ingestuurd en kwam de muziek helemaal los van de speakers. De brede uitstraling waarop Polk inzet heeft daar vast mee te maken. Hierdoor konden we trouwens die S20's ook gelijk met de muur plaatsen, wat bij stands net iets mooier is. Zowel bij Sevdaliza als bij de avantgarde-klassieke muzie van Rachel's (met 'Significant Others' brachten ze voor het eerst in jaren nog een nieuw album uit), merken we wel dat je bij de S20 nog aardig wat detail mist in het laag, maar dat je wel kunt genieten van een goede basaanwezigheid. Bij elektronische muziek genre 'Imagine Dragons' is dat voldoende. Je moet bij deze opmerking trouwens rekening houden met het prijskaartje van deze standspeakers, waardoor we de S20 aan circa 175 euro per stuk gerust een koopje durven noemen. 

Conclusie

De speakers uit de Signature-lijn overtuigden sterker als het ging om surroundweergave dan voor pure stereo. Al kan niet ontkend worden dat de bredere uitstraling van de tweeter en de hoge efficiëntie de S60 en S20 ook mooie troeven zijn. Je hebt bijvoorbeeld geen enorm krachtige versterker nodig om alles uit deze speakers te halen. In dat scenario is de Power Port ook een leuke extra, omdat ze de Signature-speakers een grotere impact laten maken. Tegelijkertijd is de invloed van de Power Port bij lagere volumes bij de S60 toch vrij beperkt, dus je mag er ook niet te veel van verwachten. De S60 ook significant duurder dan de andere speakers in deze test, en moet het opnemen tegen heel wat goede concurrenten, zoals KEF's Q550 of de Monitor Audio Bronze 6.

Bij de S20 vonden we de Power Port een nuttigere toevoeging. Van de twee Signatures vinden we net deze standspeaker veel sterker, ook wel omdat de setprijs van circa 350 euro een goede deal is. Over het design van de beide Signature-speakers - dat allesbehalve doordeweeks is - moet je zelf maar oordelen. Maar je kunt niet ontkennen dat ze voor hun prijs goed zijn afgewerkt.

Dan de T50. Ok, het heeft niet de uitstraling van duurdere luidsprekers, maar eigenlijk presteert deze luidspreker voor zijn prijs van 150 euro per stuk bijzonder goed. Je kunt de T50 op twee manieren benaderen: vanuit de hoogte, en dan een lijst maken van de onvolkomendheden (het is bijvoorbeeld niet heel overtuigend in het midlaag en de afwerking is functioneel maar ook niets bijzonder), of gewoon denken dat je voor een zeer bescheiden prijs nog wel een behoorlijk open fris geluid geserveerd krijgt. 

Polk Signature S60

€ 549 | Beoordeling 3,5 op 5

Polk Signature S20
€ 175 | Beoordeling 4,5 op 5

Polk T50
€ 149 | Beoordeling 4,5 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE