Met de aantekeningen erbij, en de luisterervaringen met de gelijk geprijsde Audiovector QR1 nog redelijk vers in het geheugen, start ik de eerste luistersessie met Bright Red van Laurie Anderson. Direct is duidelijk dat de Dali Opticon 2 een ander karakter heeft dan de Audiovector. De Opticon legt de nadruk wat meer op de stem, die wat warmer en voller klinkt dan de QR1. De elektronische piepjes klinken wat meer verstopt en zijn minder prominent in de mix aanwezig. De piepjes lijken ook een fractie minder realistisch, wat minder elektronisch.
Dali Opticon 2 - luisteren
Verwijderen van de afneembare frontjes zorgt overigens voor een meer open geluid en een betere balans in mijn setup. Deze blijven dus in de doos gedurende de rest van de recensieperiode. LA Woman van The Doors laat horen dat het met pace and rhytm prima gesteld is. De muziek heeft drive en klinkt heel energiek. De bekkens hebben wat minder sparkle en klinken iets minder lang uit. Voordeel is wel dat de weergave hierdoor wat meer rust krijgt en dat de speakers met mindere elektronica eveneens een aangenaam geluid zullen geluid geven. Voor mij persoonlijk mag het iets rauwer en gemener klinken. Op zoek naar muziek die het karakter van deze Opticon 2 optimaal tot zijn recht doet komen brengt mij al snel bij A Case Of You uitgevoerd door Diana Krall.
Hier is de Dali speaker in zijn element. De stemweergave is erg mooi en weet bijzonder te boeien. Ten opzichte van de Audiovector QR1 heeft de stem meer body en een klein vleugje warmte wat veel luisteraars als prettig zullen ervaren. Het opgebouwde beeld is niet zo heel diep, maar de diverse kuchende mensen in het publiek zijn goed afzonderlijk te plaatsen in de ruimte. You Don’t Have To Say You Love Me van Shelby Lynne’s album Just A Little Lovin’ is koren op de molen van de Opticon. In het intro met alleen haar stem ‘hangt’ deze prachtig in de ruimte met een lichte galm eromheen. Wanneer de gitaar inzet, klinkt dit zeer realistisch en verdwijnen de speakers compleet uit het beeld. Breedte en diepte van het stereobeeld zijn wat beperkter maar dat stoort geenszins. De bekkens zingen wat minder dan de QR1 maar de stem daarentegen klinkt wat milder wat bij deze zangeres een voordeel is aangezien ze in de uithalen soms een scherp randje krijgt.
In Ramblin’ Boy, van het album The Weavers Reunion at Carnagie Hall, staat zanger Pete Seeger uiterst rechts ver buiten de speakers los in de ruimte. Hoewel ik deze song al heel vaak beluisterd heb, krijg ik wanneer het publiek inzet toch weer kippenvel. De Carnagie Hall wordt niet zo 3D neergezet als sommige andere speakers dat doen maar de diverse stemmen zijn wel goed individueel te horen. Qua dynamiek is het ook prima voor elkaar. Van het soms bijna fluisteren van Pete naar een volle zaal die uit volle borst meezingt vormt voor de Opticon geen probleem. Met slechts één druk op de knop switch ik van deze prachtige opname uit 1963 naar een recente van de Nederlandse singer/songwriter Dotan. In Let The River In staat zijn stem fraai en rotsvast in het midden. Het klinkt mooi vol met een klein vleugje warmte zonder te overdrijven en daarmee het typische karakter van zijn stem aan te tasten.
De speakers lijken hiervoor gemaakt. Het snarenspel van de gitaar klinkt realistisch en wanneer halverwege het nummer de stampende/marcherende voeten te horen zijn is er voldoende laag. Fantasy, in een hires versie, van Earth Wind and Fire swingt er lekker op los. De blazers blijven beschaafd en klinken realistisch, hoewel ik zelf het edgy randje een beetje mis. Uninvited van Alanis Morissette klinkt behoorlijk dynamisch en de muzikale boodschap wordt in alle dramatiek overgebracht.
De laagweergave blijft beperkt maar dit stoort geenszins. Ook op een luider volume loopt de boel niet dicht en wordt het niet scherp of onaangenaam. In R.E.M.’s Everybody Hurts, van het legendarische album Automatic For The People, laat de Opticon 2 de pijn in de stem van zanger Michael Stipe zonder omhaal horen. Wat de muzikale boodschap extra goed doet aankomen. Na dit zwaarmoedige album van R.E.M. even iets luchtigers. In Eyes Of Blue van Paul Carrack laat de Opticon 2 horen gemaakt te zijn voor het weergeven van stemmen met een eigen karakter. Luisteren naar deze heerlijke easy pop, met de prachtige blanke soulstem van Paul, is een waar feestje.
Tegen het einde van de recensieperiode krijg ik de beschikking over een set Audiovector QR1 speakers zodat alsnog een direct vergelijk gemaakt kan worden met de Opticon 2. Gelukkig blijkt al bij een eerste luistersessie dat ik het qua verschillen tussen beide modellen bij het rechte eind had. Luisterend naar Fever, uitgevoerd door Ray Charles en Natalie Cole, laat horen dat Dali qua afstemming inderdaad voor het middengebied kiest. De Opticon geeft de stemmen meer body en een vleugje warmte. De Audiovector zet daar een strakkere laagweergave tegenover. Qua karakter is er bijna sprake van uitersten, Audiovector kiest met zijn ongedempte ribbon tweeter voor snelheid, openheid en entertainment terwijl Dali daar een vloeiende, aangename bijna warme weergave tegenover zet.
Dali Opticon 2 - Conclusie
Het is mooi te kunnen constateren dat fabrikanten er steeds vaker voor kiezen hun producten een duidelijke signatuur mee te geven. Dali doet dit met een easy going sound dat veel luisteraars zal aanspreken. Niet ultieme resolutie of een technisch geluid maar een ietwat warme weergave gecombineerd met meer dan voldoende detail. Deze ‘kleine’ Dali geeft het zo belangrijke middengebied glans waardoor de menselijke stem heel mooi en met body wordt weergegeven. Persoonlijk vond ik de 2 het meest tot zijn recht komen bij het beluisteren van een lekker stukje popmuziek, jazz of klassiek.
Echte rockers kunnen beter kiezen voor een grotere telg uit de Opticon serie. De afwerking staat op hoog niveau en deze Opticon 2 vormt, zeker wanneer geplaatst op de Connect M-600 stand, een sieraad voor de woonkamer. Voor de liefhebbers van wat dieper laag, of voor degene die met de Opticon 2 een wat grotere ruimte met muziek willen vullen, is er een bijpassende subwoofer beschikbaar. Naast puur stereo met twee Opticon 2’s kun je binnen de Opticon serie, wanneer gewenst, een compleet surroundsysteem opbouwen waarbij alle types klankmatig naadloos op elkaar aansluiten. Dali is synoniem voor kwaliteit, de fabrikant bouwt al sinds 1983 met veel succes luidsprekers. De aankoop van een set Dali Opticon 2 speakers kan dan ook gezien worden als een investering in jarenlang muziekplezier.