REVIEWDALI

Review: Dali Opticon 2 & Connect M-600 stand

René Smit | 25 oktober 2017 | Fotografie Fabrikant | DALI

In de prijsklasse van rond de duizend euro voor een set luidsprekers is veel moois te koop. Elke zichzelf respecterende fabrikant heeft wel één of meerdere types beschikbaar. Zo ook de bekende Deense fabrikant Dali. Onderwerp van deze test is de Opticon 2 stand mount speaker, een type wat al enige tijd op de markt is maar waarvoor Dali nu een qua prijs en uiterlijk prachtig bijpassende stand heeft ontwikkeld. De nieuwe Connect M-600 vormt een fraai koppel met de Opticon 2. De Nederlandse importeur AND Benelux levert mij een set in wit wat perfect in mijn huiskamer interieur past, zouden ze dat geweten hebben… Naast hoogglans wit zijn de stands eveneens in hoogglans zwart leverbaar. De Opticon speakers zijn naast wit en zwart ook in Light Walnut fineer leverbaar.

De Connect M-600 is 615 millimeter hoog inclusief de verstelbare spikes. De 12 millimeter dikke voetplaat, uitgevoerd in mat wit glas, vormt een stabiele basis voor de aluminium zuil welke inwendig voorzien is van bracings om resonanties tegen te gaan. Eventueel kun je als gebruiker de stand nog afvullen met zand of een ander materiaal, hiervoor levert Dali kunststof hoezen mee die in de zuil geplaatst kunnen worden. Handige feature is de mogelijkheid luidsprekerkabels door de zuil te laten lopen. Hiervoor is zowel de voetplaat als de zuil voorzien van een gat om de kabel door te voeren. Op die manier kun je kabels ‘onzichtbaar’ maken. Om de stands universeel inzetbaar te maken levert Dali de logo’s los mee zodat gebruikers van andere merken luidsprekers eveneens een mooi geheel kunnen creëren. 

De Dali Opticon 2

De Opticon 2 is het één na kleinste type uit de Opticon-serie en wordt een boekenplankspeaker genoemd. Echter het is meer dan zonde om deze speaker zo maar op een dressoir of in een kast te zetten. Met wat extra aandacht en geplaatst op een goede stand, zoals bijvoorbeeld de Connect M-600, haalt u veel meer uit de speaker. Met een formaat van 351 x 195 x 297 mm is de Opticon 2 relatief compact, wel is de speaker wat dieper dan de gemiddelde monitor luidspreker. Dit zorgt voor wat meer kast inhoud wat in combinatie met de basreflexpoort aan de achterzijde voor een stevig laag moet zorgen.

Dali geeft een frequentiebereik op wat loopt van 59 Hz tot 27 kHz. Met een gevoeligheid van 87 dB en een nominale impedantie van 4 Ohm is deze 2 relatief gemakkelijk aan te sturen maar vraagt wel wat vermogen om echt luid te spelen. De van textiel gemaakte Soft Dome tweeter neemt het bij 2000 Hz over van de woofer. Deze heeft een voor Dali typerende kleur roodbruin vanwege het gebruikte materiaal, een mix van papier en hout. De magneet van de laagunit is voorzien van SMC-technologie welke direct afkomstig is van de duurdere Dali series. Deze zorgt voor minder vervorming en een betere liniariteit van de unit. De baffle is gemaakt van 25 millimeter dik MDF en kent afgeronde kanten om staande golven te elimineren. De relatief kleine luidspreker weegt desalniettemin 7,8 kilo wat duidt op een stevige kast. Aan de achterzijde is een set stevige singlewire aansluitterminals te vinden geschikt voor banaanstekkers, spades of blanke draad.

Plaatsen en aansluiten Nadat de Opticon speakers met wat propjes Blutak aan de stands gefixeerd zijn zet ik het geheel waterpas met de verstelbare spikes. De speakers staan ongeveer twee meter uit elkaar en vrij van achter- en zijwanden. Door de luidsprekers dichterbij de achterwand te zetten kun je de laagweergave nog enigszins beïnvloeden. Uitproberen in de eigen ruimte is hier het devies. Hoewel de fabrikant aangeeft dat de speakers gewoon recht geplaatst kunnen worden voor het beste resultaat zorgt licht ingedraaid in mijn situatie voor het mooiste stereobeeld. Maar dat kan in een andere ruimte zo maar niet het geval zijn. Wees niet te snel tevreden en experimenteer rustig tot het gewenste resultaat daar is.

Als versterker dient mijn eigen Devialet D200 die ook zorgt voor de omzetting van het digitale signaal van mijn Bluesound Vault Gen2. Als analoge bron is een Funk Vector draaitafel met Shelter element beschikbaar. De coaxiale digitale interlink is van Stereovox, luidsprekerkabels van Simply Audio type Cadenza en netsnoeren van Supra en Crystal Cable. De niet gebruikte USB-aansluitingen van de Bluesound Vault zijn voorzien van AudioQuest Jitterbugs en op de Devialet ligt een Bybee Quantum Signal Enhancer. De complete set is geplaatst in een Quadraspire audiorack. In de meterkast bevindt zich een separate audiogroep met een AHP-klank module in plaats van de standaard schakelautomaat. Digitaal en analoog hebben beide een eigen Inakustik verdeeldoos.

MERK

EDITORS' CHOICE