(Gesponsord artikel)HI-VISITKEF

Hegel en meer

Specifiek zien we onder meer de Hegel H90, eveneens gepresenteerd op High End München 2017 en gepositioneerd als opvolger van de H80. De H90 is een geïntegreerde versterker (2 x 60 Watt) en netwerkspeler die in zo’n beetje alles voorziet om er een all-in-one-oplossing van te maken waar je alleen nog speakers op aan hoeft te sluiten.

De door Ertzeid als ‘dynamisch en neutraal’ bestempelde speler wordt aangewend om eerst met de 750s en daarna ook de 950s muziek te maken. Speakers die volgens de Noor meer dan een aantal ‘topdown geïmplementeerde innovaties’ herbergen. "Een natuurlijke ontwikkeling", vertelt hij, waarbij belangrijke verbeteringen uit de hogere regionen van het merk hun weg naar deze modellen hebben gevonden. Het high-end KEF-geluid in een betaalbare serie, zeg maar.

Geschiedenis

Naast demo’s van Coorg en Ertzeid werden we in Hilversum overigens verrast door de aanwezigheid van een andere oude bekende van HiFi.nl: Martin Goosen. Hij is deze dagen aanwezig om wat meer de in geschiedenis van het merk te duiken. Het is namelijk al weer vijf jaar geleden dat de introductie van de LS50 het jubileumjaar – 50 jaar KEF – bekroonde, wat betekent dat KEF nu zijn 55ste verjaardag viert. Daar heeft Goosen de nodige mooie verhalen bij, maar voor nu blijven we liever nog even bij die LS50’s. Die zijn er namelijk tegenwoordig ook in een wireless-variant, en hoe dat klinkt ervaren we in een permanente opstelling in de control room van Studio 1.

Na de demonstratie, opnieuw verzorgd door Coorg, weten we nu in ieder geval waar Jamie een aantal maanden geleden over sprak – grote bassen uit een kleine speaker – toen hij met de draadloze speakers aan de slag ging. Wel was dat een iets oudere uitvoering, zoals hij in zijn review al schreef.

Inmiddels zijn er diverse soft- en firmare upgrades doorgevoerd, is Tidal Masters geïntegreerd en volgt in de zomer ook Spotify Connect. We waren wat ‘late to the party’, vertelt Coorg, waarmee hij bedoelt dat KEF bepaald niet het eerste merk is om met draadloze actieve speakers te komen. "Maar we hebben het wel op onze eigen manier gedaan, met eigen software, eigen DSP en natuurlijk de Uni-Q puntbron."

Het blauw van die Uni-Q past overigens uitstekend met de kleuren van de videoschermen van het mengpaneel, maar dat was vast niet de reden dat de LS50s hier een vaste positie kregen. Sowieso spotten we in de werkkamer van Wisseloord mastering engineer Sander van der Heide, een stukje verderop in de gang, ook al wat ‘speelgoed’ van KEF in een permanente opstelling: de Reference 5 die Van der Heide standaard als achterkanalen benut. KEF is geen vreemde op deze bijzondere locatie.

De Reference 5 bij Sander in de studio

LS50 (bijna) wireless

De wireless-variant van de LS50 is een welkome aanvulling op het assortiment. Hoewel, ‘wireless’. Je moet de twee speakers nog altijd met een ethernet met elkaar verbinden. Jitter, volgens Coorg ‘digital audio’s worst enemy’ was met een draadloze verbinding niet volledig uit te sluiten, in ieder geval niet binnen deze prijsstelling. Voor een paartje betaal je namelijk 2.299 euro, waarmee je in feite voorzien bent van een totaaloplossing voor high-end weergave uit een zeer compacte speaker. Zoals we vijf jaar geleden totaal verrast werden door de prestaties van zijn bejubelde voorganger, zo weet KEF ook nu te overtuigen wat het in dit formaat en met deze prijs weet te brengen. Daar willen we dan nog wel een kabeltje tussen leggen.

De LS50, ooit bedoeld als gelimiteerd jubileummodel, is daarmee één van de meest succesvolle speakers uit inmiddels 55 jaar KEF-geschiedenis. Na de zomer staan er weer wat nieuwe ontwikkelingen rond de kleine monitor op de rol, maar dat moeten we nog tot het najaar onder de pet houden. Hoe dan ook is vaste waarde in de hifi KEF voor een breed publiek toegankelijk, waar de nieuwe generatie Q meer dan zijn steentje aan bijdraagt.

KEF Q-Series, nu mét adviesprijzen 

Q150 – 229 euro per stuk
Tweeweg bassreflex boekenplankmodel, 5.25″ tweeweg Uni-Q driver met 1″ aluminium tweeter. Frequentiebereik 30 Hz to 28 kHz +/-3 dB response, 86 dB gevoeligheid, max. belasting 100W, 8 ohm impedantie

Q350 – 279 euro per stuk 
Tweeweg bassreflex boekenplankmodel, 6.5″ tweeweg Uni-Q driver met 1″ aluminium tweeter. Frequentiebereik 51 Hz to 28 kHz +/-3 dB response, 87 dB gevoeligheid, max. belasting 120W, 8 ohm impedantie.

Q650C – 549 euro per stuk
2,5-weg bassreflex centerluidspreker, 6.5″ tweeweg Uni-Q driver met 1″ aluminium tweeter, 6.5″ aluminium woofer en een 6.5″ passieve woofer. Frequentiebereik 64 Hz to 28 kHz +/-3 dB response, 87 dB gevoeligheid, max. belasting 150W, 8 ohm impedantie.

Q550 – 499 euro per stuk
2,5-weg bassreflex vloerstaander, 5.25″ tweeweg Uni-Q driver met 1″ aluminium tweeter. 5.25″ aluminium woofer, twee 5.25″ passieve woofers. Frequentiebereik 58 Hz to 28 kHz +/-3 dB response, 87 dB gevoeligheid, max. belasting 130W, and 8 ohm impedantie.

Q750 – 649 euro per stuk
2,5-weg bassreflex vloerstaander, 6.5″ tweeweg Uni-Q driver met 1″ aluminium tweeter. 6.5″ aluminium woofer, twee 6.5″ passieve woofers. Frequentiebereik 48 Hz to 28 kHz +/-3 dB response, 88 dB gevoeligheid , max. belasting 150W, 8 ohm impedantie.

Q950 – 775 euro per stuk
2,5-weg bassreflex vloerstaander, 8″ tweeweg Uni-Q driver met 1.5″ aluminium tweeter. 8″ aluminium woofer, twee 8″ passieve woofers. Frequentiebereik 44 Hz to 28 kHz +/-3 dB response, 91 dB gevoeligheid, max. belasting 200W, 8 ohm impedantie.

Per direct te vinden bij uw KEF-dealer.

MERK

EDITORS' CHOICE