(Gesponsord artikel)HI-VISITKEF

KEF presenteert Q-Serie in Wisseloord Studios

30 graden en uitgenodigd worden om die zomerse zondag in de donkere vertrekken van Wisseloord door te brengen... Maar gelukkig: daar krijgen we veel moois van KEF en Hegel voor terug, dus daar willen we wel even voor naar Hilversum rijden.

KEF koos vorige maand het internationale podium van High End München om de tweede generatie van de Q-Serie te presenteren. De meervoudig bekroonde en zeer betaalbare Q-lijn heeft namelijk een stevige update gekregen. De vermaarde Hilversumse opnamestudio werd het toneel om de resultaten van die innovaties met de Nederlandse dealers van het merk te delen, op zondag 18 en maandag 19 juni.

Wisseloord Studios

 In ruimtes waar artiesten als Elton John, The Rolling Stones en Michael Jackson hun opnames maakten, stonden de schijnwerpers deze dagen op de nieuwe line-up van het Britse luidsprekermerk. We treffen KEF-‘ambassadeur’ John Coorg in Studio 1. Coorg is bij de meeste lezers ongetwijfeld bekend van zijn vele, vele demonstraties op audioshows en dealerevenementen. In Studio 1 is hij, over een vertrouwd beeld gesproken, met de Blades aan het spelen. Nog altijd bijzondere luidsprekermodellen om te zien, en uiteraard aangestuurd door krachtige versterkers van vaste partner Hegel. Want: "Je stopt ook geen Mini-motor in een Rolls Royce…"

In de riant opgezette hoofdstudio van Wisseloord zien we daarom een combinatie van de Hegel P30-voorversterker, H30-eindversterker en DAC en streamer HD30, die samen met de witte kolossen voor behoorlijk wat muziek zorgen. Een gedetailleerde beschrijving van de weergave zou hier niet misstaan, maar die werd al eerder en beter gegeven door collega Werner Ero, die dezelfde Hegel-combinatie aan de tand voelde op een set Blades 2’s. Die review lees je hier. Bovendien zijn we vooral voor de Q-Serie naar Hilversum gereisd.

KEF Q-Serie

 De Q Series, bestaande uit boekenplankmodellen, vloerstaanders en een centermodel, is op de subwoofers na volledig vernieuwd. En die laatste stap wordt dit kalenderjaar ook nog gezet, zo weet Coorg te melden, met de introductie van nog drie nieuwe modellen. Ten opzichte van de oude line-up missen we dan alleen nog een tweede centerspeaker, bewust weggelaten. Later in 2017 wordt er namelijk ingezet op een extra model, bedoeld voor weergave van Dolby Atmos.

Diepte en realiteit zijn de sleutelwoorden die Coorg hanteert bij de beschrijving van de inmiddels achtste generatie KEF Q-speakers, een serie die in 1991 voor het eerst geïntroduceerd werd. De drie vloerstaanders – Q550, 750 en 950, de twee laatstgenoemde staan aan de linkerwand van Studio 1 opgesteld – zijn voorzien van een breed scala aan vernieuwingen. KEF heeft de Uni-Q-driver bijvoorbeeld voorzien van een betere demping ter verbetering van de weergave van hoge tonen. Tevens zijn betere spoelen in de filters gebruikt. De woofers van de nieuwe vloerstaanders zijn voorzien van betere papieren conussen. Ook het ontwerp van de kasten is aangepakt. De Uni-Q-drivers zijn nu akoestisch geïsoleerd en de baspoorten zijn verbeterd en naar de achterkant verplaatst.

‘Sit anywhere’ Uni-Q-weergave

 Dat laatste – de positie van KEF’s beroemde Uni-Q – behoeft nog wat extra uitleg. De Uni-Q-driver plaatst de tweeter in het akoestische hart van de bas/midrange conus, waarbij het akoestische ideaal van een ‘single point source’ dichterbij moet komen dan ooit. "Uni-Q levert een gedetailleerder, nauwkeuriger en mooi geïntegreerde driedimensionale geluidsafbeelding, die gelijkmatiger door de kamer verspreid wordt dan met een conventionele luidspreker mogelijk is." Die brede afstraling wordt verder versterkt door KEF’s ‘tangerine’ waveguide die over de dome is geplaatst.

De Q-Serie is ons ‘bread and butter’, stelt Johan. Niet gek, met dit prijskaartje (zie einde artikel voor de adviesprijzen) en met het feit dat de diverse modellen voor zeer uiteenlopende wensen, mogelijkheden en luisterruimtes wat te bieden hebben. ‘Binnen de Q-Serie is voor elke ruimte, smaak en budget een passende speaker beschikbaar,’ zo luidt het devies. Onze aandacht wordt inmiddels van de Blades recht voor ons naar de Q-vloerstaanders links – zoals gezegd de Q750 en Q950 – getrokken, terwijl Hegel-specialist Anders Ertzeid het van Coorg overneemt. Want ook hier zien we een opstelling van het Noorse hifi-merk tussen de speakers in staan.

MERK

EDITORS' CHOICE