REVIEWSimaudio

Dac en streamer

De 780D is uit de Evolution Series van Moon en geen nieuw dieselmodel van BMW. Simaudio wil daarmee de emotionele kracht van muziek naar een nieuw niveau brengen. In die uitspraak zit de aanname dat je door een technische oplossing het niveau van beleefde emoties kunt verschuiven. Daar is nog een wetenschappelijke discussie aan te wijden.

Moon 780D: geperfectioneerde afwerking

Het zou, in de vorm van marketingstatement, eenvoudiger zijn als Moon met de 780D het niveau van de d/a-conversie méér in de richting van echtheid en natuurlijkheid had willen schuiven. Hoe dan ook, de sublieme constructie van deze dac, het gewicht en de afmetingen die de 43-cm standaard te boven gaan, verraden een erg serieuze aanpak. Moon is inmiddels befaamd om de geperfectioneerde afwerking en de looks van de audio-componenten. Daar hoort de fraaie remote-control bij (FRM-3). De verlichting daarvan schakelt automatisch in met een motion-sensor. Maar ook het grote verlichte display op de 780D is handig. Op grote afstand is exact te volgen wat er allemaal gebeurt en in welke modus operandi het apparaat zich bevindt.

De 780D komt met negen digitale ingangen. Via AES/EBU(XLR), BNC, RCA (twee stuks) en TosLink zijn resoluties mogelijk t/m 24/192kHz. USB faciliteert resoluties t/m 24/384, DXD en DSD (t/m DSD256). De Ethernet-aansluiting is bedoeld voor de ingebouwde MiND-streamer, die ook gebruik kan maken van de ingebouwde WiFi. Ook heeft de 780D Bluetooth aan boord. Elke digitale ingang kan voorzien worden van een identificerende naam op het display. Het achterpaneel bevat verder de analoge uitgangen (XLR en RCA), de aansluiting voor de WiFi-antenne, ingangen voor een optionele power supply (820S), een IR-poort, een SimLink controller port en een RS-232 poort (firmware-updates en home-automation integration).

De 780D is niet alleen een dac, maar dubbelt als een streamer. Op dit moment zijn de volgende streaming-mogelijkheden aanwezig: Tidal, Qobuz, Deezer, tunein, vTuner (internet radio, podcasts, premium services enz.), bestanden op aangesloten computers/portable devices en bestanden op een NAS. Bovendien kan de MiND ook DSD streamen tot DSD256 via USB. Via de Simaudio-website zijn apps beschikbaar voor IOS-devices (iPod, iPad en iPhone) en Android.

Moon 780D: vanuit verschillende bronnen

De apps indexeren automatisch de content op de aangesloten computers en de NAS. De MiND app user guide geeft uitgebreide informatie over de compatibiliteit met verschillende generaties Apple devices. Het is jammer dat Simaudio geen apps voor Windows en het Apple operating system voor desktops en laptops maakt. Niet de hele wereld maakt gebruikt van smartphones. Er zijn ook nog serieuze computergebruikers. Maar, content kan ook afgespeeld worden via de USB-aansluiting.

Dat gaat met programma’s zoals jRiver, Foobar2000 en anderen. Voor Windows-systemen is dan een driver nodig. Om streaming te enablen via de 780D levert Simaudio de eerdergenoemde ‘app user guide’ en de ‘MiND setup guide’. Beiden zijn beschikbaar via de website. Voor iemand met uitgebreide netwerkkennis is het geen probleem om MiND te configureren. Maar in principe dient zulk werk verricht te worden door de dealer. Dat geldt ook voor het opbouwen van hifi-systemen, het kiezen van bij elkaar passende hifi-componenten, het inregelen van draaitafels en het realiseren van akoestische aanpassingen.

U brengt uw auto toch ook naar de garage voor service? Waarom gaan consumenten als het om hifi gaat zelf aan het rommelen, met alle desastreuze resultaten als gevolg? U moet in ieder geval een winkelier hebben die verstand van zaken heeft. Hoeveel importeurs in ons land organiseren regelmatig nog technische trainingen voor de aangesloten detaillisten? 

EDITORS' CHOICE