REVIEWMelco

Review: Melco N1AH40 - pagina 2

Wanneer ik ga beginnen aan een luistertest dan heb ik altijd een bepaalde verwachting. Ditmaal is die verwachting niet zo hooggespannen. NAD is een serieuze Canadese audio fabrikant en ik verwacht niet dat, in dezelfde prijsklasse, een even serieuze Japanse audio fabrikant door middel van een alternatieve digitale opslag klankmatig extra punten zal kunnen scoren. But oh boy, how wrong can you be?

Dat blijkt meteen wanneer ik mijn iPad ter hand neem en een track selecteer waarvan ik weet dat die niet alleen op de Melco staat maar ook op mijn NAD M52; Diana Krall’s A case of you van het in Parijs opgenomen live album. Wat gebeurt hier? De klank heeft een meer relaxed karakter, is helderder en opener. Met meer micro informatie en met als resultaat een sterker gevoel persoonlijk bij het concert in Parijs aanwezig te zijn. Wat ik daarna ook afspeel, steeds laat de Melco op de genoemde punten de M52 achter zich. Pas wanneer ik enkele dagen op deze wijze van de muziek genoten heb, besluit ik om, zonder tussenkomst van de NAD M50, rechtstreeks vanaf de Melco N1AH40 via de Supra USB kabel naar de USB ingang van de NAD M51 DAC te gaan om wat muziek af te spelen.

Dit doe ik, omdat Melco zelf nog geen eigen app beschikbaar heeft, met behulp van de uitstekend werkende Linn Kinsky app die ik gratis download vanuit de Apple appstore. Opnieuw zijn mijn verwachtingen niet hooggespannen omdat er nogal wat haken en ogen kunnen zitten aan USB. Niet voor niets gebruik ik tussen de NAD M50 en de NAD M51 de in dit specifieke geval klankmatig mooiere HDMI verbinding. Maar ook ditmaal blijkt de Melco in staat om mijn verwachtingen te overtreffen. In vergelijking met de M50/M52, aangesloten via dezelfde Supra USB kabel, is de klank van Alone Together, afkomstig van Chet Baker’s album ‘Chet’ vanaf de Melco, opener en helderder, en wordt ik sterker de muziek ingetrokken. 

Melco N1AH40: conclusie

Net als de gemiddelde NAS is ook deze Melco N1AH40 eerst en vooral ontworpen voor het opslaan van digitale bestanden. Er zijn echter wel belangrijke verschillen. In tegenstelling tot de Melco is een NAS niet specifiek ontworpen voor het opslaan van audiobestanden. Daarnaast zullen op een NAS opgeslagen audiobestanden altijd via een niet specifiek voor audio doeleinden ontworpen netwerk naar een audio player getransporteerd moeten worden. Een netwerk waarin zich switches bevinden, dat daarnaast gebruikt wordt voor andere data, dat wordt vervuild door switching power supplies etc.

Door middel van de specifieke LAN poort en de geïsoleerde USB poort vormt de Melco een belangrijke barrière tussen het netwerk en de audio installatie. Tegelijkertijd vormt de Melco in feite zijn eigen netwerk doordat de gebruikte audio player via een ethernetkabel rechtstreeks wordt verbonden met de N1AH40. Klankmatig biedt deze Melco N1AH40 zowel in combinatie met een audio player als rechtstreeks in verbinding met een USB DAC een uitstekende geluidskwaliteit.

Prijs

Melco N1AH40: 2.200 euro


EDITORS' CHOICE