REVIEWQ Acoustics

Q Acoustics Concept 500: een zekere voetafdruk


Jamie Biesemans | 01 juli 2017 | Fotografie Redactie Hifi.nl | Q Acoustics
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 30 april 2017

De Concept 500 is heel wat groter dan andere speakers van Q Acoustics, maar is toch onmiddellijk herkenbaar als een product van het Britse merk. Q Acoustics houdt sterk vast aan een bepaald industrieel design, waarbij slankheid en rondingen een prominente rol opnemen. Voor een high-end drie-weg vloerstaander is de Concept 500 dan ook een ranke en smallere verschijning, maar licht is hij zeker niet.

Elke vloerstaander tikt af op 42 kg, wat zwaarder is dan je zou vermoeden. Dat gewicht heeft te maken met de drie dikke lagen houtcomposiet van de behuizing en ook de beste grote, ronde voet uit aluminium. De voet ondermijnt wel wat het interieurvriendelijke van een slanke speaker: de diameter is vrij groot, waardoor de voetafdruk uiteindelijk toch niet min mag genoemd worden. Maar Q Acoustics ging wel voor een verfijnde afwerking en de voet is niet uit vol metaal, waardoor het visueel er best wel mag zijn. “Waarom zo’n grote voet”, vraag je je misschien af? Stabiliteit, wat nodig is als een speaker hoog maar relatief ondiep is, maar ook om de Concept 500 via de ringvormige voet en bijhorende spikes akoestisch te ontkoppelen van de vloer.

Q Acoustics Concept 500: twee kleuredities

Er zijn twee kleuredities van de Concept 500: zwart en wit, telkens afgewerkt in een glanzende laklaag. In beide gevallen is de speaker niet volledig in één kleur, maar is er achteraan een dikke strook fineerhout aangebracht. Bij de zwarte editie is deze laag wat donker, neigend naar mahoniehout, bij de witte versie is het fineer dichter bij een Scandinavisch-aandoend licht eikenhout. Zit je recht voor de speaker, dan merk je weinig van het fineer, maar bij het rondlopen in je woonkamer merk je wel hoe fraai het eindresultaat is.

Wanneer we kijken naar speakers uit dezelfde prijsklasse die we recent hebben getest, zoals de CM’s van Bowers & Wilkins, de Rubicon-reeks van Dali of de Gold-familie van Monitor Audio, dan zien we dat qua afwerking Q Acoustics helemaal op hun niveau zit. De rondingen, slankere vorm en fineerafwerking maken de Concept 500 volgens ons zelfs wat interieurvriendelijker dan heel wat rivalen. Ze zien er niet immens uit, wat ook wel fijn is.

Q Acoustics Concept 500: Gelcore

Zoals gezegd is de behuizing van de Concept 500 uit meerdere lagen composiet samengesteld. Dit heeft weer alles te maken met de obsessie van Fink rond vibraties. Tussen elke laag composiet is namelijk een laag gelcore aangebracht, een soort siliconenlaag die zorgt voor het dempen van vibraties gecreëerd door de drivers. Omdat energie nooit verloren gaat, worden die trillingen door de laag omgezet in warmte. Zo zijn er dus twee lagen Gelcore aanwezig. Intern is de kast verdeeld in twee gedeelten: een grotere die als klankkast voor lage tonen fungeert en een kleinere dat de drie drivers bevat. In de strijd tegen resonantie zet Q Acoustics ook twee Helmholtz Pressure Equalisers in, twee tubes in het onderste ruimte die zorgt dat de interne luchtdruk sneller overal in de kast gelijk is. Die drukverschillen zijn volgens Fink immers verantwoordelijk voor heel wat resonantieproblemen.

De Concept 500 is vooraan gesloten, met twee 35 mm drivers die zorgen voor lage en middentonen, met daartussen een tweeter die mechanisch losgekoppeld werd van de behuizing – zoals het hoort. Achteraan is er een basspoort, wat betekent dat je deze speaker best niet al te dicht bij de muur plaatst. Aan de achterkant is er ook een mogelijkheid om door het manipuleren van links de hoge frequenties 0,5 decibel te boosten of te dempen, wat een ruwe vorm van kamercorrectie toelaat.

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »