REVIEWTeufel

Teufel Ultima 40 Active: gebruik en geluid

Draaien om volume te veranderen

Sluit je de speakers aan via HDMI, dan kun je het volume regelen via de afstandsbediening van je televisie. Maar daar heb je niets aan als je wil luisteren via een andere ingang. Daarom zit er in de doos ook een heel eigenzinnige remote van Teufel. De ronde vorm en zijn grootte doen het als twee druppels water lijken op een ijshockey-puck. Het is leuk gevonden: je zet de puck neer op je tafel of neemt hem in je hand, en draait hem om het geluid harder of zachter te zetten. Eén keer drukken op de bovenkant is even muten, een klein knopje aan de zijkant wisselt tussen de ingangen. Je weet aan welke ingang je zit (HDMI-optisch-cinch-Bluetooth) aan de hand van een led-lichtje dat op de speaker oplicht in een bepaalde kleur. Gelukkig is dat enkel bij het wisselen van ingang, bij het luisteren en kijken gaat het lichtje weer uit. Het is vrij fel en zou anders behoorlijk afleiden in een verduisterde woonkamer.

In theorie komen de speakers uit hun ruststand als de tv wordt ingeschakeld of – als je die optie verkiest – als er via eender welke ingang een signaal opduikt. Met onze LG B6 merkten we echter dat het automatisch activeren niet altijd gebeurde, waardoor de televisie dan toch de tv-speakers inschakelde en we zelf moesten overschakelen naar de ‘audio via HDMI’ optie. Vanwege de vaagheden rond HDMI-CEC blijft het koffiedik kijken of dit nu aan de LG-tv of aan de Teufels lag. In elk geval is een snelle oplossing eerst de puck aan te raken, want ook dat haalt de speakers uit hun slaapstand.

De puck vinden we echt een leuk idee dat heel intuïtief werkt en door de oplichtende led-ring rondom behoorlijk cool overkomt. Wel mag de bouwkwaliteit wat beter. Vergeleken met hoe goed de speakers zelf zijn afgewerkt, komt de puck wat kwetsbaar en goedkoop over. Het draaiende gedeelte zat bijvoorbeeld bij ons testtoestel iets te los, waardoor je makkelijk per ongeluk het volume te luid kon zetten. Dat mocht iets beter.

Stereo bij tv-kijken heeft zijn charme

Beide Ultima 40 Active-speakers zijn identiek opgebouwd: twee 165-mm woofers, een 165-mm midrange-driver (die visueel spectaculair oogt dankzij een chroomkleurige dome) en een 25-mm tweeter. Achteraan zijn er per speakers nog twee bass-ports die bijkomende lage frequenties van de woofers verspreiden. Omdat deze uitgangen naar achter wijzen, moet je wel rekening houden met de afstand tot de muur. Hoe dichter bij de muur, hoe meer basgevoel je gaat hebben – maar ook hoe wolliger het klinkt. Een gezonde 50 cm afstand vonden wij het beste, maar je kunt experimenteren wat je zelf wenselijk vindt. Helemaal tegen de muur kan echter niet vanwege de kabelaansluitingen en is trouwens ook niet wenselijk.

Twee grote woofers en twee bass-ports achteraan per speakers, het bevestigt wat we eerder al stelden over Teufel: de Duitsers maken graag indruk. Dat doen de Ultima 40 Active’s zeer zeker als we Netflix opstarten en een binge-kijksessie van ‘Travellers’ (overigens in 4K beschikbaar) organiseren. Hoewel deze SF-reeks niet bol staat van actiescènes, is het verschil met de tv-luidsprekers meteen duidelijk. Het effect van een stereo-opstelling is al bijzonder groot en de Teufels klinken natuurlijk ook heel wat luchtiger en dynamischer. Heel wat mensen gaan het wellicht niet doen omdat ze liever de speakers gelijk met de muur plaatsen, maar we zouden de Active’s toch iets indraaien naar je luisterpositie om te zorgen dat stemmen meer vanuit het tv-scherm lijken te komen. Het is geen absolute verplichting, maar wel een aanrader om het filmkijken net iets meeslepender te maken.

Door de plaatsing van de tweeter onder de midrange-driver op oorhoogte klinken stemmen en details trouwens heel coherent. Dialogen springen er echter niet altijd even goed uit, afhankelijk van hoe het bronmateriaal gemixt is. Daarom is het ergens spijtig dat er geen snel in te schakelen nachtmodus is, voor als je ’s avonds nog wil kijken zonder de rest van het huis wakker te maken. Er is achteraan een bass- en treble-regeling zou je handmatig de klank wat willen bijstellen, maar dat is vanwege de plaatsing van deze knoppen eerder iets dat je éénmalig doet.

Bij het bekijken van actiefilms mag je de Ultima 40 Active gerust opendraaien – als je buren het niet erg vinden tenminste. De 2 x 100  watt versterking kan wel wat aan en zelfs bij zeer hoge volumes blijven de kasten relatief trillingvrij. Het spektakelgehalte is behoorlijk groot bij deze jongens, wat meteen een vrij stevig cinemagevoel overbrengt. Bij een typische Transformer-film van Michael Bay met een soundtrack in overtreffende trap ga je misschien wel naar de volumeknop willen graaien. Dat ondervonden we toch ook toen we ‘Godzilla’ uit 2014 in de Blu-ray-speler staken en ‘Godzilla’ uit 1998 in 4K via Netflix streamden. Nu we beiden achter elkaar bekeken, kunnen we trouwens met autoriteit de Matthew Broderick-versie als de allerslechtste aanwijzen.

Tijd voor wat muziek, via een optisch aangesloten Chromecast Audio en met lossless streaming via Qobuz. Zet populaire genres (pop, EDM, hiphop, enz) op en je zal met de Ultima 40 Active gelukkig zijn. Het klinkt allemaal heel spannend, bassen zijn punchy en de speakers zijn ook kwiek genoeg om het tempo er in te houden. Het dynamische van klassieke orkestrale muziek kunnen de Teufels ook probleemloos aan, maar wie echt naar zijn Beethoven of Mahler wil luisteren wenst misschien wel een luchtigere soundstage en wat meer sprankel en levendigheid in het hoog. Het gaat hier trouwens niet echt om beperkingen, eerder om keuzes die Teufel maakte om de Ultima 40 Active een betere tv-geluidweergever te maken en een tuning te geven die beter past bij het grote publiek. En daar is niets mee mis.

Conclusie

De Ultima Active 40 is misschien iets meer getuned voor homecinema dan voor muziek, toch gaat het hier om speakers die in hun totaliteit best indrukwekkend zijn. Voor veel mensen zullen ze een enorme upgrade betekenen qua tv-geluid – maar ook bij het beluisteren van muziek. Je krijgt heel wat voor de 800 euro die ze kosten: twee volwassen vloerstaanders met een goede bouwkwaliteit, een aangepast versterkingsgedeelte én alle aansluitingen die nodig zijn in een typische woonkamer. Inclusief een HDMI-ingang, iets dat bijna nooit beschikbaar is op een apparaat als dit. Als je tv beschikt over een Bluetooth-outfunctie, dan kun je ze zelfs draadloos koppelen met je televisie. Dat maakt dat je de Ultima 40 Active zeker moet overwegen als je op zoek gaat naar een oplossing voor beter tv-geluid. Het klinkt gewoonweg beter dan heel wat soundbars.

De Teufel-luidsprekers zelf zijn niet compact, maar je hebt verder niets nodig zodat je de kamer niet verder hoeft vol te stouwen met andere apparatuur. Voeg er een discrete Chromecast Audio aan toe en je bent helemaal gesteld, ook voor streaming muziek in betere kwaliteit. Een toppertje. 

MERK

EDITORS' CHOICE