REVIEWLink

Link M300

Philip van Deijk | 12 februari 2001 | Link

Testopstelling

Ter ontkoppeling met de vloer staan deze luidsprekers ieder op drie kegels. De opstelling van deze luidspreker verdient speciale aandacht. Niet dat ze moeilijk te plaatsen zijn, maar de luidsprekers moeten nogal naar binnen gedraaid worden. De luidspreker is hier speciaal voor ontworpen en de fabrikant heeft als achterliggende gedachte hierbij, dat de luisteraar het verspreidde geluid over een relatief groot gebied met een gelijke geluidsdruk heeft. In de praktijk moet het er op neer komen dat de luisteraar, ongeacht of hij/zij in het midden zit of er buiten, toch niet de linker of de rechter luidspreker harder hoort.

Verder heeft deze luidspreker aan de achterzijde een flinke poort waardoor u de ruimte aan de achterzijde van de luidsprekers tot de muur volgens de fabrikant op minimaal 50 cm moet houden. Bij mij is de ruimte achter de luidsprekers echter 1 meter. Dit komt de diepte ten goede, maar daarover later meer.

Bekabeling

De importeur leverde bij de luidspreker ook een luidsprekerkabel. Deze luidsprekerkabel wordt door Lexi-Cone gedistribueerd en ontwikkeld. Volgens de importeur is het "een uitgekiend component, dat puls en fase geheel onder controle houdt, waardoor het hele signaal integer blijft. Zonder bijverschijnselen als niet-lineaire vervorming en vandaar ook geen verlies in de uiteinden van de bandbreedte geeft." De mij ter beschikking gestelde kabel is van Link, type Korund. Voor deze kabel betaalt u een bedrag van Fl. 1000,= voor de kortste lengte, namelijk 3.5 stereometer. Vanzelfsprekend zijn er ook nog andere lengtes verkrijgbaar, maar hier gelden andere bedragen voor. Tevens zit er in het kabelpakket ook nog een serie interconnects, maar deze zijn niet gebruikt. Volgens de importeur worden de beste resultaten met deze Link-kabels behaald. Ik ben begonnen met de luidsprekerkabels van de importeur en later heb ik mijn eigen kabels gebruikt, om te kijken wat de luidspreker met een andere kabel doet.

Muziek

Ik heb een groot aantal cd’s als test-cd’s gebruikt, zowel audiofiele als gewone opnames. Dit omdat de gewone luisteraar ook niet alleen audiofiel draait. Ik zal zoveel mogelijk proberen te noemen welke tracks ik van de cd’s heb gebruikt.


EDITORS' CHOICE