REVIEW

en meer boxsets

94 EAST FEATURING PRINCE (Charly - 3 LP box set)

Na het vroege overlijden van Prince Rogers Nelson op 21 april van 2016, is het vrij voor de hand liggend dat bestaande werken van het multitalent uit Minneapolis de box set treatment krijgen. Platenlabel Charly beschikt over de rechten van het eerste studiowerk dat Prince ooit vastlegde en bracht deze uit in een box set met daarin drie LP’s. De muziek op het album 94 East featuring Prince is opgenomen toen een piepjonge artiest deel mocht nemen in de band van de man van zijn nicht. Onvervalste funk die zijn tijd al ver vooruit was, zo kan het album dat opnieuw analoog is geremasterd het best worden omschreven. Prince kreeg in 1975 (op 17-jarige leeftijd) de kans om mee te spelen in de gelegenheidsband 94 East, waar zijn verre familielid Pepי Willie oprichter van was. De studio-opnames van het werk, dat pas in 1985 voor het eerst uit zou worden gebracht, vonden plaats tussen 1975 en 1979. De onvervalste funk op het uiteindelijke album is af en toe ink beןnvloed door disco en laat vooral de roots van inspiratie horen die later voor His Royal Badness van groot belang zouden worden.

Dat Prince in zijn tienerjaren al een enorm talent bezat, is op te maken uit de vele rollen die hij vervulde op het studioproject. Het nummer Just Another Sucker werd door hem geschreven en de tiener speelde op de diverse tracks gitaar, bas, drums, diverse toetspartijenven participeerde in backing vocals. De liner notes reppen over Prince zijn perfectionisme in de studio en het - veelal instrumentale - resultaat klinkt er dan nog steeds naar.

Het werk van Prince - en in mindere mate ook van 94 East - is van groot belang geweest voor de typische Minneapolis sound. De bakermat daarvan is deels terug te vinden in deze muzikale boxset, die als bonus is voorzien is van alternatieve opnames en instrumentale versies van enkele tracks. Hoewel de erven Prince met deze uitgave niets te maken hebben en dit ook niet de eerste heruitgave van het album is, is het vinyl erg goed van klank en kan ik de box set nog steeds van harte aanbevelen. Al was het maar om dat ene, échte Prince- nummer. 

YODOK III - YODOK III (Tonefloat - 3 CD box set)

De eerste albums van YODOK III die alleen op vinyl verkrijgbaar waren, zijn door platenlabel Tone oat nu ook als 3 CD box set uitgebracht. Dat is goed nieuws voor fans van het minimalistische ‘new wave of jazz’-gezelschap, want van elk album waren slechts 500 LP’s geperst. De albums YODOK III en The Sky Flashes, The Great Sea Yearns zijn nu dus ook digitaal te verkrijgen. In 2012 vonden de toenmalige bezetting van YODOK - de in Trondheim actieve Noorse drummer Tomas Jהrmir en de Zweedse tuba/flugabonespeler Kristoffer Lo - en de Belgische muziekkunstenaar Dirk Serries elkaar voor het eerst in de studio. Het uiteindelijke resultaat van deze samenkomst was het wijzigen van de bandnaam in YODOK III, gelijk naar het nieuwe ledenaantal van het collectief. De eerste productie kreeg die naam dan ook als titel mee.

Het album YODOK III uit 2014 vult ruim drie kwartier met een spannende combinatie van drone, avant-gardistische post-rock en zelfs freejazz. Onheilspellend en vooral (heerlijk) langzaam werkt het trio naar een hoogtepunt toe, waarbij de op het eerste oog vreemde combinatie van tuba en gitaar door vervorming en sterke timing erg goed uit de verf komen. Spanning en rust worden speels met elkaar vermengd, terwijl zowel de luisteraar als de artiest nergens het overzicht kan verliezen in de minimalistische drone/ ambient.

Op The Sky Flashes, The Great Sea Yearns uit 2015 overstijgt het debuut van YODOK III als trio alsof het niets is. Er was dan ook een dubbel-LP (en nu twee CD’s) voor nodig om het lijvige album met z’n vier tracks vast te kunnen leggen. Waar het vorige werk nog langzaam naar een hoogtepunt toewerkte, wordt vanaf de ruim twintig minuten durende albumopener Watching The Stone Of Celestial Flaw Rush Down duidelijk dat Serries, Lo en Jהrmir niets aan kracht hebben ingeboet. Nu dus tergend langzaam, ogenschijnlijk onzeker en speels verkennend komt de muziek tot leven, totdat het eclectische hoogtepunt onafwendbaar is geworden en het recept dat YODOK III heet nog een Michelin-ster in ontvangst mag nemen. En dat vier keer lang (of eigenlijk: kort). Hoogstaande klasse, dat ook nu weer 500 keer is geproduceerd, in een fraaie boxset met een poster met liner notes en artistiek werk van Carl Glover.


EDITORS' CHOICE