ARTIKEL

Zoektocht naar een opvolger


Redactie HiFi.nl | 16 december 2011 | Fotografie PHOTO40 |

Aangezien ook de toenmalige importeur van het Deense luidsprekermerk erg te spreken was over het resultaat, en de Special Editions – allen met een certificaat om de beperkte oplage officieel te maken –in de filialen van HOBO tevens een groot succes genoemd mocht worden, was het feitelijk een kwestie van tijd tot de zaak met een opvolger in de unieke serie van speciale uitgaven zou komen.

 (PHOTO40)

Bij de zoektocht speelden eigenschappen als prijsklasse, afmetingen en weergavekwaliteit een rol, omdat die zaken een goede basis vormen voor een Special Edition, maar werd er ook gekeken naar vaste verkooptoppers van HOBO hifi als usual suspects.Uiteindelijk werd er gekozen voor de FS-187 van ELAC, een bijzondere luidspreker met een internationaal vermaarde reputatie.

Het personeel van HOBO ging nauwgezet met de weergave van de luidspreker aan de slag, om te kunnen bepalen hoe de sound aan de eigen wensen aangepast kon worden. De volgende stap was, net als bij de eerdere edities, de formele benadering van Look & Listen als importeur, en vervolgens het merk ELAC zelf.

Klikbaar voor groter formaat (PHOTO40)

Uiteraard is enige terughoudendheid, en wellicht een haast diplomatieke strategie aan de orde wanneer je een gerespecteerd merk benadert om ze voor te leggen dat je één van de meest succesvolle modellen graag zou verbeteren… ELAC bleek echter meer dan open te staan voor de plannen, wat er uiteindelijk toe leidde dat een groep werknemers van HOBO bij de ingenieurs in Duitsland uitgenodigd werd om samen met de specialisten achter de FS-187 de gewenste puntjes op de i te kunnen zetten – met als gezamenlijk doel het op de markt brengen van een luidspreker die zowel ELAC-eigen genoemd kan worden, als het gegraveerde plaatje “HOBO HIFI S.E.” verdiende te dragen.

Klikbaar voor groter formaat (PHOTO40)

Originele specificaties
Omdat HOBO bij het vinden van een nieuw model op afmetingen, prijsklasse en de muzikale weergave lette, waren dat ook aspecten die bij de vervaardiging van de Special Edition aan de orde waren. Omdat afmetingen niet of nauwelijks zullen veranderen, en er daarnaast gericht werd op het prijskaartje van het originele model – sterker nog, de aangepaste uitvoering is bij introductie tijdelijk iets goedkoper – was met name de weergavekwaliteit een punt van onderzoek. 

Klikbaar voor groter formaat (PHOTO40)

EDITORS' CHOICE