NIEUWS

Pagina 2

Ulco Schuurmans | 17 september 2016 | Fotografie Fabrikant

Robotmaaiers

Gerobotiseerde grasmaaiers zijn er in alle soorten en maten. Belangrijke vragen bij de aanschaf zijn: Hoe groot is het te maaien oppervlak? Hoe veilig, het vermijden van obstakels, niet in de vijver vallen en geen huisdieren meemaaien… Stand alone of geïntegreerd in het tuinnetwerk? Welke automatische/programmeerbare functies? En de accucapaciteit.

Bekende merken van robotmaaiers zijn Gardena, Stiga, Husqvarna, Bosch, Robomow, Wolf, Tango, Ambrogio, Honda Miimo, Greenmow en Makita. In de klasse vanaf Ă„ 500,- zijn er eigenlijk geen slechte maaiers meer. Wel moet de robotmaaier ook echt bij jouw gazon passen.

Verlichting

De slimme tuinverlichting varieert van de insteeklampjes met sensor op zonne-energie tot een totaal lichtconcept. Eenvoudiger tuinlampjes of lantaarns zijn een beetje passé. Sfeervolle LED-verlichting in decoratieve patronen met wisselende kleuren vormen de boventoon. Standaard al verkrijgbaar bij de bouwmarkt of webshop. Ontwerpbureaus en tuinarchitecten verheffen de garden lighting tot hogere decoratie-sferen met ambiance op maat en eigen hospitality. En slimme tuinverlichting verschaft het gehele jaar sfeer en kijkgenot. Tuinverlichting bestaat in alle maten. Van grondspots (al of niet ingebouwd), insteeklampen en lantaarns tot bogen en lichtkoepels of verlichte ornamenten. Verder is er nog onderscheid in lampen voor de tuin, terras, vijver en het zwembad. En deze weer onderverdeeld in tafel, staand, hangend en zelfs drijvend. Bekende merken tuinlampen zijn Tuli, Deimos, Florina, Garden Lights, Arigo, Philips myGarden, Wilko, Apollo, LAP, Smart Solar, John Lewis, Nordflux, Null Solar, Mijn-gadgets en Praxis (eigen merk).

De toegepaste domotica rijkt van lichtsensor aan/uitschakelen tot een compleet voorgeprogrammeerd lichtfestijn in de tuin. Ook zijn er combinaties met veiligheid en tijdsinstelling. Een aparte tak vormt de feestverlichting voor tuinen.

Veiligheid

Tuinen bieden toegang tot privégrond en bevatten regelmatig diefstalgevoelige objecten. Ook vandalisme is een aandachtspunt. Dat vraagt om eigen tuinveiligheid het gehele jaar door en dat past prima in het concept van de connected garden. Bij garden security gaat het om:

•  Licht, al of niet automatisch ingeschakeld door bewegings- detectie. Zichtbaar zijn en aan/uit schrikt ongenode gasten af.

• Outdoor IP-videocamera’s. Je kunt daarmee de tuin en het zwembad onder surveillance houden. Ook schrikt het zien van bewakingscamera’s af. Desgewenst ook met gezichtsherkenning.

• Slimme sensoren. Niet de kat, hond, mol of een vogel maar aan de bel trekken (alarm of sms’je) bij onverlaten in de tuin.

• Slimme poortsloten op de hekken en deuren in de afrastering.

Tuinveiligheid behoeft niet duur te zijn. Modulaire systemen die je op maat kunt aanpassen en aan het connected home kan koppelen hebben de voorkeur. In principe kan je gewoon weersbestendige veiligheidsproducten voor het smart home inzetten. Buitencamera’s zijn in overvloed aanwezig. Sensorsystemen dienen waterdicht en temperatuurbestendig te zijn. Bekende leveranciers zijn Somfy, Blaupunkt, KPN SmartLife, Konig, Elro, Trust (oudoor sockets), Eminent, Smanos en Netgear. Net als bij de veiligheidsdomotica voor binnenshuis kan de gebruiker ook de tuin op afstand via smartphone en tablet in de gaten houden.

Extra veiligheidsaspecten betreffen (camera-)toezicht op zwembaden, vijvers en speeltoestellen. Voor ouderen in de tuin de persoonlijke alarmknop.

Zonwering

Bij de zonwering voor de tuin gaat het met name om uitklapbare zonneschermen, screens en terrasoverkappingen. Die kan je vanuit de luie tuinstoel of automatisch laten besturen. Er is keuze uit totaal, gedeeltelijk of in bepaalde standen bedekken. Bij geavanceerde screens valt de doorlaatbaarheid van de schermen zelfs te regelen.

Steeds meer gaat de zonwering over van bediening op de hand naar domotica op afstand en geheel automatisch. Vrijwel elk door motoren en/of servomechanismen bestuurde zonwering komt tegenwoordig met een draadloze afstandsbediening en programmeerbare app voor de smartphone of tablet.

Het goed en effectief werkzaam bevestigen van zonwering is vakwerk. Bij voorkeur uit te voeren door een erkend installateur. Zonweringen zijn een groot deel van het jaar bruikbaar en besparen op energie. In de praktijk vaak verder de combinatie van rolluiken en screens buitenshuis.

Buitengeluid

Als wij al geluid voor de favoriete muziek streaming door het gehele huis hebben waarom dan ook niet in de tuin? Er is een ruim aanbod van tuinaudio bij zowel luidsprekersets als draadloze hoofdtelefoons. Uiteraard dienen luidsprekers voor buiten in de tuin bestand te zijn tegen regen, stof en afwijkende temperaturen. Er is keuze uit bekabelde en draadloze (dus vrij te plaatsen) outdoor-modellen.

Bij de weerbestendige speakers is er keuze uit:

• Inbouwluidsprekers. Deze naar keuze weg te werken in tuinobjecten, bouwwerken en structuren.

• Decoratieve luidsprekers. Bijvoorbeeld in de vorm van rotsen, zuilen, lantaarns, tuinmeubilair, kikkers, beeldjes en zelfs vogelhuisjes.

• Speciale luidsprekerboxen voor buiten gebruik. Deze zijn kant-en-klaar voor buitengebruik. In de zwembad-uitvoering geheel waterdicht.

Een alternatief vormt een (DAB-)radio met voldoende sound en surround power in een weerbestendige behuizing.

Bij het plaatsen van speakers buiten spelen diverse factoren mee. Niet in het minst de vraag “Waar zetten we de speakers?” Je dient rekening te houden met de luisterafstand en het daarbij behorende volume. Objecten in de geluidsweg die het klankbeeld kunnen verstoren. Een andere vraag betreft de basreflectie, waarvoor/tegen dient de buitenluidsprekerbox te staan. En om wat voor weer te geven muziek gaat het eigenlijk: achtergrond- en sfeermuziek of het favoriete repertoire op Spotify of de audioserver (mediacenter) thuis? Elk type muziek heeft zo zijn best klinkende speakers voor buiten.

Bekende merken voor outdoor-speakers, zowel boxen, inbouw als satellietmodellen zijn: Bowers & Wilkins, KEF, JBL, Bose, Yamaha, Q Acoustics en Focal. Decoratieve tuinspeakers zijn er onder andere van Rockustics, Audioholics, Bose, Ionaudio, EMP en Hammacher Schlemmer. En voor splashproof en zwaardere outdoor of bij het zwembad kan je onder meer terecht bij Pyle Splash, Photive Hydra, Trendwoo Music Tube, JBL, Sound Monkey, Pearson en Nuu Wake. Voorkom bij toegankelijke tuinen diefstal. Goed verankeren, camera’s en alarm.

Wel of geen kabels?

Draadloos maakt kabels overbodig en je kunt de speakers desgewenst gemakkelijk verplaatsen. Je moet dan echter wel voldoende WiFi/streaming bereik hebben in de tuin. Dat betekent in de praktijk vaak een versterker in de tuin voor het draadloze signaal. Goede kabels liggen vast doch garanderen overal en altijd goed geluid in de tuin. USB-speakers zijn geschikt voor de kortere afstanden waarbij een ontvanger (bijvoorbeeld een smartphone of tablet) de muziek doorzendt naar de outdoor-speakers of geluidsboxen.

De draadloze hoofdtelefoon buiten heeft als voordelen overal in de tuin bruikbaar, privé genieten voor jezelf en geen last met de buren. Het te kiezen type hangt voornamelijk af van de draadloze kwaliteit plus ontvangstbereik, vormgeving, gewicht en het er wel/niet mee ook in de tuin willen werken. Er is voldoende keuze bij onder meer Sennheiser en Panasonic. Voor de kortere afstanden ook USB. En wie echt licht buiten wil verblijven kiest voor de in-ears.


EDITORS' CHOICE