NIEUWSApple

Pagina 2

Jamie Biesemans | 09 september 2016 | Fotografie Fabrikant | Apple

Tot nu bevatten de Lightning-hoofdtelefoons op de markt geen batterij. Ze verbruiken dus stroom van je smartphonebatterij. Het is afwachten hoe zwaar de impact gaat zijn op de autonomie van de iPhone 7. Apple elimineert dus niet enkel een jack in de nieuwe iPhone, maar in theorie een DAC en versterker. Al klopt dat niet helemaal – zie optie 3.

Maar is de overstap naar Lightning nu een goede zaak voor audioliefhebbers? Ondanks de grote verontwaardiging op sociale media en in de online pers, is het antwoord eigenlijk: “Ja”. De realiteit is dat smartphones doorgaans geen heel goede DAC of hoofdtelefoonversterker bevatten, al was de iPhone altijd wel een van de beste op de markt. Onder meer de ingebouwde hoofdtelefoonversterker was bijzonder krachtig en kon ook moeilijkere hoofdtelefoons aansturen.

Maar toch, als je een betere hoofdtelefoon aan een smartphone hangt dan krijg je meestal een suboptimale geluidskwaliteit. Dat heeft te maken met technische aspecten zoals impedantie en gevoeligheid. Die leggen we graag elders uit, maar in elk geval: er is een reden waarom hoofdtelefoonliefhebbers snel grijpen naar een goede en krachtige hoofdtelefoonversterker.

Ons advies was daarom altijd dat je voor het luisteren naar een betere hoofdtelefoon via een smartphone best een externe DAC/versterker voorzag. Dit is weliswaar een minder handige optie en meer iets voor audiofielen, maar het resultaat is in 9 op 10 gevallen veel beter. Toestellen als de Chord Mojo en Oppo HA-2 zijn op dit vlak een goede maar dure keuze.

Bij een Lightning-hoofdtelefoon zou je de betere klank van een externe DAC/versterker moeten krijgen, zonder de onhandigheid van een extra kastje dat aan je smartphone bengelt. De fabrikant van de hoofdtelefoon kan namelijk de ingebouwde DAC en versterker helemaal afstemmen op de specifieke drivers in die koptelefoon. Dit zal bijna altijd beter zijn dan de toevallige combinatie van de DAC/versterker in je smartphone en je koptelefoon met zijn karakteristieken. 

Wie op dit moment naar de winkel trekt voor een Lightning-hoofdtelefoon zal een bescheiden aanbod vinden. Concreet vind je geschikte hoofdtelefoons bij Philips, JBL, Libratone en Audeze. Het gaat nu telkens maar om enkele modellen, maar verwacht in de komende maanden heel wat nieuws op dat vlak. Voor fabrikanten die al Bluetooth-hoofdtelefoons bouwen, is de stap naar een Lightning-hoofdtelefoon niet enorm groot. Maar ze moeten wel door Apple worden goedgekeurd, zodat ze MFI-compatibel zijn. Ongetwijfeld kost dat proces tijd en mogelijk ook geld.

Optie 3: Toch via de jack

Een groot deel van de verontwaardiging komt van mensen die denken dat hun bestaande hoofdtelefoon nu waardeloos is. Maar dat klopt niet. Om te beginnen levert Apple bij de iPhone 7 een kabel waardoor je een koptelefoon met jack op de Lightning-poort kunt aansluiten. Het is niet mooi, het is zeker niet elegant, maar het is ook geen echt probleem.

Voor betere hoofdtelefoons zouden we nog altijd aanraden om te kijken naar een mobiele DAC/versterker, die je dan via een Lightning-kabel verbindt. Zo’n toestel kan wat kosten, maar dat hoeft niet. De voorgenoemde Chord Mojo en Oppo HA-2 hebben inderdaad een prijskaartje in de richting van 500 euro, maar je hebt ook prima apparaatjes van merken als FiiO die veel minder duur zijn.

Sommige mobiele DAC/versterkers hebben bovendien aardige extra functies, zoals de mogelijkheid om muziek af te spelen (bijvoorbeeld bij de Onkyo DAC-HA200), hoofdtelefoons gebalanceerd aan te sluiten (zoals de nieuwe RHA Dacamp L1) of te functioneren als powerbank (Oppo HA-2). Je kunt ze bovendien ook gebruiken om muziek in hoge kwaliteit te beluisteren via een computer, handig als je na het pendelen het kantoor bereikt.

Aan het einde van de dag kan je niet anders concluderen dat de stap van Apple eigenlijk wel een stap vooruit is qua audiokwaliteit. Dat is misschien niet het voornaamste motief voor Apple, maar voor hifi-liefhebbers die onderweg naar muziek willen luisteren is het geen slechte zaak.


EDITORS' CHOICE