NIEUWSApple

iPhone zonder hoofdtelefoonuitgang is goed nieuws


Jamie Biesemans | 09 september 2016 | Fotografie Fabrikant | Apple

Er is veel verontwaardiging over het verdwijnen van de hoofdtelefoonjack op de nieuwe iPhone 7. Maar is het nu écht een slechte zaak voor muziekliefhebbers?

Even de feiten: Apple stelde woensdagavond, zoals verwacht, een nieuwe generatie iPhones voor. Zoals voorheen is er een iPhone 7 en een iPhone 7 Plus. De eerste heeft een scherm van 4,7 inch (1.334 x 750 pixels), de Plus-versie een Full HD-display van 5,5 inch. Nieuw dit jaar zijn onder andere een lichtgevoeligere, dubbele camera aan de achterkant, een waterbestendige behuizing, snellere hardware en nieuwe, donkere, zwarte versies. De vorige kleuredities blijven bestaan.

Beide versies zijn vrijwel gelijk qua technische specificaties, al zijn er hier en daar wel belangrijke verschillen. Het scherm van de iPhone 7 Plus is bijvoorbeeld scherper (401 vs 326 ppi) en de grotere Apple-telefoon heeft een 2x optische zoom.

Het design van de nieuwe iPhone 7 bouwt duidelijk verder op het iPhone 6-ontwerp.  Wat het meeste opvalt, is dat Apple deze keer veel aandacht besteedde aan audio. De nieuwe iPhone krijgt stereospeakers en – en hier is veel heisa over – verliest zijn 3,5 mm hoofdtelefoonuitgang. Apple gaf tijdens zijn keynote verschillende redenen waarom de jack verdwijnt, maar in essentie komt het neer op ‘de jack stond in de weg van een dunner design’ en ‘er is een opportuniteit om geld te besparen en misschien wel te verdienen’.

Maar hoe luister ik dan?

Het verdwijnen van de hoofduitgang betekent niet dat het luisteren via een hoofdtelefoon onmogelijk wordt. Integendeel, er blijven nog drie mogelijkheden over. 

Optie 1: Bluetooth

De belangrijkste optie wordt wellicht Bluetooth. Als je kijkt naar de marktcijfers van hoofdtelefoons, dan zijn draadloze hoofdtelefoons een belangrijk en sterk stijgend segment. Nieuwe modellen die voorgesteld zijn op de IFA-beurs begin september kosten ook minder dan ooit. Bij merken als Philips en JBL vind je draadloze hoofdtelefoons met Bluetooth onder 100 euro, wat de verdere verspreiding van deze technologie zeker in de hand zal werken.

Bluetooth is bij hifi-liefhebbers niet altijd een populaire keuze. Bij het draadloos doorsturen van muziek via Bluetooth wordt de audio immers gecomprimeerd aan de hand van een codec (zoals MP3) die zowel de hoofdtelefoon als de smartphone ondersteunen. Het gaat altijd om een lossy codec – er wordt dus muziekinformatie weggegooid – omdat de bandbreedte van Bluetooth bescheiden is.

Los van de kwaliteiten van de drivers en andere elementen in de hoofdtelefoon zelf, hangt de geluidskwaliteit bij Bluetooth af van welke codecs er gebruikt worden. Inmiddels zijn codecs die weliswaar lossy zijn, maar wel veel meer muziekinformatie behouden. AptX is een bekende en bestaat in verschillende versies, maar je hebt ook bij Sony LDAC. Veel ruimer ondersteund zijn AAC en MP3, die voor mobiel gebruik eigenlijk goed genoeg klinken.

Optie 2: Lightning

Niet iedereen wil draadloos luisteren, onder meer omdat je er aan moet denken die hoofdtelefoon op te laden. Bekabelde hoofdtelefoons zijn bovendien doorgaans goedkoper, want ze bevatten geen actieve elektronica.

Kabelliefhebbers worden door Apple nu aangeraden om te luisteren via de Lightning-connector, de vertrouwde aansluiting die al op bestaande iPhones en iPads te vinden is. Dat lijkt misschien gek, want voor de meeste mensen is de Lightning-poort enkel geschikt om te laden. Maar eigenlijk is de Lightning-aansluiting bijzonder slim.

Even technisch. Lightning is – net zoals Thunderbolt en moderne USB-uitvoeringen – een universele aansluiting die je voor verschillende toepassingen kan gebruiken. Je kunt via Lightning laden, maar ook data overzetten, audiostreams én analoge audio uitlezen of zelfs video naar buiten sturen. Waar vroeger elke functie een andere stekker kreeg (kijk je maar op de achterkant van een AV-receiver), is de toekomst één type stekker. Een chip aan weerszijden van de kabel zorgt dat de juiste data wordt doorgestuurd.

Je kunt natuurlijk niet zomaar een klassieke hoofdtelefoon op een Lightning-poort aansluiten. Apple wil dat je een nieuw type hoofdtelefoon gebruikt, uitgerust met een Lightning-kabel. Het gaat echter niet enkel om de kabel: die nieuwe hoofdtelefoons bevatten heel wat actieve elektronica. Het zijn immers die Lightning-hoofdtelefoons die nu de digitale audiostream moeten omzetten naar analoge audio. Ze bevatten dus zowel een DAC als een hoofdtelefoonversterker, net als bij een Bluetooth-hoofdtelefoon.


EDITORS' CHOICE