NIEUWS

KNX-fabrikanten maken serieus werk van RF-protocol

Schakelen, dimmen, scènes

Bij Gira en Jung waren het vooral de draadloze KNX schakelaars en dimmers die werden gepresenteerd. Jung zorgt dat er verschillende uitvoeringen van draadloze wandschakelaars beschikbaar zijn in de design-series F40 en F50. In de uitvoering F50 is ook een temperatuursensor verkrijgbaar om draadloos de temperatuur in de ruimte te meten. Gira introduceert eveneens een draadloze, meervoudige schakelaar in een van hun populaire designs. De schakelaar kan men via ETS op vele manieren van parameters voorzien voor onder meer schakelen, dimmen, bedienen van jaloezieën, als waardegever of om scènes aan te roepen. Naast de schakelaars hebben Gira en Jung ook een afstandsbediening voor de schakelaars beschikbaar, evenals een mediakoppelaar die de verbinding tussen het TP-net van KNX en de draadloze schakelaars verzorgt. Naast de nieuwe producten van de bovengenoemde fabrikanten, toonden ook Hager en MDT hun draadloze KNX-componenten, die al langere tijd beschikbaar zijn. Bovendien meldde Hager op de beurs, informeel dat wel, dat het bedrijf binnenkort met draadloze KNX thermostaten op de markt zal komen.

Prestigieuze praktijkprojecten

Het groeiende belang van KNX als standaard bleek op het KNX Event, waarop een indrukwekkende rij prestigieuze praktijkprojecten voorbijkwamen die wereldwijd met KNX worden geautomatiseerd. Deze presentatie was de opmaat voor de uitreiking van de internationale KNX Awards. Met name in Azië en in het Midden-Oosten heeft praktisch elk gebouw van enige statuur een automatisering en vooral een naregeling op basis van KNX. Maar ook in Europa is KNX niet meer weg te denken in de kantoorgebouwen. Een fraai voorbeeld is het Europese hoofdkantoor van Microsoft, dat in Kopenhagen staat, en volledig op basis van KNX is geautomatiseerd. Het was een van de vijf projecten die in de categorie Europa voor de KNX Award International waren genomineerd. Overigens waren twee van de andere genomineerden in deze categorie afkomstig uit Nederland. Dit waren het Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, uitgevoerd door Instaver, en Kasteel Biljoen uit Velp, uitgevoerd door Hevac Controls. Waarbij overigens het project van Hevac Controls tot winnaar werd uitgeroepen en zich het beste KNX-project van Europa mag noemen. Dat Hevac Controls zich winnaar mocht noemen, heeft ongetwijfeld te maken met de bijzondere lay-out van de gebouwautomatisering in het kasteel. Hevac Controls heeft daar namelijk, gedwongen door de strenge randvoorwaarden in het historische gebouw, bijzonder veel draadloze KNX-componenten toegepast.

In de muren weggewerkt

Daarmee bewijst Hevac dat je met draadloze gebouwautomatisering op basis van KNX RF nu al in staat bent om zeer vergaand en uitgebreid een gebouw te automatiseren. Koen van de Donk van Hevac Controls koos bij de vergaande automatisering van kasteel Biljoen in Velp met name KNX RF componenten van Hager. Bij de programmering werd hij geassisteerd door Eric Mertens van i-Casa Domotica. De intelligentie is in dit project achter praktisch alle schakelaars in de muur weggewerkt. Dat geldt ook voor de tientallen mediakoppelaars van Hager, die de draadloze signalen van alle schakelaars en tasters opvangen en naar de visualisaties doorsturen. Soms zijn de mediakoppelaars letterlijk achter het behang geplakt. Elke mediakoppelaar vertegenwoordigt op die manier een KNX-buslijn waarop alle KNX-componenten draadloos worden aangesloten. In totaal kent het kasteel 19 mediakoppelaars en meer dan 460 busdeelnemers. Over het algemeen zijn dit de schakelaars voor verlichting en de regelaars van de verwarming. Ook de deurintercom, de ventilatie, de airco-units en de beveiliging zijn allemaal binnen de KNX-automatisering geïntegreerd.

Naast de uitreiking van de awards stond het internationale KNX Event ook in het teken van de start van KNX in de Verenigde Staten en de introductie van de nieuwe concepten KNX Internet of Things en ETS Inside (zie kader).

ETS Inside maakt KNX toegankelijker

Tijdens de beurs Light+Building heeft KNX de tool ETS Inside gepresenteerd. Het is een nieuwe versie van de programmeertool waarmee ook installateurs met minder ervaring in woning- en gebouwautomatisering installaties kunnen programmeren. De tool is bedoeld voor kleine en middelgrote automatiseringsprojecten. Uiteindelijk kunnen zelfs eindgebruikers, die zich erin willen verdiepen, hiermee configuraties aanpassen.

De kern van ETS Inside is dat de software een onlosmakelijk onderdeel wordt van de installatie, doordat het geïnstalleerd is op een harde schijf van een mini-pc in de installatie zelf. De interface waarmee de programmering kan worden uitgevoerd, is uiterst eenvoudig en kan via touchscreens op tablets of smart phones worden bediend. De beperking in ETS Inside is dat de installatie uit maximaal 1 TP-lijn, 1 RF-lijn en 1 IP-lijn kan bestaan. Zodra installaties uitgebreider worden, moet men overstappen op ETS Professional.

iOS, Android of Windows

Door de opzet kan men op elk type operating systeem projecten bewerken, of het nu iOS, Android of Windows is. In principe kan de gebruiker met ETS Inside alle KNX-componenten gebruiken, evenals alle media (TP, IP, RF en PL) die door KNX worden ondersteund. Bovendien is ETS Inside uitgerust met het nieuwe concept KNX Secure, dat ook op Light+Building is gelanceerd, zodat hackers geen kans hebben het systeem binnen te dringen.

ETS Inside is in oktober 2016 beschikbaar. Voor gebruik ervan moet de installateur een licentie aanschaffen die naar verwachting 160 euro kost.


EDITORS' CHOICE