REVIEW

Review: Nailbomb - Proud to Commit Commercial Suicide


Eric de Boer | 11 juli 2016
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 19 mei 2016

Proud To Commit Commercial Suicide

Op 3 juni 1995 speelde Nailbomb tijdens het Dynamo Open Air Festival in Eindhoven. Ondanks het feit dat men had gezegd dat er slechts één uitgave van Nailbomb zou verschijnen, werd het concert dat Max Cavalera en Alex Newton met een uitgebreide podiumbezetting inkleedden uiteindelijk toch uitgebracht. Vandaar de titel Proud To Commit Commercial Suicide.

Het succes van bands die tijdens die erg goed bezochte editie van Dynamo speelden was niet van de lucht en naast dit eenmalige live optreden van Nailbomb kon het publiek ook genieten van bands die goed erg goed bij elkaar pasten. Het was een feest voor de metalliefhebber, met bands als Fear Factory, Machine Head, Life Of Agony en Biohazard.

Nailbomb speelde een goedgevulde set en werd op het podium aangevuld door bekende artiesten als Igor Cavalera, Dave Edwardson (Neurosis, vocalen en bas), Evan Seinfeld (o.a. Biohazard, bas) en D.H. Peligro (o.a. Dead Kennedy’s en Red Hot Chili Peppers, drums). Met een sneltreinvaart denderde het gezelschap elf nummers lang over het uitzinnige publiek heen, waarbij diverse tracks van het album Point Blank de revue passeerden. Alle energie die op de eerste release van Nailbomb naar voren kwam werd in 1995 ook op het podium waargemaakt en alleen al daarom is Proud To Commit Commercial Suicide een geslaagd live album. De twee aan het album toegevoegde studiotracks waren waarschijnlijk over van Point Blank en zetten wat mij betreft niet veel zoden aan de dijk.

Klankmatig is deze uitgave nooit een wonder geweest. De band klinkt plat en veraf, alsof er van een grote afstand met twee microfoons is opgenomen, en daar verandert een heruitgave op vinyl weinig aan. Dat er veel energie het publiek in werd geblazen is een feit, maar ook speltechnisch klopte het optreden ook niet helemaal. Het mocht de pret niet drukken indertijd en ondanks het af en toe matige spel zal het concert fans van toen prima onderhouden hebben. Hoogtepunten van de plaat zijn Sum Of Your Achievements, World Of Shit en Religious Cancer.

Al met al zijn deze twee Nailbomb herpersingen echt bedoeld voor de fans van weleer. De persingen zien er erg fraai uit, Music On Vinyl heeft van beide albums de eerste 1000 persingen op gekleurd en genummerd vinyl uitgebracht. Klankmatig valt Point Blank prima uit, maar omdat de tapes van het Dynamo-concert zo belabberd klonken zal dat nooit verbeterd kunnen worden. Het maakt ook niet zoveel uit, want liefhebbers en toenmalige festivalbezoekers zullen meer hebben aan het ophalen van de herinneringen die door deze LP naar boven zullen drijven. Het is in ieder geval een goed idee geweest om metal opnieuw uit te brengen voor de liefhebbers van vinyl.

Point Blank
Muziek: 8 ½
Klank: 7
Kwaliteit persing: 9
Speelduur: 62:38 minuten 

Proud To Commit Commercial Suicide
Muziek: 6-
Klank: 3
Kwaliteit persing: 8 ½
Speelduur: 52:35 minuten 

Label: Music On Vinyl/ Roadrunner Records

EDITORS' CHOICE