NIEUWSKEF

KEF & Hegel: iets frivoler


Jamie Biesemans | 23 mei 2016 | KEF
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 20 mei 2016

Iets frivoler

Veel hifi-liefhebbers fantaseren over ooit de Muon-speakers in hun droomvilla te plaatsen. Helaas valt deze ultieme speaker – en dan hebben we het evengoed over het visuele aspect – buiten bereik van de doorsnee audiofiel. Het KEF-design van Ross Lovegrove was echter de inspiratiebron voor de Muo Bluetooth-speaker, die veel toegankelijker is en door dezelfde ontwerper werd getekend.

Een van de leuke aspecten van de Muo is dat de behuizing uit prachtig aluminium is gemaakt én beschikbaar is in stijlvolle kleuren, zoals diepblauw of goud. Ter gelegenheid van High-end München komt daar een ‘Brilliant Rose’ bij, in een zeer gelimiteerde oplage. Volgens een KEF-vertegenwoordiger worden er maar driehonderd gefabriceerd, dus wie er voor valt zal zich moeten haasten. Wie hem in handen krijgt, ontvangt een elegante lederen hoes die de Muo helemaal beschermt. Het zag er zeer mooi gemaakt uit en gelukkig is de hoes ook apart beschikbaar voor bestaande Muo-bezitters.

Had KEF dan niet nog beter gescoord met een grote luidsprekerlancering in München? Misschien. Maar KEF-fans moeten heel het jaar op hun honger blijven zitten. Er komen nieuwe dingen aan, in het najaar, werd er op de stand gehint: “nog even geduld.”

Baanbrekend Hegel

Maar voor een mooi setje KEF Reference-speakers moest je in München niet enkel bij KEF zelf zijn. Bij Hegel – in Nederland ook verdeeld door KEF-moederbedrijf GP Acoustics – vielen de referentiespeakers eveneens te bewonderen. Voor wie Hegel nog niet zou kennen: Hegel Music Systems is een Noorse bouwer van zeer innovatieve versterkers en andere elektronica die er schijnbaar in slaagt om elk jaar nog meer fans te winnen. Vorig jaar bijvoorbeeld, kreeg hun H160 een EISA Award als versterker van het jaar. Een hifi-bedrijf om in de gaten te houden!

De Reference 3  is mooi, maar wat er aan hing als versterking… dat was pas echt boeiend. Een nieuw toestel van Hegel, dat met zijn witte behuizing en naamgeving breekt met de merktradities. De Röst (spreek uit als Reust) is er pas officieel in de herfst en zal daarbij een aantal nieuwe dingen introduceren, verder bouwend op de H360. Het belangrijkste is ondersteuning voor domoticatoepassingen, onder meer Control4 en controle over IP. Het apparaat is dus spek voor de bek van custom installers, maar heeft ook kwaliteiten die elke hifi-liefhebber zullen aanspreken.

De 2 x 75 watt sterke Röst beschikt over heel ingebakken streaming in de vorm van Airplay en DLNA, en heeft drie analoge en vijf digitale ingangen voor externe bronnen. Er is ook een USB-ingang voor een directe aansluiting op een computer. Het gaat hier overigens niet om een doorsnee Airplay-implementatie, maar een verbeterde waarbij de gewoonlijke door Apple-voorgeschreven chips worden vervangen door een betere DAC, vertelde Export sales manager Anders Ertzeid ons.

Als we om de hoek stappen, stoten we nog op een paar Blade Two’s en nog een sterke claim van Hegel. Onder de naam ‘Mohican’ (zoals in ‘de laatste der Mohikanen’) hebben de Noren een ultieme cd-speler gebouwd, met heel wat techniek van de HD30 DAC. Dat de Noren best een bescheiden volkje zijn (en lessen hebben geleerd van het Deense Carlsberg), dat ontdek je ook als je de bijhorende slogan leest: “Mogelijk de beste cd-speler in de wereld.” 

MERK

EDITORS' CHOICE