NIEUWSKEF

KEF & Hegel op High End München 2016

Jamie Biesemans | 23 mei 2016 | KEF
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 20 mei 2016

Naar goede gewoonte was KEF prominent aanwezig op High-end München met een mooie stand. Vorig jaar was de Blade Two de grote headliner bij de Britten, dit jaar waren er geen grote speakerlanceringen. Toch viel er aardig wat te ontdekken op de stand - en zeker in de grote demokamer die zich er net achter bevond. En de Blade Two, die kreeg ook een apart plekje – bij Hegel.

Wat KEF betekent voor de hifi-wereld ontdekte je in München onmiddellijk als je de stand betrad. De Britten uit Maidstone hadden een indrukwekkende display gecreëerd waar de huidige iconen netjes op een rij stonden. Als je speakers zoals de LS50, Blade 2, Reference en natuurlijk de levensgrote Muon bij elkaar ziet, realiseer je dat KEF de laatste jaren toch wel behoorlijk sterk bezig is.

Op de juiste hoogte

In de line-up spotten we iets nieuws, al duurde het wel even vooraleer het opviel. De LS50-speakers die tussen de grote jongens geprangd staan, hebben een plaats gekregen op stands van KEF zelf. “Eindelijk,” zegt Joost van den Bosch van KEF Nederland: “Vroeger moesten we altijd klanten in de richting van stands van andere merken sturen, nu hebben we er zelf prachtige die perfect bij de LS50 passen.” Er is een witte en zwarte versie, die laatste gebruik je ook voor de nieuwe kleurvarianten van het compacte KEF-icoon.

Een nieuwe luidsprekerstand lijkt wat minder belangrijk tussen al het hifi-geweld, maar om het meeste uit de LS50 te halen moet je hem nu eenmaal goed kunnen plaatsen. Het klopt dat vanwege de verbluffende UniQ-driver de kleine KEF veel log oogst als nearfield-speaker. Zeer terecht, want zelfs op korte afstand ervaar je bij de LS50 inderdaad een zeer coherent en gedetailleerd geluidsbeeld. Dat is ook de reden waarom deze luidspreker nog altijd een van de beste keuzes is voor gebruik op een bureau, bijvoorbeeld. Maar veel mensen zullen een set LS50’s opstellen in de woonkamer – en dan heb je stands nodig om de UniQ-driver op oorhoogte te plaatsen.

Een beetje verder staan ook de kleurvarianten van de LS50 die KEF vorig jaar introduceerde. Het oog glijdt meteen naar de knalrode versie, die een echte eyecatcher is. Maar als puntje bij paaltje komt, fluistert een KEF-vertegenwoordiger ons in, kiezen de meeste klanten toch voor een ingetogen tintje, zoals de zwarte of de titaniumgrijze LS50. Het is zoals bij auto’s: iedereen bewondert opvallende lakkleuren, maar bij de aankoop opteert de meerderheid toch voor iets neutraler. Niettemin: de rode LS50 is een knappe verschijning.

Levensecht

We lopen even door de dealerruimte – “nee hoor, we zijn geen journalisten” – om snel de luisterkamer te bereiken.  Vorig jaar werd KEF’s demoruimte op de High-end-beurs gedomineerd door luistersessies met de Blade Two, gegeven door KEF-ambassadeur Johan Coorg. Dit jaar gooit het merk het over een andere boeg.

Hoewel Coorg nog altijd zijn gevarieerde muzieksmaak kwam demonstreren, was het eerder de immer rustige Jack Oclee-Brown, Head of Acoustics, die in de schijnwerpers stond. Hij begeleidde twee boeiende demo’s die elkaar afwisselen.

Op ISE in Amsterdam in februari mochten we al een verbluffende Dolby Atmos-demo beleven met KEF Reference-speakers en Arcam-electronica (de AVR850 met Dirac-kamercorrectie mocht als centrale unit optreden), op High-end München is de Reference-setup nog iets verbeterd (met name met het gebruik van Reference 3 voor de achterkanalen). Achteraf gezien was de demo op ISE niet perfect, onder meer door de geluidpollutie van andere demonstraties. Hier was beter gesteld.

Opnieuw werd de toegevoegde waarde van hoogtekanalen heel knap aangetoond, al kan er niet ontkend worden dat een Atmos-opstelling veel ruimte, speakers en elektronica vereist. De set op High-end München had dan ook een waarde van ver boven de 100.000 euro. Maar als het goed opgesteld wordt en je zit op de juiste plaats, dan klinkt Atmos bijzonder meeslepend en realistisch.

Op de juiste hoogte

Overigens was de demo ook een goede ‘reminder’ dat de Reference-reeks niet enkel voor 2-kanaalsopstellingen geschikt is, maar eveneens voor surroundtoepassingen. Interessant is dat KEF op inbouwvlak ook een lijn high-endspeakers heeft die heel complementair zijn met de losse Reference-luidsprekers. Wie een thuiscinema wil bouwen en een deel van de speakers in de muur gaat wegwerken, vindt in een product als de Ci5160RL-THX met vier 160 mm woofers en een centrale Uni-Q-driver een zeer premium speaker.

Inbouw is een sterke prioriteit voor KEF dit jaar, dat zagen we al in februari op ISE. De Ci Series omvat inmiddels verschillende modellen, die allemaal in München te bewonderen waren. Naast de high-end inbouwspeakers heeft KEF nog een aantal meer middenklasse-speakers die toch ook de Uni-Q-technologie toepassen. De Ci200TRb bijvoorbeeld.

Een echt uithangbord zijn de nieuwe Ultra-Slim inbouwspeakers, die waanzinnig dun zijn. Hierdoor kun je ze inbouwen in plafonds of muren waar je geen diepe boringen in mag maken. De Ci160TS pakweg, is een 2-wegs speaker met een woofer van 4,5 inch en een tweeter van 1 inch. En toch vereist het slechts een nis van 4,1 cm diep.  

MERK

EDITORS' CHOICE