ARTIKELKaleidescape

Alle onderdelen op een rijtje


Redactie HiFi.nl | 03 maart 2016 | Kaleidescape

Alle onderdelen op een rijtje

We lichten alle onderdelen van het Encore systeem apart toe. Het Encore systeem is de opvolger van het oudere, maar nog steeds leverbare, Premiere systeem, dat meer gericht is op het gebruik van schijven en beperkt is tot Full HD (1080p). Het nieuwe Encore systeem legt meer nadruk op de Movie Store en kan ook Ultra HD (2160p) aan.

Terra Movie Server

Het hart van een uitgebreide filmbibliotheek is de Terra Movie-server. De Terra Server is beschikbaar in een uitvoering van 12 of of 24 TB opslag waardoor hij plaats biedt aan 400 Ultra HD-films, 800 Blu-ray-films. Natuurlijk in perfecte kwaliteit, bit voor bit identiek aan de originele schijven.

Betrouwbaarheid staat hoog in het vaandel bij Kaleidescape, en dus blijft de Terra Server perfect werken ook als er een harde schijf defect is, en de defecte schijf kan gewoon vervangen worden. Heb je nog meer opslag nodig dan kunnen meerdere servers geclusterd worden.

De server kan gelijktijdig tot zeven UHD-streams of 15 HD-streams aanbieden en voor erg grote installaties is dat uitbreidbaar door meerdere servers te installeren. Zo kan je in essentie een onbeperkt aantal spelers aanbieden.

De server vul je met aankopen uit de Kaleidescape store (waarvan steeds een backup in de cloud beschikbaar is) of met je collectie Blu-rays door die stuk voor stuk aan te bieden in een speler. Ze worden dan gekopieerd naar de server, die ze van daar aanbiedt aan alle spelers in de opstelling. De Blu-ray-schijf moet wel beschikbaar zijn in het systeem op het moment dat je de film afspeelt, ofwel via een disc server of via een speler met loopwerk.

DV700 Disc server

Heb je zelf in de loop der jaren een uitgebreide collectie films aangelegd op dvd of Blu-ray, dan is een Disc Server een vereiste. Blu-rays kunnen gekopieerd worden naar een Terra Server en vandaar gespeeld worden, maar de schijf moet wel beschikbaar blijven in het systeem.  Dat kan door hem in een speler te stoppen, maar bij grote collecties, of een grote opstelling is dat niet praktisch.
Voor dvd’s ligt de zaak anders. Die mogen door de eisen van de DVD Copy Control Association niet gekopieerd worden naar de server, maar moeten van de schijf afgespeeld worden.

Aangezien Kaleidescape een volledig legaal systeem wil aanbieden dat toch de best mogelijke kwaliteit levert, moet het zich daar dus bij neerleggen. Natuurlijk kan je je schijven nog steeds gewoon uit de server halen als je ze elders wil gebruiken.

Er is wel een mogelijk alternatief voor je dvd-collectie. Voor een bescheiden prijs (2 USD) kan je dvd’s die beschikbaar zijn in de Kaleidescape store verwerven als een digitale download, of je kan hem voor 5,99 USD zelfs upgraden naar Blu-ray-kwaliteit.  In dat geval heb je de schijf niet meer nodig.

Strato en Alto spelers

Je bibliotheek zit veilig in een Terra Movie-server of Disc Server. Nu nog een speler die de referentie-kwaliteit audio en video levert.

De Strato is het paradepaard van Kaleidescape. Dit is ’s werelds eerste Ultra HD HDR-speler. Hij kan films met een resolutie van 3.840 x 2.160 en tot 60 beelden per seconde weergeven, is voorzien van ondersteuning voor HDR en ondersteunt Dolby True HD, DTS-HD Master Audio en zelfs het gloednieuwe Dolby Atmos. Deze speler bevat geen loopwerk, en haalt zijn films dus van een Terra server, of als je geen Terra Server hebt, kan hij je aankopen in de Kaleidescape Movie Store opslaan op een interne 6 TB harde schijf (goed voor 100 UHD-films of 200 Blu-rays). Echte referentiekwaliteit met bitrates tot 100MBps, films die onmiddellijk starten, zonder bufferen of kwaliteitsverlies.

Heb je voldoende aan een Full HD-speler, dan is er de Alto. Deze is wel voorzien van een schijflezer en is beschikbaar met of zonder 6 TB interne harde schijf.

Kaleidescape Movie Store

Het shoppen van de toekomst, je kan het vandaag al. Koop al je films en tv-reeksen gewoon online, vanuit het gemak van je zetel. De films worden gedownload naar je Terra Movie Server of naar de ingebouwde harde schijf van je speler. En aan kwaliteit boet je niets in. De films zijn bit voor bit identiek aan de Blu-ray of dvd, zonder dat je daarvoor meer betaalt. Bovendien zijn er ondertussen als 84 films beschikbaar in UHD, een unicum in de wereld.

De Store is momenteel nog niet beschikbaar in Europa, maar je kunt hem via een VPN of proxy-dienst probleemloos gebruiken. Die extra truc heb je overigens enkel nodig voor de aankopen, niet voor het gebruik van je bibliotheek. Filmrechten zijn een bijzonder complexe materie in Europa. In elk land heeft elke filmstudio zijn eigen vertegenwoordiging. Met al die partijen moeten dus afspraken gemaakt worden en dat is voor een betrekkelijk kleine speler als Kaleidescape een enorme klus.


EDITORS' CHOICE