NIEUWS

Slimme kooksystemen

Ulco Schuurmans | 12 december 2015

Al sinds de komst van het smarthome en augmented reality is slim koken thuis een gewilde toepassing. Het concept gaat steeds verder. Eerst was er alleen sprake van slimme kook- en bereidingsapparatuur die je kon voorprogrammeren op type gerecht en persoonlijke smaak. Daar kwamen al snel het herkennen (barcode, NFC-chips, RIFD-techniek) van de voedingswaren en het op afstand of online bedienen plus verantwoord energiebeheer bij. De stap naar het aanleveren van recepten en adviezen over gezond eten is inmiddels al gemaakt. Dit in nauwe samenwerking met kookapps op de smartphone of tablet en receptuur in de cloud.
De ‘iChef’ (Gorenje) heeft in ieder geval al zijn intrede gedaan. Op het touch-invoerscherm kiest de gebruiker de instellingen, recepten, standaard voorgeprogrammeerde en zelf ingestelde bakprocessen. Dit type oven of magnetron is verkrijgbaar als losstaand (stand alone), opgenomen in het thuisnetwerk en op afstand te bedienen (ook via het IOT).
Een andere smart keukenprinses is iBake. Zoals de naam al aangeeft het type intelligent bakkende oven. Pelgrim heeft al twee jaar een dergelijke oven in de markt staan. Je kunt gebruik maken van geavanceerde functies zoals:
• PRObake; om zelf het bakproces aan te sturen. Instelbaar zijn de temperatuur, bereidingstijd en het gewicht van het gerecht plus de bereidingswijze.
• Voor culinaire ontdekkingen kun je terecht bij MYbake, een geheugenfunctie met plaats voor 120 eigen recepten en bijbehorende bakprocessen.
• Aardig en nuttig is ook de kernthermometer van de iBake. Plaats de thermometer in het gerecht en lees op de display van de oven de bereidings- en kerntemperatuur af. Bij de juiste kerntemperatuur slaat de oven automatisch af. Heel geschikt voor het bereiden van vis.
• Reinigen is geen probleem met de Aquaclean-functie. Deze werkt zonder chemische schoonmaakmiddelen: na gebruik stoomt de oven zichzelf simpelweg schoon.

Samsung stuurt de slimme Zipel oven al aan per WiFi en Android op de smartphone. Het zal onder meer mogelijk zijn om het aantal calorieën per gerecht uit te lezen. De chef-kok bedient Samsung met de het concept van de Chef’s Pantry op diens wenken via een speciale lade voor marinades (de Chef Pan) in de koelkast die naadloos aansluit op de oven of microwave uit de Chef Collection. De oven kan zelfs twee gerechten (duo range-technologie) tegelijk op verschillende temperaturen bereiden.

Social media
Goede combimagnetrons zijn bijvoorbeeld leverbaar van Whirlpool voorzien van de zesde zintuigfunctie. Het apparaat houdt met sensoren de conditie van het voedingsproduct tijdens het verwarmen nauwkeurig in de gaten. Onder andere de vochtigheid en knapperigheid.
De slimme grill informeert de gebruiker met een tekstboodschapje wanneer het vlees te keren, warmt vooraf al tot de juiste temperatuur op, kan al praten en deelt recepten via social media. Panasonic valt op met de FlashXpress Toaster oven. Slim en uitgekiend infrarood verhitten. Opwarmen is niet meer nodig.
Whirlpool zet in op inductie en het delen van recepten of kooksuggesties via social media als Facebook. De uitvoering als cooktop met touchscreen maakt het mogelijk om op maat en online te bereiden. Waarschijnlijk ook meerdere producten tegelijk.

Vaatwasser en koffiezetapparaat
Het IQ van de vaatwasser stijgt elk jaar weer verder. Wij kennen natuurlijk al instelbare programma’s afhankelijk van het type vaat, hardheid van het water en reinigingsmiddelen. Ook de instelbare sproeier die vanuit meerdere zijden opereren zijn al gemeengoed. De watervaltechnologie van Samsung beweegt de sproeier van voor naar achter. Andere merken zetten slimme krachtige jet-technologie in. Dit om alle hoekjes te kunnen bereiken. Relatief nieuw zijn het identificeren van servies en bestek plus mate van vuilheid door de vaatwasser en andere keukenapparatuur die doorgeeft wat er aankomt om te reinigen. Onder andere in de Samsung Chef-lijn.
Het slimme koffiezetapparaat kent niet alleen meerdere programma’s en de verschillende bonen of melanges. Heden ten dage herkent de koffiezetter ook de inwoners van het smart home en zet de koffie geheel volgens hun eigen wensen. Andere belangrijke eigenschappen zijn snel gereed (de koffie is klaar), bedienen op afstand via netwerken of smartphone en tablet Belkin komt met WeMo-toepassingen voor het op afstand bedienen van koffiezetters.

Internet Of Things
Apparatuur die zich via internet identificeert en communiceert, is snel in opkomst. Dit systeem heet het Internet Of Things (IOT) In feite ontstaat er één groot netwerk waarbij apparaten continu melden dat zij er op zitten, wat ze aan het doen zijn, of er aanvullende informatie of opdrachten nodig zijn, meetgegevens en suggesties voor acties door derden doorgeven. Het is simpelweg gewoon een kwestie van het juiste chipje aan boord, een bijpassend communicatie of netwerkprotocol en vaste of draadloze netwerkverbindingen.
Voor het smart home en keuken zijn vooral van belang het op afstand uitwisselen van gegevens over:
• Het opstarten van kookprocessen, koffiezetten, ontdooien e.d.
• Beheer en bestellen van de voedselvoorraad.
• Verlichting en verwarming vooraf regelen.
• Het opstarten van reinigingsprocessen. Bijvoorbeeld de vaatwasser.
• Eventueel onderhoud of service door de fabrikant of installateur.
Het IOT gaat de komende jaren een forse groei doormaken doordat steeds meer apparaten compatibel zijn.


EDITORS' CHOICE