De Soundbar zelf is eveneens een wat groter apparaat van een meter breed dat zes drivers herbergt. Voor deze prijs verwachten we een uitstekende afwerking – en dat levert Raumfeld ook. Hij is er in het wit of zwart, met een groot deel uit metaal gemaakt. Aan de voorkant is er een aan/uit-knop en volumeregeling subtiel aangebracht.
Raumfeld heeft veel aansluitingen voorzien (optisch, HMDI, analoog, bekabelde sub), al hadden we wel graag een extra HDMI-poort voor een decoder of Blu-rayspeler gezien. Maar goed, de HMDI-verbinding ondersteunt ARC, dus je kan die bijkomende bron rechtstreeks op de tv aansluiten en het geluid toch uit de Soundbar laten komen.
Ik opteerde om de Soundbar draadloos met het netwerk te verbinden, wat inhield dat ik achteraan een knopje indrukte en op de iPad wat handelingen stelde. Een bekabelde aansluiting kan ook, maar via WiFi was het probleemloos op een minuut geklaard.
Bij de Soundbar wordt een heel knappe remote geleverd, gemaakt uit een blok aluminium. Ik greep er vaker naar dan verwacht, omdat de Raumfeld-app je niet een manier geeft om snel van ingang te wisselen. De remote wel. Hopelijk komt er in een latere app-update een snelkoppeling zouden je bijvoorbeeld de nachtmodus met een druk op de knop kan inschakelen.
Nieuwe app
Raumfeld heeft zijn softwareteam danig uitgebreid en dat merk je aan de Raumfeld-app. Het is niet immens veranderd, maar toch wel afgeborsteld en stabieler geworden. Met name het toevoegen van nieuwe Raumfeld-toestellen gaat nu vlot. Ook het regelen van volumes en koppelen van zones is op een tablet nu eenvoudiger. Raumfeld voorziet voor smartphones en tablets een aanpaste interface. Op mijn iPad is de app gemakkelijk te bedienen en valt het op dat er wel wat aandacht voor detail is geweest. Zo wordt voor het overzicht van artiesten automatisch een foto van de desbetreffende band opgehaald.
Via de app heb je toegang tot Tidal, TuneIn en Napster, en de Soundbar is ook Spotify Connect-compatibel. Daarnaast heb je de optie om eigen muziekbestanden af te spelen. Die kunnen op een NAS staan of op USB-opslag. De verbinding met een gedeelde schijf is snel gelegd en je hebt de optie om een connectie te maken via DLNA maar ook SMB. Dat laatste is bijvoorbeeld nuttig als je muziek wil afspelen die op een harde schijf van een pc of Mac staat.
USB-opslag is eveneens interessant, maar als je regelmatig een USB-stick met muziek wil verbinden met de Soundbar zou ik je aanraden om een klein USB-verlengkabel aan te schaffen. De USB-poort achteraan de Soundbar is wat moeilijk bereikbaar en dat is zeker zo als je hem op een muur monteert. Welke lokale bron je ook gebruikt, een pluspunt is dat je hi-resaudio kan aanleveren.
Helaas is het (nog) niet mogelijk om een HDMI-bron te streamen naar een andere Raumfeld-speaker. Hopelijk komt die mogelijkheid er wel, want dit kan wel bij heel wat concurrenten. De functie heb je bijvoorbeeld nodig om het geluid van een voetbalmatch elders in het huis te laten horen. Als je dat nooit van plan bent, zal je het wellicht niet missen.