HI-VISITMultifoon hifi

Multifoon door de jaren heen

Rob Nijman | 08 september 2015 | Fotografie Beeldhouwers

Multifoon Hifi

Omdat het ons eerste bezoek is aan het statige pand in de Claes de Vrieselaan, is het goed om eerst weer even op de beginjaren van Multifoon terug te blikken. Zowel het herenhuis als de winkel, nu gevestigd in het opkomende Middelland (een wijk van stadsdeel Delftshaven, of volgens de Rotterdammers gewoon ‘West’), hebben namelijk aardig wat geschiedenis. Multifoon Hifi werd reeds in 1981 opgericht, aan de Koornmarkt in Delft, als voortvloeisel van een platenzaak met dezelfde naam waar Leen destijds drie jaar had gewerkt. De winkel stond in no time bekend als audiospeciaalzaak, en wegens groot succes opende Multifoon acht jaar later haar tweede hifiwinkel, onder de Doelen in Rotterdam. In 1999 verhuisde de winkel uit Delft naar Alexandrium Woonmall in Rotterdam, en in 2007 werden beide winkels samengevoegd in de Woonmall. Fast forward naar 2014 en Multifoon vindt zijn nieuwste thuis aan de Claes de Vrieselaan. Een pand met een heel eigen muziekgeschiedenis, zo blijkt ook – maar daar komen we later nog even op terug.



Muziek als oorsprong
Zonder muziek was Multifoon er sowieso nooit geweest, vertelt Leen Koopman. “Muziek is ongelooflijk belangrijk voor ons. Het is hier in alle geledingen aanwezig.” Natuurlijk ook dagelijks op de werkvloer, waar Koopman vanmiddag naar wat oude platen luistert om te
achterhalen of de muziek(smaak) van toen nu nog op hetzelfde enthousiasme kan rekenen. “We ontdekken ook nog steeds nieuwe nummers, vaak ook dankzij klanten die ons tippen of zelf wat meebrengen.” 

Hifi is voor de Multifoners slechts het gereedschap waarmee de klus geklaard moet worden, hij ziet de apparatuur an sich niet als hobby, eerder als instrument. “Maar als je slecht materiaal hebt, wordt het niks.” Dus uiteraard is de juiste hifi, hobby of niet, bepalend. Rondkijkend bij Multifoon betekent dat onder meer platenspelers van Rega en TW-Acustic, versterkers van Accuphase, Arcam, Exposure, Rega en Cambridge Audio, streamers van Musical Fidelity, Cambridge Audio en Devialet, en luidsprekers van KEF, Piega en Totem. Voor moderne, ‘toegankelijke’ muzikale voorkeuren is er Sonos, Geneva en Ruark Audio, maar er is evengoed plaats voor meer traditionele high end als Wilson Audio, Tannoy, Sonus Faber en Martin Logan. 

 


EDITORS' CHOICE