NIEUWSSennheiser

Goed voor olifanten

Jamie Biesemans | 28 augustus 2015 | Sennheiser

Op deze solide, wat grafzerkachtige basis zijn twee componenten bevestigd: een houten doos en een metalen kastje met mysterieuze cirkels aan de bovenkant. Zet je de Orpheus-opvolger op, dan wordt het duidelijk wat beiden verbergen. De cirkels blijken de toppen te zijn van de buizen van de versterker, die in de aan-stand naar boven schuiven zodat ze zichtbaar worden. De houten doos verbergt de eigenlijke hoofdtelefoon, onder een automatisch openende deksel.

Sennheiser Oprheus 2

De hoofdtelefoon is gebouwd rond nieuwe drivers met membranen van 2,4 micrometer dik, bekleed met een laag gevaporiseerde platina. Volgens de Sennheiser-broers zullen deze drivers in staat zijn om een ongezien brede frequentiebereik weer te geven, te starten aan een ultralage 8 Hz tot meer dan 100 KHz. “Dat is veel meer dan het menselijke gehoor. Het is de eerste keer dat we een hoofdtelefoon maken die enkel de gevoelige oren van een olifant of een vleermuis kunnen waarnemen”, grapt Andreas Sennheiser.

Het brede frequentiebereik heeft uiteraard niet zoveel zin voor de tot 20 KHz beperkte oren van de mens, al is er theoretisch bijvoorbeeld door die hoge frequentiebovengrens veel minder kans op vervorming in de hoorbare frequenties. Het is bovenal een sessie spierballen rollen om te tonen dat Sennheiser in de hoofdtelefoonwereld toonaangevend is. Voor een bedrijf dat heel sterk een ingenieurscultuur heeft en zich graag onderscheidt van concurrenten waar de marketingafdeling aan het roer staat toch belangrijk.

Sennheiser Oprheus 2

DLNA-hoofdtelefoon
Terwijl alle aandacht gevestigd was op de nieuwe topper, viel in de coulissen bij Sennheiser nog een tweede bijzondere hoofdtelefoon te bewonderen. Ook deze nieuweling is nog naamloos, maar zou mogelijk nog dit jaar op de markt komen, vertelde een Sennheiser-insider ons. Het zou daarmee naar ons weten de eerste WiFi-hoofdtelefoon met DLNA-ondersteuning ooit worden.

Het gaat dus om een draadloze hoofdtelefoon die rechtstreeks verbindt met je draadloos netwerk en bijvoorbeeld van een NAS rechtstreeks muziek afspeelt. De bediening gaat – draadloos – via een app op je telefoon, al heeft de hoofdtelefoon ook een glazen touchpad op een van de driverbehuizingen. Voor wie de hoofdtelefoon mobiel wil gebruiken, wordt het mogelijk om rechtstreeks via Bluetooth een verbinding te leggen.

Nog te zien op het feestje waren speciale verjaardagsedities van de HD800 en HDVD800-versterker, uitgevoerd in zwart en goud of in volledig zwart. Normaal zijn beide toestellen Sennheiser grijszilver. Er komt ook een witte versie van de IE800, de high-end in-ears van Sennheiser.


EDITORS' CHOICE