REVIEWSeagate

Seagate Personal Cloud: mening van de lezers

Peter Hendriks

Zijn motivatie om mee te willen doen:
“Ik zou dit heel graag willen doen, als (bijna) leek en een met een druk bezet wifi-netwerk thuis met diverse gebruikers/disciplines. Van foto's archiveren en deelverzamelingen samenstellen, bewerken, collages maken tot films bekijken via 3 tv's, iPads en smartphones, ook de E-readers niet te vergeten, en daarbij zowel lokale als gestreamde muziek via receiver e/o Apple-tv. Kortom een zeer geschikte omgeving om te testen lijkt me!”

Zijn oordeel over de Seagate:
“Ik heb thuis al een netwerkje aangelegd, met een extra router. Daar heb ik de Seagate ook aan vastgekoppeld. De installatie is inderdaad vrij simpel, via de netwerkkabel. De quickstart-guide is goed duidelijk. Na tien minuten was het zelf-installatie programma afgerond. De laptop heb ik toch nog maar even via de bedrading aangesloten, kwestie van wat snelheid winnen. Vervolgens was het even zoeken naar de Personal Cloud. Maar eenmaal gevonden verliep verder alles vlekkeloos."

"Het klopt: het is inderdaad heel gebruiksvriendelijk. De volgende stap was het installeren van de app op mijn iPhone. De app vroeg dan om contact te leggen met de Seagate. Toen kon ik dan echt aan de slag. Ik heb eerst wat foto’s en enkele Word-bestanden naar de Seagate gestuurd. Dat werkte prima. Daarna werd het tijd om de demo-filmpjes op de Seagate uit te proberen. Die streamden probleemloos naar mijn iPhone. Mooi hoor! Uiteindelijk ben ik verder gegaan met mijn foto’s op mijn iPhone over te zetten naar de Seagate, zowel via het thuisnetwerk als via internet ging dat prima. Wat muziek betreft: momenteel stream ik veel via Spotify. Ik heb ook al mijn cd’s op een harde schijf gezet, die wil ook overbrengen naar de Seagate. Maar vanwege het warme weer ben ik daar nog niet aan toegekomen. Ik heb eerst een film-mapje voor mijn zoon op de Seagate aangemaakt, daar kan hij dan zijn films ‘parkeren’. Al met al vind ik dit een veelbelovend systeem van Seagate, waarvan ik nog lang niet alle mogelijkheden ken, maar dat komt vanzelf. Voorlopig ben ik al erg blij met het feit dat vanaf nu al mijn foto’s vanaf mijn iPhone automatisch naar de Seagate gaan. Dan hoef ik me geen zorgen meer te maken als mijn mobiel weer eens helemaal vol zit en ik foto’s moet verwijderen waarvan ik dan weer niet weet of ik ze al ergens opgeslagen had. Dat alleen al geeft me een veilig gevoel.”

Piet Geleyns

Zijn motivatie om mee te willen doen:
“Ik ben geen IT-wonder, maar kan me wel uit de slag trekken met een wifi-installatie etc. Ik heb ook al twee keer geprobeerd om een NAS te installeren, maar tot nu toe nooit met het gewenste resultaat. Dat zijn ondertussen dus veel te dure USB-schijven. Ben benieuwd of Seagate wel de verwachtingen inlost.”

Zijn oordeel over de Seagate:
“Wat de installatie betreft: ik vond de aanwijzingen in de quickstart-guide vrij beknopt. Daarom gewoon maar op internet gekeken. Toen ging het allemaal vrij vlot en had ik de boel snel aan de praat. Het wijst zich ook allemaal vanzelf. Ik heb het zowel met Windows als met mijn Mac geprobeerd. Met de Mac ging het beter, maar daar heb ik ook meer ervaring mee, dus dat zegt wellicht meer over mij dan over Windows (8)."

"Bij de NAS die ik heb, heb ik het geprobeerd via het IP-adres, maar op één of andere manier lukt dat maar niet. Welnu, dit werkt wel. Ik heb de app zowel op mijn Mac als op mijn iPad geïnstalleerd. Toen dat marcheerde, heb ik de Seagate direct via een ethernetkabeltje aan de Mac verbonden en allerlei film-, foto- en muziekbestanden overgezet. Ook dat verliep vlekkeloos. Ik heb dat ook thuis via het wifi-netwerk gedaan, maar ook via internet. Dat lijkt wat snelheid betreft niet veel uit te maken. Dat wil zeggen: het ging allebei best wel snel. Momenteel zit ik in Duitsland en ja, het is mooi om te zien dat ik vanaf zo’n afstand zo gemakkelijk bij al mijn bestanden thuis kan. Indrukwekkend. Mijn muziek heb ik (ook) nog in de iCloud, dat werkt op zich ook prima via mp3- en AAC-bestanden. Ik zie wel of ik ook dat nog ga veranderen. Ik ben al blij dat ik mijn ‘NAS-angst’ met deze Seagate redelijk overwonnen heb. Wat veiligheid betreft denk ik dat Seagate dat goed in de gaten houdt.”

Jasper van Bochove

Zijn motivatie om mee te willen doen:
"Ik wil graag in aanmerking komen voor het testen van de Personal Cloud van Seagate. Ik ben me momenteel aan het oriënteren op hoe ik mijn digitale opslag- en afspeelapparatuur kan verbeteren. Denk dat ik gezien de hoeveelheid muziek en beeldmateriaal dat ik bezit een enorme slag kan maken. Ik ben ook erg gefascineerd door muziek en innovatie in audio."

Zijn oordeel over de Seagate Personal Cloud:
“De installatie is echt simpel: plug & play. Een beetje zoals bij Apple, ook met een minimale handleiding. Zeker als je eenmaal de app hebt geïnstalleerd gaat het goed. Bij mij staat de muziek voorop. De back-up van al mijn muziek heb ik al ondervangen door de aanschaf van een externe harde schijf. Wat deze Seagate voor mij aantrekkelijk maakt, is dat ik nu mijn iTunes muziekbibliotheek kan gaan overzetten."

"Ik heb een tamelijk uitgebreide muziekcollectie in iTunes opgebouwd. Daar maak ik vaak gebruik van. Nadeel was tot nu toe dat je dan altijd je computer aan moest laten staan, anders heb je ‘geen contact’ met je muziekinstallatie. Nu heb ik het op de Seagate overgebracht en heb ik ‘onbeperkt’ toegang. Dat is mooi. Wat ik dan wel mis bij deze Seagate is de share-functie: voor zover ik nu weet kan ik geen muziek delen met anderen, zoals wel bij Spotify en de iCloud kan. Eigenlijk was ik net op zoek naar een nieuwe DAC voor tussen mijn iTunes muziekbestanden en mijn versterker. Dus ging ik even op Hifi.nl kijken voor wat adviezen op dat gebied en zo liep ik toevallig tegen deze Test 't Thuis aan. Maar deze Seagate bevalt goed hoor. De interface vind ik persoonlijk niet helemaal lekker lopen, vooral de zoekfunctie vind ik niet helemaal logisch in elkaar steken. Maar dat kan ook een kwestie van wennen zijn hoor. Wat veiligheid betreft: daar zit ik niet zo over in. Wat ik wel grappig vind is dat de Seagate in de meterkast beneden staat. Ik werk er best wel intensief mee, maar zie hem eigenlijk nooit. In dit geval een goed teken!”

Iver van de Zand

Zijn motivatie om mee te willen doen:
"Ik heb reeds ervaring met netwerking en dedicated wifi-netwerken. Ik heb verschillende NAS-systemen thuis en een high-end set van Naim. Ik beschik over een collectie van meer dan vierduizend albums; allemaal lossless. Ik zou graag mee doen en vind het leuk om te vertellen over mijn bevindingen."

Zijn oordeel over de Seagate Personal Cloud:
“Voorop gesteld: mijn week is sowieso goed, want ik heb nog nooit eerder een prijs gewonnen en aan zo’n Test 't Thuis actie meedoen vind ik erg leuk. Ik heb al redelijk wat ervaring met netwerken en streaming-audio. Ondanks dat ik een beetje afgelegen woon in Vlaanderen, in de buurt van de taalgrens bij Maastricht, heb ik gelukkig veel spullen en advies kunnen halen bij gespecialiseerde winkels in Arnhem en Nuenen. Dan weten de kenners wel welke ik bedoel."

 

"De installatie verliep probleemloos, ik heb het gedaan zonder de handleiding erbij te nemen. Dat zegt al iets. De echte vooruitgang zit hem wat mij betreft in de interface, die is gewoon heel overzichtelijk. Je kunt er ook heel gemakkelijk meerdere apparaten op aansluiten. Verder werkt alles heel snel. De functionaliteit van zo’n Seagate wordt bepaald door of je er overal goed bij kan. En dat is het geval. Na het installeren van de app op zowel mijn iPhone als iPad werkte alles prima. Over de betrouwbaarheid kan ik nog niet alles zeggen. Wel heb ik toevallig net een stroomstoring hier in de buurt gehad. Alles werkte nog en er was niets verloren gegaan op de Seagate."

"Ik heb gekeken naar de nieuwwaarde van deze Seagate, dat is zeker een schappelijke prijs. Maar dan moet je natuurlijk niet gaan vergelijken met apparaten die rond de 800 euro liggen, dat zou niet fair zijn. Wat de beveiliging van het systeem betreft denk ik dat het ook wel goed zit. De Seagate eist een password van een hogere moeilijkheidsgraad, daar kom je weg met een simpel codetje. Verder kun je zelf de beveiliging nog opvoeren. Ik heb nog niet kunnen kijken hoe de Seagate met virus-scanners omgaat. Dat is nog wel iets om goed uit te zoeken.”

EDITORS' CHOICE