NIEUWS

High End München: sfeerverslag dag 3 en 4

Jamie Biesemans | 17 mei 2015

Het mag ook extravagant worden, toch? Weinig hifi-producten lenen zo goed tot excentrieke designkeuzes als draaitafels (we doen hier even alsof buizenversterking niet bestaat). Bij Acoustic Signature bewonderden we bijvoorbeeld een versie van de Invictus met vier toonarmen. Jawel: vier. Waarom zoveel toonarmen? Het korte antwoord: keuzes. High-end cartridges zijn bijzondere producten, die vaak bij bepaalde genres of schijftypes beter passen dan bij andere, zeker in combinatie met een bepaalde toonarm. Met de Invictus kan de vinyl-liefhebber zich helemaal laten gaan en dus tot vier cartridge-toonarm-combinaties gemakkelijk afwisselen. Handiger en compacter dan vier aparte draaitafels…

We maakten de opmerking al bij onze voorbeschouwing: ook persoonlijke audio wordt behoorlijk high-end. Audio-Technica plaagt de bezoekers van High End München bijvoorbeeld met de AT-HA5050H, een DAC/hoofdtelefoonversterker waarvan het bestaan al langer bekend was, maar die nog altijd niet marktklaar zou zijn. Als je goed kijkt zie je verschillende aansluitingen voor meerdere hoofdtelefoons met uiteenlopende impedanties. De AT-HA5050H zou geen gebrek aan aansluitingen hebben en een high-end DAC-chip bevatten. Hoeveel Audio-Technica voor dit juweeltje gaat vragen? Niemand weet het al, maar geruchten wijzen in de richting van 5.000 euro.

Astell & Kern zijn ook geen onbekenden in het high-end segment. Net voor High End München lanceerde het merk nochtans een heel betaalbare Digitale Audio Player (DAP), de JR Player. Maar op de beurs zelf pronkt Astell & Kern met de AK380, een speler die boven de al extreem premium AK240 komt te staan. Dubbele 32-bit DAC’s en zeer goede jitter correctie, en de mogelijkheid om de speler uit te breiden met een goede hoofdtelefoonversterkermodule, rechtvaardigen de prijs van 4.000 euro plus.

Als we dan toch over een excentrieke vorm spreken en geld is geen bezwaar, dan zou je wellicht ook genieten van een bezoek aan de stand van Estelon. De mensen achter het uit Estland afkomstige merk, die hun speakers volledig met de hand bouwen, demonstreren hier de Extreme, een toepasselijke genaamde vloerstaander (of moet dat monument zijn?) van twee meter hoog gebouwd uit een composiet op basis van marmer. De vorm is, zoals je kan zien, bijzonder. “The audience will be left in awe”, beloofde de fabrikant. Dat klopt wel.

Je verwacht het misschien niet, maar ook in Servië wordt heel mooie hifi gebouwd. Auris Audio is gespecialiseerd in buizenversterking en heeft heel knappe versterkers met prachtige houten afwerking. De voordelen van buizen werden mooi aangetoond met deze nieuwe Titan, niet in hout maar in een strakke aluminium behuizing.

Terugblikkend op de voorbije dagen, kunnen we stellen dat High End München een levendige beurs blijft dat goed aantoont dat hifi bol staat van innovaties en goede ideeën. Hier en daar hoor je wat klagen over zaken die het leven moeilijk maken – het zijn ook geen evidente tijden – maar er wordt overduidelijk nog volop geïnvesteerd in nieuwe producten. Het blijft een echte hifi-nirwana.

Lees ook ons sfeerverslag van dag 1 en ons sfeerverslag van dag 2.


EDITORS' CHOICE