NIEUWS

High End München: sfeerverslag dag 1

Jamie Biesemans | 15 mei 2015

De echte hifi-liefhebber heeft toch nog altijd een plekje in zijn hart voor vinyl, dat viel toch wel heel sterk op als we rondliepen op de beurs. Je zag altijd weer veel mensen rondhangen bij merken die nieuwe draaitafels presenteerden. Twee legendarische namen op dat vlak zijn uiteraard Brinkmann en van den Hul, en ze hebben hier knappe dingen te tonen!

Kabels zijn een belangrijk deel van het hifi-verhaal. In München zijn er dan ook behoorlijk wat firma’s die er rond werken, met soms kabels uit exotische materialen die enkel audiofielen met grote beurzen in hun systeem kunnen opnemen. We liepen in elk geval langs bij het Nederlandse Siltech. Niet uit nationale trots (of maar een klein beetje), maar omdat Siltech een wereldnaam is op vlak bekabeling. Ze hebben daarnaast ook een mooie lijn qua versterking, SAGA of Structural Analogue Gain Amplifier, die ook vorig jaar in München te bewonderen was.

Een van de innovatiefste firma’s in hifi is zonder twijfel Devialet. Iedereen wil hier in München hun adembenemend mooie Phantom zien en horen – en wij dus ook. Staar je niet blind op de vorm, want Devialet draait niet enkel rond een mooi design. Hun SAM-technologie, waarbij via DSP-technologie het geluid van een versterker wordt aangepast aan specifieke luidsprekermodellen, is gewoonweg baanbrekend.

De manier hoe Devialet audiotoestellen bouwt, betekent ook dat ze via software-upgrades aan de producten kunnen blijven werken. Zo worden er regelmatig nieuwe speakers gecertificeerd voor SAM. Een gek gevolg is dat Devialet op een persevent in München vooral sprak over software – toch wel een uitzondering op een beurs die meer draait rond ‘hardware’. Er komt een significante upgrade voor de Expert-toestellen in de vorm van firmware 8.0 , onder meer met DSD-compatibiliteit en een betere SAM.

Pure ‘power’, daar draait het toch om bij veel High End München-standhouders. Een mooi toonbeeld van pure kracht is deze Mark Levinson No 536, een volledig gebalanceerde monoblock AB-versterker. 400 of 800 watt pure vermogen, naargelang je speakers (8 of 4 ohm), daarmee moet je toch kunnen toekomen, toch?

Was dit alles wat we op die eerste dag op High End München zagen? Neen, zeker niet. En vandaag is er weer een beursdag! Wat we nog hebben ontdekt en van hebben genoten, dat lees je in het volgende verslag op zaterdag!


EDITORS' CHOICE