NIEUWS

High End München: sfeerverslag dag 1

Jamie Biesemans | 15 mei 2015

De eerste dag van High End München was meteen een voltreffer van formaat. Zeker op speakervlak volgde de ene na de andere prestigieuze lancering, maar ook op andere hifi-domeinen was er ongelooflijk veel lekkers te zien. Vijf minuten rondlopen in München en je het weet het zeker: hifi is springlevend!

De dag begon al sterk met een massaal bijgewoonde persconferentie van Focal en Naim. Het was bekend: Focal zou iets bijzonder voorstellen. Het werd de Sopra-lijn, een high-end luidsprekerlijn die tussen de Electra en Utopia passen – en met dezelfde, mooi ‘knik’ in de behuizing.

Zoals we Focal verwachten zijn de No.1 (compacter en op een staander) en No.2 (een potige vloerstaander, met de tweeter in het midden gemonteerd) gewoon piekfijn afgewerkt. Kijk maar naar de behuizing van deze prachtige No.1 die we op de stand zagen!

De klassieke zwarte afwerking waar de traditionele hifi-fan van houdt, die zie je hier overal. Maar wie liever wat kleur in zijn luisterruimte brengt, die krijgt toch ook steeds meer keuze. Bij Dali bleven we toch even stilstaan bij de mooie display van de Rubik One, Dali’s nieuwe soundbar die een machtig geluid combineert met een modieuze vormgeving. Meer van dat, graag!

Nog bij Dali blijven we in een hoekje nog even de Epicon 8 bewonderen. Nee, nieuw is die niet, maar als je houdt van Dali is dit wel de speaker waar je van droomt.

Een beetje verder konden we bij NAD weer even genieten van de vernieuwde componenten van de Master Series. Maar NAD heeft in München ook iets echt nieuw te tonen: de HP Viso HP30-hoofdtelefoon. Deze on-ear, gesloten hoofdtelefoon wordt het broertje van de bejubelde HP50 , een koptelefoon die onder meer bij de collega’s van FWD enorm in de smaak viel. We hebben de HP30 even uitgeprobeerd op de stand, en zagen een design die goed past bij de andere Viso-hoofdtelefoons en een lekker comfortabele pasvorm. Die willen we horen!

Als we het dan toch over hoofdtelefoons hebben, konden we natuurlijk niet Sennheiser links laten liggen. De Duitse hoofdtelefoonlegende – nu al 70 jaar oud – toont hier iets ongewoon. Een gesloten hooftelefoon voor mobiel, met een premium klank en afwerking. Voor iedereen die Sennheiser kent voor zijn open HD700 en HD800, is de nieuwe HD 630VB toch een verrassing. Collega Ivo van den Broek van Music Emotion kon het van zijn kant natuurlijk niet laten om de Audioquest Nighthawk eens op zijn hoofd te plaatsen. Ook een zeer bijzondere hoofdtelefoon!


EDITORS' CHOICE