NIEUWS

Accessoires voor op de rig

Ulco Schuurmans | 10 mei 2015

Behalve het bevorderen van de ergonomische bestuurbaarheid van de camera heeft de rig tevens een belangrijke functie bij het bevestigen van accessoires. Daarvoor zijn universele klemsystemen en de dikte van de gebruikte stangen (rods) nauwkeurig gedefinieerd. Een aantal leveranciers van rigs voorziet zelf ook in de veelgebruikte accessoires maar er zijn ook veel onafhankelijke aanbieders in deze.
De belangrijkste om een rig te bevestigen accessoires zijn:
- Viewers (EVF) en zoekerschachten. Let op dat deze instelhulpen voor de beelduitkadering en scherpstelling nauwkeurig op de ogen en blikveld af te stellen zijn;
- Geluidsapparatuur in de vorm van externe microfoons, compacte mixers en audiofieldrecorders;
- Mechanische instelhulpen voor het bedienen van de scherpstel- en zoomringen van de objectieven;
- Extra handgrepen en (contra-)gewichten;
- Matteboxen voor filters en flappen om de lichtval te kunnen richten;
- LED-lampen;
- Extra batterijhouders.
Heb extra aandacht voor het gewicht en de totale hanteerbaarheid van de compleet aangeklede rig voor het gestelde opnamedoel. Onhandig en zwaar zijn al gauw een crime bij het schieten van reportages en langdurige opnamen.Cages
Bij de term cages denk je onwillekeurig aan kooien. Het gaat echter meer om robuuste (beschermt tevens de gemonteerde camera) raamwerken waarbij de camera in het midden hangt. De gebruiker hanteert de cage door deze met beide handen (linker en rechter stijl) vast te houden. Er passen veel accessores op een cageframe. Een EVF, microfoon, mattebox, fieldrecorder, licht en externe accuhouders, of zelfs een Teleprompter (Datavideo). Ruimte genoeg. Het zwaartepunt ligt comfortabel in het midden. Een nadeel kan zijn dat de stellage al gauw groot uitpakt en dan onhandig in de weg zit.
Cages kan je snel op een statief plaatsen en er weer vanaf halen. Ook zijn er rod/railsystemen voor montage op een statief leverbaar. Een handgreep bovenop is heel handig om de opgetuigde camera te transporteren. Cages voor videofilmende fotocamera’s zijn onder andere verkrijgbaar van Movcam (voor Blackmagic), Zacuto, Filmcity, Arri en GoPro.

Borststatieven
Het verschil tussen het klassieke borststatief en een volledig uitgeruste ergonomische rig is niet zo groot. Het originele borststatief berust op een vorm van een harnas al of niet uitgebreid met een gyroscoop en/of contragewichten.
Zwevende statieven (steadycams), al of niet met borst- of schoudersteun, zijn bedoeld om het uit de hand filmen meer stabiel te houden. De cameraman hanteert de camera via het statief met de daaraan bevestigde handgreep.
De extra stabiliteit valt op verschillende manieren te realiseren:
1. Gewoon door het steunen tegen de schouder of borst. Een aantal modellen gebruikt stabiliserende gewichten die een beter zwaartepunt geven.
2. Duurder doch vrijwel perfect is het inzetten van een gyroscoop. Een zwevend statief met een gyroscoop kan net zo stabiel zijn als een driepoot. Zelfs als de cameraman daarmee loopt of de camera van positie verandert. Bekende merken van (zwevende) borststatieven zijn Flycam, Sachtler, Zacuto, GlideCam, Haque, Easyrig en Varizoom.Rigs voor Blackmagic camcorders
De nieuwe modulaire camerageneratie van Blackmagic, de Production 4K en Cinema Camera, is in feite ontworpen voor optimaal gebruik op een rig. Zacuto levert hiervoor al een viertal systemen:
- De BMC Target Shooter. Een universele borst & schouderrig geschikt voor de Blackmagic Cinema, Production 4K en Pocket Cinema.
- De BMC Striker. Een borstrig met twee ergonomische handgrepen. De kijk afstand valt snel aan te passen en de baseplaat in een mum van tijd los te koppelen om de camera op een statief te kunnen plaatsen. Optioneel is een (draag-)hand greep voor bovenop de camera leverbaar.
- De BMC Stinger. Hierbij rust de rigsteunplaat op de schouder. Je bestuurt de camcorder via twee handgrepen. Het zoeker beeld gaat naar de aangehechte EFV (electronic viewfinder) met touchscreenfunctie.
- De Tripod Rig is ontworpen om de flexibele instelmogelijkheden van een camerarig over te zetten op een driepootstatief. Behalve het verschuiven van de camera en de hulpmiddelen voor focus en zoom kan je ook tot drie extra accu’s op de deze tripodrig plaatsen.

Welke rig?
Rigs zin er in alle maten en soorten. Maar waar nu precies op te letten bij de aanschaf van een rig? Dat zijn in het kort:
- De manier van videofilmen. Documentairemakers zijn meer gebaat bij een schoudersteun-oplossing. Voor korte en snelle shots zijn de Gorilla-uitvoeringen beter geschikt.
- De uitbreidingsmogelijkheden en flexibiliteit van het systeem. Let er ook op dat u de camera met basisplaat snel kunt wisselen tussen rig en statief als dat nodig is.
- De ergonomie, kwaliteit en beschikbaarheid van reserveonderdelen. Kortom het totale ontwerp.
- Het gewicht van de camera die op de rig gaat. In balans? Ook met een zwaarder/groter objectief?
- Zit de vestigingsschroeven altijd goed vast en zijn zij ook snel weer los te maken of te verstellen?Rigs voor Canon C-serie
De Canon C100, C300 en C500 zijn ontworpen om optimaal met een bijpassende rig te kunnen functioneren. Uitgerust met ergonomische rig en aanvullende accessoires verslaat deze combinatie menig professionele camcorder. Een aantal fabrikanten heeft inmiddels geschikte rigs uitgebracht. Wat Zacuto betreft de al bij Blackmagic genoemde modellen. Redrock voert de ultraCage Black-series voor het bevestigen van handgrepen en accessoires en een combinatie van schouderrig met mattebox.


EDITORS' CHOICE