NIEUWS

Handige camerasteun: Rigs & borststatieven

Ulco Schuurmans | 10 mei 2015

De rig dankt zijn succes aan de opkomst van de videofilmende fotocamera. Met name geschikt voor de spiegelreflex (DSLR) en systeemcamera met een full frame of APS-C-beeldsensor. De rig voorziet hierbij in de mogelijkheden voor het bevestigen van viewers, geluidsapparatuur, handgrepen en geluidsapparatuur. Er ontstaat een universeel camerasysteem met alle optische mogelijkheden van de hoogwaardige fotocamera dat zich toch als een camcorder gedraagt.

Met de komst van de modulaire camcorders van onder andere Sony, Red, Canon en Panasonic voor wisselobjectieven plus aanvullende pro-accessoires en de nieuwe generatie van Blackmagic (Cinema Camera en Production 4K Camera) brak ook hier de videorig door. Sterker nog dit type camcorder is in feite ontworpen om optimaal vanaf een rig te functioneren. Al wat ouder is het borstatief, een stabiele beugel die de klassieke schoudersteun vervangt.Ook op de smartphone
Een andere tak van de rigsport vormen de professioneel videofilmende smartphones. Na de iPhone volgden Sony, LG en Samsung al ras met voor video geschikte smartphones met 10 tot 20 megapixels op de sensor en verrassend goede beeldverwerking plus een niet tegenvallend objectief. Sony voert zelfs G-lenzen op de smartphone. Hoe goed een smartphone ook bij video en foto presteert, het hanteren is in vergelijking met een camcorder of fotocamera niet echt een pretje. Een rig verhoogt de ergonomie flink en maakt tevens het bevestigen van microfoons, licht en comfortabele handgrepen mogelijk.

Het volmaakte huwelijk
Een rig en camera vormen een perfect of juist een slecht huwelijk. Ondoordacht een rig aanschaffen omdat deze er indrukwekkend uitziet kan tot teleurstelling leiden. Dit omdat deze rig bijvoorbeeld niet bij de manier of doel van videofilmen past of dat de gewenste uitbreidingsmogelijkheden ontbreken. Bekende fabrikanten/merken van rigs zijn Cambo, Zacuto, Novoflex, Foton, Light craft, Anton Bauer, Rhino (ook voor GoPro actiecamera’s), Vocas, Manfrotto, ikan, Redrock, Benro en Lanparte.Zacuto
Het rig- en statiefmerk Zacuto heeft een uitgekiende filosofie over hoe een rig dient te functioneren, uit te breiden valt en er ook nog eens goed uitziet. Bij Zacuto gaat het niet zomaar om een aardig schouder- of borststeuntje voor de videofilmer of fotograaf. Nee, het gaat om doordachte systemen, precies afgestemd op het beoogde gebruikersdoel en geheel op maat configureerbaar en uit te breiden. Kom daar bij diverse andere merken maar eens om. Die leveren een rig en dat is het dan. Probeert de gebruiker er dan later bijvoorbeeld een groter objectief op het rigframe te zetten dan is het vaak net tekort of uit balans. Zacuto voorziet gewoon in optionele langere rods (stangen), bevestigingsplaten en aanvullende accessoires zoals elektronische zoekers en zoekerschachten. Verder zijn de meeste Zacuto rigs heel degelijk, compact van bouw en grotendeels in te klappen. Natuurlijk betaalt de videofilmer voor een echte Zacuto wel een stuk meer maar dan heb je ook echt iets dat jaren meegaat en achteraf altijd nog aan te passen valt!Verschillende modellen
Wij geven enkele voorbeelden van rig-modellen. Eerst van Zacuto. Het model Recoil laat treffend zien dat voor het videofilmen met de spiegelreflex helemaal geen grote stellage nodig is. Zacuto maakt hierbij slim gebruik van de schouder met een pad als steun, instelbare bevestigingsplaat voor de camera en een elektronische beeldschermzoeker (EVF) op de juiste afstand tot de ogen. Twee volledig instelbare handgrepen besturen de opnamerichting. In feite gewoon de functionaliteit van de schoudercamera gebruikt bij de nieuwsgaring (ENG). Vooral geschikt voor de Canon C100, 300 en 500.
De modellen Marauder en Enforcer behoren tot de zogenaamde Gorilla Kits voor de DSLR. Dat wil zeggen compacte rigs met heel flexibel verstelbare armen en handgrepen voor de spiegelreflexcamera. Opvouwbaar tot een relatief klein pakket dat zo in de video/fototas past. Er zijn twee gebruiksstanden:
1. Camera met LCD-viewvinder.
2. Vanaf de schouder met zoekerschacht. Heel geschikt voor camera’s met objectieven tot een gemiddeld telezoombereik.
Cambo’s HDSLR CS is een treffend voorbeeld van een modulair rigsysteem. Bedoeld voor de videofilmende DSLR en leverbaar als complete set met follow focus kit en basic mattebox. Het basissysteem voorziet in een prima instelbare schoudersteun, ergonomische handgrepen en een universeel lichtgewicht 15 mm rod-systeem met de bijbehorende klemmen.
De LanParte DSLR Professional Rig Kit PK-01 behoort tot het neusje van de rigzalm. Deze PK-01 versie bestaat uit twaalf onderdelen waaronder hoogwaardige ergonomische handgrepen, een flexibele baseplate, V-mount battery-pinch (Monteert de accu bovenop de rig. Kan meerdere apparaten voeden), HDMI-monitor met aansluitkabels, mattebox met twee filterhouders en licht afschermende flappen, follow focus en focus geer ring.
De Benro DV20C is een schoolvoorbeeld van duurzaam en licht. Het gaat om de combinatie van een DSLR Video Rig inclusief matte box voor videofilmen met de DSLR- of grotere systeemcamera. De DV20C is opgebouwd uit 15 mm carbonbuizen en wordt standaard geleverd met een Follow Focus. Met dit Follow Focus systeem kan je met hoge precisie scherpstellen. Op de witte ring zijn markeringen aan te brengen, zodat de cameraman hierop de focusstops kan aangeven.


EDITORS' CHOICE