REVIEWPS Audio

De Sprout uitgepakt

Menno Bonnema | 28 april 2015 | PS Audio

Zoals gezegd heb ik nogal een hoge dunk van PS Audio. Maar mijn motto bij het reviewen is altijd: “Listen without prejudice”. Dus ik sta open voor meevallers en tegenvallers. Laten we het positief formuleren: ik laat me graag verrassen. Op de dag dat de koerier de kartonnen doos bij me thuis kwam afleveren, heb ik gelijk de versterker er uit gehaald. Het gewicht van de doos vond ik al opmerkelijk gering. Bij het openen van de doos, bleek die gevuld met opvulmiddel en een behoorlijk kleiner kartonnen doosje. Oeps, die Sprout was wel erg klein. Uiteindelijk had ik een versterker in mijn hand, ja één hand, die welgeteld en welgemeten de volgende afmetingen kent: 20 bij 15 bij een dikke (dunne) 4 centimeter. Dit was warempel het eerste hier afgeleverde hifi-product dat zo door de brievenbus had geschoven kunnen worden! En met 2, 27 kilogram is deze Sprout nou niet bepaald een zwaargewicht te noemen. Plotseling werd mijn hoge dunk over PS Audio aangevallen door mijn gedachten over audioapparatuur met kleine afmetingen en dito gewicht. Zo’n apparaat met de afmetingen van een ruime sigarendoos, kan dat wel wat zijn? Kortom, mijn voordelen werden weer eens van alle kanten op de proef gesteld.



Plug en play…en luisteren
Het voordeel van zo’n lichtgewicht met zulke bescheiden afmetingen is wel dat je zo’n apparaat bijna overal kan positioneren. Ik heb de Sprout gewoon bovenop mijn bestaande installatie gezet. Vervolgens heb ik alle aansluitingen gedaan. Laten we maar weer eens met een bekend ergerpuntje beginnen: mijn dikke luidsprekerkabels zijn weer eens lastig aan te sluiten op de connectoren op de achterkant van de Sprout. Tja, met die 15 centimeter is het natuurlijk woekeren met de ruimte voor alle in- en uitgangen. De luidsprekerskabels komen gevaarlijk dicht tegen elkaar aan te liggen… De andere aansluiting waar ik voor kies is de digital in, in de vorm van de coax. De optical ingang ontbreekt. Jammer, maar niet een ramp, via een simpele converter is dat wel om te zetten. Ik zet mijn Minidiskspeler in de rol van DAC in en sluit daarop weer een aantal bronnen aan. Die bronnen kunnen trouwens ook analoog gekoppeld worden aan de Sprout (mits die bronnen natuurlijk nog analoge uitgangen kennen). De eerste te beluisteren bron wordt mijn blu-ray speler. Even een goed schijfje in de lade schuiven en nu kan het feest beginnen. Tot mij komt nu het geluid van de blu ray van Lindsey Buckingham (Songs from the Small Machine). Buckingham levert lekkere, akoestisch getinte gitaarmuziek. Er komt gelijk een mooi geluid uit mijn speakers. Ongelooflijk, dat uit zo’n doosje zo’n sound getoverd kan worden. Ik start altijd met een beetje rustig volume, dan kan iedereen een beetje aan elkaar wennen zullen we maar zeggen. Maar weldra vind ik wel tijd geworden om het volume wat op te schroeven. Het is tijd voor het blu ray schijfje van Simple Minds (Celebrate, Live from the Sse Hydro Glasgow). Het is tenslotte stadionmuziek waar ik naar zit te luisteren en ik wil wel een beetje het zelfde gevoel als al die fans daar in de Hydro in Glasgow zien te krijgen. 

Afstandsbediening
Het volume opschroeven? Dan moet je bij de Sprout wel uit je luie zetel komen, want een afstandsbediening zit er niet bij. Dat schijnt een bewuste keuze te zijn, om die er niet bij te doen en te kiezen voor een ouderwetse volumeknop op het apparaat. Want zo zou een 
actieve interactie ontstaan tussen de luisteraar en het apparaat. Ik begin me met terugwerkende kracht schuldig te voelen ten aanzien van al mijn versterkers die ik in het verleden aandacht te kort heb geschonken door ze ‘slechts’ op afstand te bedienen. Ik wil hier niet gaan beweren dat vroeger alles slechter was, maar de uitvinding van de afstandsbediening vind ik toch een grote stap voorwaarts in audioland. En om specifiek te zijn: juist de doelgroep die PS Audio voor ogen heeft met de Sprout zal raar opkijken van het ontbreken van zoiets, in haar ogen, elementairs. Maar goed, genoeg daarover en ter relativering: zo’n ramp is het nou ook weer niet, want tegenwoordig regel je het volume natuurlijk gewoon met je smartphone. Lekker interactief met je mobieltje, zullen we maar zeggen. 


EDITORS' CHOICE