NIEUWS

Wisselobjectieven


Ulco Schuurmans | 22 maart 2015

Er zijn een aantal topmodellen bij de smartphones die over een echt optisch zoomobjectief beschikken. Optisch inzoomen heeft verreweg de voorkeur op elektronisch waarbij de beeldkwaliteit achteruit loopt.
Heeft de smartphone zelf geen zoomobjectief dan zijn er tal van typen voorzetlensjes voor groothoek- en telewerking verkrijgbaar. Er is keuze uit bevestiging via een beugel-klemsysteem, bajonet en magneet. Koop liever een iets duurder objectiefje van betere kwaliteit, want de prestaties bij de goedkope glaswerkjes kunnen danig tegenvallen.
Van een geheel andere orde zijn de complete opsteekcamera’s voor de smartphone zoals geleverd door Sony. De smartphone zelf functioneert dan als bedieningsconsole en viewerscherm.Geluid
De interne geluidsregistratie van de betere smartphone is doorgaans dik in orde. De beperkingen zitten hem vooral in de eigen microfoon van de smartphone. Het aansluiten van een goede microfoon is bij audio een verschil van dag en nacht. Monteer de externe microfoon bij voorkeur op een beugel of als aparte module bovenop de smartphone. Dat voorkomt stoorgeluiden door het per ongeluk aanraken van de microfoon. Voor het geluid zijn er aparte apps die onder andere het volume handmatig instellen.Apps
Er zijn behoorlijk veel camera-apps voor video en foto op de smartphone verkrijgbaar. Zij zijn onder te verdelen in apps voor opname, nabewerken en delen (sharing). Bij de opname komen onder andere van pas:
- High Dynamic Range (HDR) voor het omgaan met hoge contrasten
- Correctie van kleurfouten en rode ogen
- Het kunnen monteren en uitsnijden van beelden
- Het instellen van het flits- of aanvullende videolicht
- Er zijn aparte apps verkrijgbaar voor panorama’s samenstellen en creatieve effecten.Opslag
Videobeelden en ook de grotere fotobestanden vergen behoorlijk wat capaciteit voor de opslag. Smartphones met verwisselbare geheugenkaartjes zijn daarbij in het voordeel. In geval van een vast geheugen deze beelden per WiFi, in de cloud of via een exportkabeltje naar de computer of ander opslagmedium overzetten.

EDITORS' CHOICE