REVIEWArgon

Hoe werkt het, hoe klinkt het?


Menno Bonnema | 07 maart 2015 | Argon
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 28 februari 2015

Voor deze manier van muziek streamen heb je toch ook nog een Wi-fi router nodig. Nadat de Stream 2 eenmaal aangesloten is, wordt een navigatiemenu aangeboden. Via de meegeleverde afstandsbediening kun je gemakkelijk door het menu scrollen en kom je bijna automatisch bij het menu waar je je Wi-fi code kunt invullen. Als je dat gedaan hebt zoekt de Stream 2 verbinding met je netwerk. Dat werkt gelijk prima. Nu heb je in feite keuze uit drie opties: muziek via internet-radiostations, via de Music Player die verbinding legt met muziek op je pc, of via Spotify Connect.

De wereld van de internet-radiostations blijft een unieke wereld wat mij betreft. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een radiostation voor te vinden. Zo kom ik uit bij een zender in Algerije met veel Franstalige muziek en hoor ik Cheb Kaled weer eens. Daarna beland ik via de optie radiozenders Oceanië bij een zender in Nieuw Zeeland (radio KFM) met veel dubstep en reggae, om uiteindelijk toch weer bij mijn eigen favoriet Radio Zeilsteen uit Nederland uit te komen. Daar heb ik bij de Argon iNet 2+ al over geschreven, deze heerlijke radiozender blijkt zes kilometer van mijn woonplaats Franeker uit te zenden. Kortom, de wereld is groot, maar soms ook weer heel erg klein.

Wil je je concentreren op ‘eigen’ muziek, dan kan dat ook met de Stream 2. Ik kies de optie Music Player en zorg ervoor dat mijn pc via Window Media Player streaming toestaat naar de Argon Stream 2. Nu kies ik ervoor om de app van Argon te gebruiken. Die heb ik gedownload op mijn iPad. Via deze app kan ik nu heel gemakkelijk de muziek op mijn laptop uitkiezen. Dat werkt prima.

De leukste optie vind ik toch de laatste: muziek draaien via Spotify Connect. Via dezelfde iPad met daarop mijn Spotify premium abonnement kan ik nu kiezen uit een bijna onbeperkte muziekbibliotheek. Voor zover ik weet is deze Stream 2 van Argon Audio momenteel het kleinste officiële audioapparaatje met ingebouwde Spotify Connect. Die ingebouwde Spotify Connect functie zorgt ervoor dat mijn iPad niet zo snel leeg raakt en dat het streamen perfect verloopt. De muziek wordt niet van de iPad naar de Stream 2 gestuurd, maar de iPad zendt alleen maar de keuze van de muziek door. De Stream 2 haalt zelf de muziek ‘binnen’, hetgeen het aantal haperingen in het doorgeven van de informatie nagenoeg tot nul reduceert. Zo hoort het.

Tijdens de luistersessies heb ik de Stream 2 analoog aangesloten op mijn versterker. Dat klinkt prima. Maar ik wil hier toch wel vermelden dat met het aansluiten van de Stream 2 op een DAC en die weer op mijn versterker, de geluidsweergave aan glans won. De Stream 2 speelt overigens behoorlijk wat bekende bestandsformaten af: MP3, WMA, AAC, maar ook WAV en FLAC. Het geluid dat de Stream 2 doorgeeft is 16 bits/ 44, 1 kHz, cd-kwaliteit zeg maar.

Conclusie
De Argon Stream 2 is een ideaal apparaatje om je kennis te laten maken met de wereld van streaming music. Met relatief weinig middelen, je oude vertrouwde hifi-installatie, een Wi-fi router en de Stream 2, kun je al aan de slag. Voeg daar nog het gemak van een tablet en de gedownloade app van Argon aan toe, en je kunt vanaf de bank zo’n beetje alle muziek tot je laten komen in een prima kwaliteit. De Stream 2 verslaat niet de streaming apparatuur uit het hogere segment, daarvoor moet je echt dieper in de buidel tasten. Maar voor een prijs van beneden de 200 euro is deze Stream 2 van Argon een niet te versmaden kans voor diegenen onder ons die op een gemakkelijke manier met een klein apparaat willen beginnen met streamen.

Plus- en minpunten

  • + Eenvoudig in gebruik
  • + Zeer compact apparaat
  • + Voor beginners prima geluidskwaliteit
  • + Ingebouwde Spotify Connect
  • + De prijs van 149 euro
  • - Maximaal 16 bit 44.1 kHz
  • - Geen USB-aansluiting

Gedraaide muziek

  • Internet-radiostation: Radio Murdjajo,Cheb Khaled – Aicha
  • Music Player: Fink – Dee Water (live)
  • Spotify Connect: Jonothan Jeremiah – Wildfire
MERK

EDITORS' CHOICE