NIEUWSPanasonic

Sony HDR-CX320E

Ulco Schuurmans | 01 februari 2015 | PanasonicEen lekker groot 7,6 cm (3 inch)  touch-screen, F 1.8 30-voudige optische zoom van de G-lens, een externe microfoonaansluiting, snelle accurate AutoFocus en een redelijk goede Steady Shot optische beeldstabilisator zijn de troeven van de Full HD Sony HDR-CX320E. Aardig is ook de geïntegreerde USB-aansluiting waarmee je deze camera-accu onderweg aan een computer kunt opladen. Verder is er een voldoende groot intern Flash-geheugen aan boord. Er is geen aparte zoeker aanwezig.Deze Sony camcorder mikt op de categorie gebruikers die een grotendeels automatische camcorder met een redelijk tot goede kwaliteit in beeld en geluid zoekt. Verwacht uiteraard geen wonderen van de HDR-CX320E maar deze camera zal onder normale omstandigheden voor hobby filmen zeker voldoen. Bij matig licht scoort de 1/6 inch-sensor echter wat onder de maat. Naar onze smaak teveel beeldruis. Bij goed licht zijn de scherpte, de kleuren en contrast voor een amateurcamera zeker op orde. De automaat kwijt zich goed van zijn taak en beschikt over de voorgeprogrammeerde instellingen Portrait/Baby, Walk/Tripod, Backlight/Land scape, Spotlight/Twilight, Macro/Lowlight en Auto wind noise reduction.De beschikbare videoformaten op SD-kaart zijn: AVCHD format ver.2.0 compatible: MPEG4-AVC/H.264, MPEG2-PS: MPEG-2 (Video), MP4: MPEG-4 AVC/H.264. Video Mode (Resolution) HD:1920x1080/50p (PS), 50i (FX,FH), 1440x1080/50i (HQ, LP).
De groothoek biedt met een equivalent van 26,8 mm veel beeld. Geschikt voor kleinere ruimtes en architectuur. Het gewicht van 180 gram is lekker laag en de camcorder ligt verrassend goed in de hand. Het geluid is lang niet slecht (spraak zelfs heel goed) en je kunt het zelfs bijregelen. De ruisonderdrukking bij wind zou beter kunnen. Foto’s maak je op 8,9 Megapixels.JVC Everio GZ-EX515
Het merk JVC is een echte voorvechter van het koppelen van camcorders met lokale netwerken (WLAN met WiFi). De Everio GZ-EX515 beschikt over een 38 maal optische zoom F1.8 29,3 mm tot  1116 mm, accessoiresschoen, time lapse, stop motion, een ingebouwde automatische videolamp, van achteruit verlichte 1/5,8 CMOS-sensor, een 3 inch touchscreen, een zoommicrofoon en 29 mm groothoek. Het automatisch herkennen van gezichten, glimlachen en huisdieren vormt geen enkel punt. Bij de montage werkt deze JVC-camcorder vlekkeloos met Apple iMovie en Final Cut Pro X. Voor Windows is er het montagepakket LoiloFit. Besturing op afstand (Apple IOS en Android) gaat via een gratis app.De Intelligente Auto zorgt er voor dat opnamen er onder normale omstandigheden wat betreft scherpte, kleur en contrast goed uitzien. Conform de kwaliteit die een beginnende hobbyfilmer vraagt. De stabilisator is zonder meer goed. Bij matig licht kan het beeld er mee door. De groothoek is iets aan de krappe kant met 29 mm (kleinbeeld-equivalent). Tot de Full HD videoformaten behoren AVCHD (UXP / XP / SP / EP), Standard Definition (SSW / SEW), iFrame (1280x720/960x540).
De fotokwaliteit is 8Mps, bij tegelijk videofilmen en foto’s schieten 2Mps. Ook deze camcorder heeft geen zoeker of aansluiting voor een externe microfoon of hoofdtelefoon. De HDMI-uit zet fraaie beelden op de flatscreen-tv. Op de kwaliteit van de interne microfoon valt weinig aan te merken. Boven doorsnee voor deze camcorderklasse. De bediening is redelijk ergonomisch maar de menustructuur zou beter kunnen. Kortom een veelzijdige camcorder met voldoende beeldkwaliteit en relatief goed geluid.Conclusie
De conclusie is dat goedkoop geen duurkoop behoeft te zijn. De drie besproken camcorders zijn uiteraard geen toppers maar gewoon hobbycamera’s. Geschikt voor de beginnende videohobbyist, familie- en vakantie-opnamen.

Prijzen
Panasonic HC-V520 € 315,- www.panasonic.nl
Sony HDR-CX320E € 249,- www.sony.nl
JVC Everio GZ-EX515 € 329,- www.jvc.nl


EDITORS' CHOICE