NIEUWSPanasonic

Goedkoop behoeft geen duurkoop te zijn

Ulco Schuurmans | 01 februari 2015 | Panasonic

Kan je voor net onder de € 350,- een Full HD-camcorder kopen die voor hobbydoeleinden goed presteert? Het antwoord luid ronduit: ja! Mits de gebruiker wel van een aantal zaken zoals een zoeker, aansluiting voor microfoon of hoofdtelefoon en handmatige bedieningsfuncties afziet. De beeldkwaliteit mag onder normale opnamecondities best gezien worden en het geluid kan er mee door. Hiervan getuigen de Panasonic HC-V520, Sony HDR-CX320E en de JVC Everio GZ-EX515.Kritische gevorderde videohobbyisten krijgen bij de term goedkope camcorder als snel visioenen van overstraalde, ruisende, niet geheel kleurechte beelden met een krakkemikkerig geluid. Dat mag dan wellicht voor de supergoedkope modellen beneden de € 100,- het geval zijn. Vanaf circa € 300 tot € 400,- valt het in de praktijk echter best mee. Natuurlijk moet je geen topcamcorder verwachten. Echter wel een videocamera die de doorsnee buiten- en binnenopnamen helemaal niet slecht neerzet. Voor deze prijs zul je enkele veren dienen te laten. Maar wat de gebruiker niet mist hoeft uiteraard ook niet betaald te worden. De zwakheden zitten hem veelal in het ontbreken van een zoeker, handmatige bedieningsfuncties, aansluitingen voor een microfoon en/of hoofdtelefoon en matige prestaties bij zwak licht. Al met al voordelig in deze tijden van recessie en beslist geen duurkoop.Panasonic HC-V520
Zonder meer een moderne camcorder deze Panasonic HC-V520 camcorder. Slank ogend, Full HD, ruim voldoende groothoekwerking (28 mm), WiFi/NFC met afstandsbediening via smartphone of tablet, wel 50 maal optische zoom en foto’s (stillbeelden) van 10 Megapixels. De beeldsensor is met 1/5,8 inch aan de kleine kant. Toch weet Panasonic daar met BSI MOS sensor een best goed en ruisvrij beeld uit te krijgen. Ook de prestaties bij matig licht vallen aardig mee.
Het touchscreen is voldoende helder bij veel licht, kleurrijk en scherp. Echt overzichtelijk zijn de geboden menu’s niet, doch er valt mee te werken. Het optisch zoombereik (28-1750 mm bij F1.8) is erg groot en de beeldstabilisator met Active modus functioneert naar behoren. Echter raden wij vanaf 10-12 maal zoom toch een statief of rig aan.
Er is geen zoeker aan boord. Daar valt mee te leven. Je kunt de beelden goed bekijken op het genoemde 7,6 cm schermpje en via HDMI-uit op een flatscreen-tv. De opgenomen beelden zijn goed qua scherpte en kleurweergave. Het contrast is meer dan goed en er zijn relatief weinig ruis en beeldfouten. De beperkingen zitten hem hier voornamelijk in het professionele scheidend vermogen maar dat zie je als amateur toch niet.
Scherpstellen, gain, sluitertijd en de witbalans zijn ook handmatig in te stellen. De opname van video vindt plaats in AVCHD (P) MPEG4 H.264 op naar keuze een SD/SDHC/SDXC geheugenkaart. Het geluid opgenomen met de interne zoom-stereo-microfoontjes is boven de middelmaat voor deze camcorderklasse. Er is een windfilter beschikbaar. De capaciteit van de accu vonden wij aan de krappe kant.


EDITORS' CHOICE