NIEUWS

Nest Learning Thermostat


Ivo van den Broek | 14 januari 2015

Volgens IVEM, het Centrum voor Energie- en Milieuwetenschappen, wordt meer dan 65 procent van de gemiddelde Nederlandse energierekening besteed aan verwarming, wat neerkomt op € 1.152 per jaar. Nest heeft onlangs een onderzoek afgerond naar de potentiële energiebesparing die mogelijk is met de Nest Thermostat. Dit onderzoek is gebaseerd op simulaties van het energieverbruik van verschillende huizen. Van verwarmingsschema’s met een constante temperatuur van 20°C tot schema’s waarbij de temperatuur veel terugvalt gedurende twee significante periodes per dag en tijdens de vakantieperiode (dit is vergelijkbaar met een programmeerbare thermostaat of timer). Uit dit onderzoek blijkt dat de besparing voor Nederlandse klanten van de Nest Learning Thermostat tussen de 13 en 29 procent kan liggen. Hoe hoog de besparing op de energierekening is, en daarmee het financieel voordeel, is afhankelijk van het huis van de gebruiker, het klimaat en welke Nest Thermostat functies er worden gebruikt.

De Nest Thermostat voor Europa maakt programmeren overbodig. Zet je temperatuur handmatig hoger en lager en na ongeveer een week maakt Nest een gepersonaliseerd schema dat steeds verfijnder wordt naarmate er tijd verstrijkt. Dankzij de ingebouwde sensoren weet de Nest Thermostat wanneer het huis leeg is, zodat de Nest Auto-Afwezig functie automatisch de temperatuur kan verlagen en op deze manier helpt om nog meer energie te besparen. De temperatuur kan bovendien worden ingesteld vanaf smartphones, tablets en pc’s.

Voor gezinnen die geen thermostaatkabels in de muur hebben, die een draadloze thermostaat willen vervangen, of die alleen de plek van de thermostaat willen veranderen, is de Stand beschikbaar. Dit is een standaard voor de Nest Learning Thermostat, waarmee de thermostaat op iedere gewenste plek kan worden neergezet.

Installatie en compatibiliteit
Omdat bij de installatie gebruik wordt gemaakt van netvoeding (230V) kabels, raadt Nest aan de installatie door een professionele installateur te laten doen. Samen met Feenstra, een van de grootste nationale installateurs in Nederland, en met regionale installateurs als Volta, Geas Energiewacht, Energiewacht NV, Kemkens en Energiewacht Groep, heeft Nest installateurs door heel Nederland opgeleid. Het fraaie aan de Nest Learning Thermostat is dat hij compatibel is met bijna alle centrale verwarmingssystemen. De Nest-app is gratis beschikbaar voor Android (via Google Play) en iOS (via Apple’s App Store) apparaten. Een webversie is beschikbaar op home.nest.com.

Samenwerken
Nest-producten zijn tot nog meer in staat als ze samenwerken. Wanneer bijvoorbeeld het Nest Protect koolmonoxidealarm afgaat en er is een actieve WiFi-verbinding beschikbaar, dan kan de Nest Thermostat automatisch de gas- of olieboiler afsluiten - een veelvoorkomende bron van koolmonoxidelekken. Bovendien verbeteren de sensoren van Nest Protect de Auto-Afwezig functie van de Nest Thermostat. Daarnaast maakt het Nest Developer Program het voor Nest-apparatuur mogelijk om samen te werken met de apparaten die we al dagelijks gebruiken, zowel binnen als buitenshuis. Works with Nest zorgt ervoor dat alles van verlichting, huishoudelijke apparatuur, fitness-apparaten tot auto’s veilig kan verbinden met Nest-producten en waardoor het huis tot leven komt doordat het veiliger, efficiënter en bewuster wordt. Als Nest Protect bijvoorbeeld rook of koolmonoxide detecteert, dan kunnen LIFX-lampen rood gaan knipperen om de bewoner te laten weten dat er gevaar dreigt. Dit kan in het bijzonder nuttig zijn voor doven en slechthorenden. Wanneer de Nest Thermostat in combinatie met de Jawbone UP24 armband wordt gebruikt, dan kan het huis al opgewarmd of afgekoeld zijn voor de gebruiker zelfs maar een voet buiten het bed heeft gezet.

Prijs en beschikbaarheid
De Nest Learning Thermostat heeft een verkoopadviesprijs van € 219. De optionele Stand wordt apart verkocht voor € 35. Nest Protect: Smoke + Carbon Monoxide Alarm zal beschikbaar zijn in twee verschillende versies - bedraad (230V) en op batterijvoeding - en heeft een aanbevolen verkoopprijs van € 109.

www.nest.com/nl

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »