NIEUWS

Sony Cybershot DSC-QX10 en QX100

Ulco Schuurmans | 25 december 2014

Een geheel andere weg is die van de Sony Cybershot QX-familie. Hierbij gaat het om een compleet camera-element bestaande uit een zoomobjectief, cameramodulehuis en ingebouwde beeldverwerking, die u op de smartphone plaatst. Er is een verstelbaar klemsysteem voor en de koppeling met de smartphone gaat via WiFi of NFC. De smartphone krijgt de functie van camerabody met app-bediening en voorziet in de viewerfunctie. Via Android of Apple iOS is er koppeling met de besturingsapps op de slimme telefoon en netwerksystemen in het smart home. Bij NFC is aanraken al voldoende om de verbinding cameramodule-smartphone tot stand te brengen.

Sony zelf spreekt van de lenscamera voor het cybertijdperk en ‘draadloze lens.’ Het hart van het QX10-systeem bestaat uit een 1/2,3 Exmor R-CMOS-sensor met 18 megapixels en een 10x optische zoom. De G-zoomlens geeft in combinatie met de Steady Shot optische beeldstabilisator trillingvrije beelden. Ongerekend heeft het zoomobjectief van de DSC-QX10-camera’s een brandpuntsbereik van 25-250 mm kleinbeeld. De backlighted beeldsensor kent opvallend weinig beeldruis. En de Bionz-processor staat bekend om zijn meer dan goede elektronische beeldbewerking. Zowel de gemaakte foto’s als Full HD videopnamen op 30 bps zijn voor deze prijsklasse door een ringetje te halen. Andere belangrijke specificaties zijn een HDR-functie (hoog dynamisch contrastbereik), gezichtsherkenning, touch-AF (aanraakscherm), instelbare witbalans en maximaal gevoelig tot ISO 12.800.

De Sony Cybershot DSC-QX-familie kent verschillende telgen en keuze uit een zwarte en zilveren uitvoering. Alle cameramodules beschikken over  een eigen beeldsensor, beeldprocessor, accu, micro-SD geheugenkaart, draadloze verbinding WiFi & NFC, afdruk- en zoomknop. De verschillen zitten met name in het objectief en de beeldsensor. Het eenvoudigste model de DSC-QX10 heeft 18 Mps en de hiervoor genoemde G-zoomlens aan boord. Het topmodel de DSC-QX100 heeft een beeldsensor van 20,2 Mps en een hoogwaardig lichtsterk F1.8  Zeiss 28-100 mm objectief (= 3,6 zoom) in de cameramodule zitten. Dit objectief maakt onder andere uitstekende portretten met een fraaie vage achtergrond. Tevens is er een objectiefring voor het instellen van de afstand en een aantal camerafuncties. Het gewicht van de QX100 is circa 180 gram en de QX10 weegt rond de 110 gram. Koop er een extra accu bij want draadloze verbindingen vergen behoorlijk wat stroomcapaciteit.

Dit type smartphonecamera mikt op gebruiker die een betere opnamekwaliteit met hun eigen compatible smartphone willen bereiken. De DSC-QX-camera’s doen het daarbij veel beter als opzetlensje, hebben een grotere opslagcapaciteit, eigen stroomvoorziening en meer creatieve functies. De prijzen variëren van € 199 tot € 449.

Geheel van deze tijd
De camerasmartphone of smartphonecamera? Het maakt niet uit, er is een geheel nieuwe type camera voor foto- en video in opkomst. De besturing via Android op Apple iOS biedt verrassend veel functionaliteit al is het even wennen. Creatief gezien is er veel mogelijk en de koppeling met de smart leefomgeving en social media is geheel van deze tijd.


EDITORS' CHOICE