NIEUWS

Camerasmartphone of smartphonecamera?

Ulco Schuurmans | 25 december 2014

Niet veel mensen weten dat het besturingssysteem (OS) Android gebruikt op de smartphone ook heel geschikt is voor het besturen van foto- en videocamera’s. Dat klinkt allemaal wat vergezocht maar is dat zeker niet. Het OS Android 4.2.2. en hogere versies handelt zaken zoals het instellen van de camera zelf, het gebruik van creatieve apps en draadloze WiFi of NFC-verbindingen perfect af. Er zijn momenteel twee mogelijkheden: De systeemcamera met smartphone-functionaliteit en Android aan boord zoals de Samsung Galaxy NX. Of de smartphone uitrusten met een volledig opzet-camerasysteem zoals de Sony Cybershot DSC-QX10 en QX100.

Zoals de titel van dit artikel al aangeeft blijft het een beetje de vraag of het nu om een camerasmartphone of een smartphonecamera gaat? In principe maakt dit voor foto en video niet zoveel uit. Het gaat om de veelzijdige besturing van de opnamefuncties door het Android OS aangevuld met tal van apps voor creatief foto bewerken, het delen van de beelden en het leggen van draadloze verbindingen en/of telefoonfuncties.
In feite is er gewoon sprake van een volmaakt huwelijk tussen de wereld van de smartphone (telefoneren, draadloze communicatie, smart- en social media) en die van het kwalitatief hoogwaardig fotograferen en videofilmen. Natuurlijk zal menig lezer nu opperen dat smartphones met behulp van de ingebouwde camera al best aardig konden fotograferen en videofilmen. Dat klopt zeker, maar de hier besproken Android-systemen gaan een stuk verder tot het neusje van de opnamezalm aan toe.
Een geheel ander belangrijk aspect is dat het gebruik van Android de koppelingsdeur open zet naar het optimaal gebruik van beeldinformatie in de cloud delen, social media en integratie in het slimme huis. Eenzelfde operating system voor al deze functies maakt het naadloos opgaan in netwerk-, communicatie- en entertainmentstructuren of smart leefomgeving relatief eenvoudig.

Samsung Galaxy NX
Bij de Galaxy NX van Samsung gaat het om de combinatie van een zeer goede systeemcamera geschikt voor verwisselbare objectieven met het Android OS. Meteen valt op dat de grote 4,8 inch touchscreen LCD-display met 480.000 RGB-pixels aan de achterzijde sprekend lijkt op dat van een smartphone met apps. Als u de Samsung Galaxy NX aanzet verschijnt er een netjes vormgegeven en georganiseerde collectie apps. Tot de getoonde apps behoren die voor foto’s maken, fotogalerie, video opnemen, afspelen en monteren, geluid opnemen en beheren, uw contacten, internet, klok, agenda, instellingen (settings), netwerk-linking, uw bestanden in mappen, chatten, GPS  en wat de gebruiker er nog meer opzet. Kortom duidelijk de gecombineerde functionaliteit van de systeemcamera en geavanceerde smartphone.

De hardware bediening van de camera is teruggebracht tot slechts enkele knoppen en instelringen. Onder andere voor het scherpstellen, zoomen, de ontspanknop, video record, flitser, aan/uit en menukeuzewiel. De rest van de menu- en bedieningsinstelling gaat via apps. Dat lijkt op het eerste gezicht onhandig doch is valt in de praktijk reuze mee. En vergeet niet dat ook steeds meer gewone camera’s via een touchscreen bediend worden. Met een slimme app gaat dat vaak nog ergonomischer.
Voor foto en Full HD video is de Samsung Galaxy NX gewoon een heel goede camera. De CMOS-sensor meet 23,5 x 15,7 mm (cropfactor 1,5) en heeft 5.472 x 3/648 (= 20,3 Mps) pixels aan boord. Voldoende groot, lekker lichtgevoelig en weinig interne ruis of artefacten. Behalve het grote bedieningsscherm is er ook nog een aparte fors bemeten zoeker aanwezig. De sluitertijdenrange, AF, handmatige instellingen, belichtingsmeting en correctie, instelbare ISO-waarden en burstrates staan op het niveau van de hogere klasse systeemcamera’s. De automatische scherpstelling weet ook bij video-shots van wanten.
Er zijn verschillende optisch zeer goede wisselobjectieven verkrijgbaar. De dataoverdracht per WLAN en G3 en G4 is comfortabel snel. U bent altijd online met deze smart-systeemcamera! En de GPS-functie werkt naar behoren.
Aardig zijn functies zoals het laten zien wat andere fotografen in de omgeving gemaakt hebben, het samenstellen van fotoalbums, smartmode met diverse opnamestijlen (maakt meteen goede opnamen) en een adviseur voor een geslaagde foto/videotrip. Een dropbox-functie en uploaden naar YouTube, Facebook of Twitter ontbreken uiteraard niet. En bij foto’s kunt u via de app Photo Mate RAW- en JPEG direct bewerken en in elkaar overzetten. De mappenstructuur is heel handig om uw beeldmateriaal te beheren.
Kortom een nieuwe veelbelovende camerageneratie die prima integreert in de wereld van gedeelde (social) media en het smart home. De adviesprijs van € 1499,- plaatst deze camera-smartphone helaas buiten het bereik van de arme hobbyist…


EDITORS' CHOICE