NIEUWS

Adobe Premiere in de wolken

Ulco Schuurmans | 11 december 2014


Adobe heeft sinds juni 2013 Premiere CC in de cloud staan. Idem de programma’s Photoshop, Illustrator, After Effects, Audition, SpeedGrade en Prelude allen met de toevoeging CC voor Cloud. Het gaat hierbij vooralsnog om de professionele versie van het montageprogramma Adobe Premiere. Wie niet in de cloud wil werken kan gewoon met de 6.5 Creative Suite-versies doorgaan. Tevens is het mogelijk om gewoon met beide versies naast elkaar te blijven werken.
Wat levert de overstap naar Premiere CC de gebruiker nu feitelijk op? Als eerste het overal beschikbaar zijn van jouw eigen Premiere. De toetsenbord lay-out (sneltoetsen), templates (voorontwerpen van filmopmaak), ingestelde werkruimten, shortcuts (voor ingestelde bewerkingen) en het overal bereikbaar zijn van de opgeslagen beeld-, geluid en grafische/effectbestanden. Waar u ook ter wereld Premiere CC online uit de cloud opstart, de eigen vertrouwde werkomgeving staat met alle daarbij behorende faciliteiten meteen ter beschikking.

Voor de meer professionele gebruiker is het van een behoorlijk belang dat toegevoegde beschrijvingen (closed captions) mee te versturen zijn. Daarin staan notities over de opmaak, achtergrondinformatie of metadata om de bestanden te kunnen identificeren. Naar keuze voegt de gebruiker deze captions in de videostroom (embedded) of los. Ook gehele scripten zijn aan metadata en het Story Panel te koppelen. Zo kunt u eenvoudig locaties, conversaties, scenes en spelers terugvinden bij het editen.

Weinig zorgen meer over de compatibiliteit en optimale verwerkingssnelheid. Adobe Premiere CC vindt zelf de meest geschikte CODEC (rekenmodule) om de verschillende videoformaten te bewerken. Bijvoorbeeld UHD, XAVC, XDCAM, gewoon HD 2K en MVC voor 3D. Hetzelfde geldt voor de keuze van de grafische talen OpenCL en CUDA voor het bewerken van effecten. Dat gaat nu echt een stuk vlotter. De rekenmotor Mercury Playback Engine geeft een verrassend goede RealTime door zich optimaal aan de aanwezige computer- en videoprocessoren aan te passen.
Vanuit de cloud kunt u tal van interessante ontwerpen en aanvullende applicaties of plug-ins betrekken. Ook hier het zelf samenstellen van de eigen montage omgeving op maat. De efficiënte werkstroom voor het monteren van de input van meerdere camera’s (multicam editing) is flink verbeterd.
Verder valt op dat de tijdlijn van Premiere CC aanmerkelijk is verbeterd. Wij noemen duidelijkere bijschriften, slimmere edit-gereedschappen, track targetting, copy & paste van bewerkingen (attributes) en het link & locate voor het sneller kunnen terugvinden van videoclips.


Dus?
De vraag is en blijft natuurlijk of de gemiddelde videoamateur nu zit te wachten op Adobe Premiere in de wolken. Voor wie thuis lekker in het eigen studiootje monteert en met de niet professionele versie kan volstaan is de CC-versie niet nodig. Wel aantrekkelijk als u op verschillende plaatsen al of niet in teamvorm aan het monteren bent en met verschillende hardwareconfiguraties en videoformaten werkt. Een bijkomend voordeel kan het betalen per maand zijn. Toch met professionele montagesoftware kunnen werken zonder diep in de hobbybuidel te behoeven tasten.

www.adobe.nl


EDITORS' CHOICE