NIEUWS

Premiere CC voor overal en op elk montageplatform

Ulco Schuurmans | 11 december 2014

Het in de cloud op internet zetten van software en gegevens raakt steeds meer ingeburgerd. Voor de videomontage is dat echter nog relatief nieuw. Maar wat heeft u daar als videoamateur of kleine zelfstandige producent nu eigenlijk precies aan? Dat hangt sterk van het gebruik af. Dit artikel zet de geboden extra mogelijkheden op een rijtje.


Onder het ‘in de cloud zetten’ verstaan wij het op internet plaatsen/opslaan en bewerken van gegevens en programma’s. Hiervoor zijn er aan internet grote dataservers (opslagcomputers) gekoppeld die de files en software beheren en kunnen doorrekenen of verder bewerken. Deze bestanden en programma’s kan de gebruiker overal waar hij online is weer opvragen en verder aanpassen. De computer of tablet, maar ook de mobiele telefoon, is dan in feite niet meer dan een userinterface (= grafisch toegangsscherm) voor de op internet aanwezige programma’s en databestanden van de gebruiker.
Het in de cloud zetten kent menig amateur waarschijnlijk al van foto’s en videoclips. Die zet u gewoon in de internetwolk op een bepaalde cloudpagina en de beelden zijn overal waar er internettoegang is, te bekijken of af te spelen. Ook steeds meer gebruikerssoftware koopt de gebruiker niet meer als een zelfstandig pakket voor op de eigen computer maar als een in de cloud te gebruiken versie. Altijd up to date en online bereikbaar.
Wat betekenen dergelijke ontwikkelingen nu echter voor de videomontage en software als Adobe Premiere CC?


Cloud voor- en nadelen
De belangrijkste reden voor het in de cloud gaan werken is het overal online beschikbaar zijn van uw persoonlijke bestanden en software. Zit u een keer elders of wilt u werken vanaf een andere computer, tablet of smartphone dan is het even inloggen op de desbetreffende cloud voldoende om toegang te verkrijgen. Hierbij meteen ook een mogelijk nadeel: geen internettoegang, dan zijn de bestanden en programma’s onbereikbaar!
Er is geen zware computer meer nodig. Alles gebeurt in de cloud. Van bewerking en opslag tot het elders op maat van desbetreffende afspeelapparaat presenteren. Dat biedt verschillende voordelen. Forse computers met harde schijven en dvd/Blu-ray-drives, zware processoren met veel koeling en honger naar stroom zijn niet meer nodig. Lichte compacte apparaten met alleen een fraai beeldscherm, toetsenbord en/of muis zijn voldoende.
Bij het bewerken zijn er drie voordelen. Als eerste een softwareabonnement. U behoeft het pakket niet meer los te kopen. Er kan zelfs alleen voor (tijdelijk) gebruik betaald worden. Niet meer nodig? Dan gewoon het abonnement beëindigen. Dat kan veel goedkoper zijn dan het zelf aanschaffen van een computerprogramma. Altijd de nieuwste versie en updates voor handen. Geen gedoe meer met zelf opnieuw installeren of steeds kijken of er nieuwe drivers zijn. Fouten in de software lost de aanbieder van de software zelf automatisch op. Als tweede staat bij het extern laten bewerken de enorme rekenkracht van de computers (servers) online ter beschikking. Dat kan voor video veel tijd besparen. Omroepen en aanbieders van videokanalen op internet maken daar graag gebruik van. De videoclips, tv-programma’s en speelfilms worden door de lokale cloud-servers verspreid en op het juiste videomaat van de ontvanger gemaakt. Een nadeel kan zijn dat uzelf, behalve de mogelijkheden van het draaiende computerprogramma, geen invloed heeft op wat de server in kwestie precies uitvoert. Ook kunnen er wachtrijen optreden. Daar staat weer tegenover dat u ondertussen iets anders kan gaan doen als de bewerking in de cloud staat.
Bij de opslag is het nog niet alles goud dat er blinkt. Handig en gemakkelijk is dat u overal foto’s en videoclips zelf kunt oproepen of aan anderen presenteren. Vakantiekiekjes en filmpje zijn zo meteen door het thuisfront te bekijken. Tevens heeft de aanleverende computer, tablet of smartphone zelf minder opslagcapaciteit nodig. Kleine capaciteiten van 2 tot 4 GB zijn in de cloud vaak gratis. De cloud-aanbieders rekent echter voor grotere datapartijen geld en dat kan bij videoproducties in HD en UHD aardig oplopen!

Teamwerk vormt weer een geheel ander hoofdstuk. Via de cloud kunnen meerdere personen aan een bestand werken. In geval van video meerdere editors of journalisten. Zo valt er gezamenlijk een videoproductie te bouwen zonder dat iedereen naar een bepaalde montagestudio dient te komen.
Het werken in de cloud vraagt om een afdoende beveiliging. Niet alleen met het oog op de privacy maar ook om te voorkomen dat anderen met uw materiaal aan de haal gaan of dit moedwillig beschadigen. Cloud hacken vormt een serieuze dreiging.


EDITORS' CHOICE