NIEUWSEsoteric

Grandioso

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Werner Ero | 08 december 2014 | Fotografie Werner Ero | Esoteric

Op een groot en vooral langwerpig rack van Creaktiv zijn op de ‘normale’ C-02 voorversterker en G-01 master klok generator na, maar liefst acht van de negen posities volledig bezet met componenten uit de gloednieuwe en extreem prestigieuze Esoteric Grandioso serie! Was ik van dit merk voorheen al gewichtige sculpturen van staal en aluminium gewend, de nieuwe Grandioso top-of-the-line modellen voegen hier nog een stukje CNC kunst aan toe. Gelukkig is het allemaal veel meer als alleen maar uiterlijk vertoon en hebben de Japanse ingenieurs echt alles uit de kast getrokken om in iedere discipline grensverleggende technologie toe te passen. Wat mij in eerste instantie aan deze serie opvalt, is dat naast het streven naar een werkelijk compromisloze constructie, alles tot in het extreme van elkaar gescheiden is. Niets is aan het toeval overgelaten en alles wat maar enigszins onderlinge storende invloeden kan uitoefenen, is zoveel mogelijk onderling geïsoleerd. Teac productmanager Rui Odaware die speciaal voor dit evenement naar Leiden is afgereisd, is dan ook graag bereid om mij de nodige tekst en uitleg over deze bijzondere componenten te geven. Wanneer ik hem vraag wat de diepere gedachte achter deze Grandioso serie is antwoordt hij: ‘Esoteric is bij de ontwikkeling van deze componenten werkelijk tot het uiterste gegaan. Geen detail is aan het toeval overgelaten en onze ingenieurs die vooraf carte blanche hebben gekregen, zijn net zolang doorgegaan tot ze werkelijk het allerhoogste prestatieniveau hebben bereikt wat met de huidige stand van de techniek mogelijk is.’

Werner: ‘In een tijd van alsmaar verdere integratie is het toch een beetje vreemd om Esoteric ogenschijnlijk precies de andere kant op te zien gaan. Wat is daar de reden toe?’ Rui denkt even na om vervolgens zorgvuldig zijn woorden te kiezen. ‘Het is zeker waar dat op veel plaatsen om ons heen het gebruikersgemak en de hanteerbaarheid van hedendaagse hifi steeds belangrijker zijn geworden. In bepaalde gevallen is integratie zeker geen verkeerd idee, maar bij onze Grandioso serie ging het enkel om de maximaal haalbare kwaliteit. Om zo’n ultra laag stoor- en vervormingsniveau te bereiken als wij voor ogen hadden, was het absoluut noodzakelijk om zoveel mogelijk negatieve onderlinge beïnvloeding en interferenties te voorkomen en een maximale kanaalscheiding te halen. Dat is ook meteen de hoofdreden waarom tot op heden alle apparaten uit deze serie in meerdere behuizingen zijn ondergebracht.’ Esoteric is al sinds jaar en dag bekend en beroemd om zijn bijzonder hoogwaardige digitale producten, waarbij vooral de uitzonderlijk rigide opbouw van de sacd loopwerken wereldberoemd is. Gelukkig laat dit state-of-the-art bolwerk - wat toploopwerken bijna tot kunst heeft verheven - de liefhebbers van het discmedium niet in de steek. Met andere woorden brengt Esoteric met dit P1 sacd transport (e 40.000,-!) het beste en meest geavanceerde disctransport in de geschiedenis van het merk uit. Harde kern van dit ontwerp is het werkelijk prachtig vervaardigde VRDS-Neo VMK-3.5-20S transportmechanisme. Niet alleen een bijna emoties opwekkend voorbeeld hoe fantastisch een transportmechanisme vandaag de dag überhaupt (nog) kan worden vervaardigd, maar ook een ultieme poging om maximale accuratesse en betrouwbaarheid uit een discloopwerk te verkrijgen.

Uiteraard is ook de rest van de techniek van dit state-of-the-art product net zo vooruitstrevend en ontstaat samen met de bijpassende losse voeding één of misschien zelfs wel het allerbeste discloopwerk van dit moment. Net zo bijzonder als het P1 transport zijn de bijpassende mono(!) D1 D/A converters (e 20.000,- per stuk) die naast de nieuwste technieken en best mogelijke onderdelen en schakelingen, ook over technologieën als ES-Link4 en 36 bit signaalprocessing beschikken. ES-Link4 is een door Esoteric zelf ontwikkelde superieure breedbandverbinding, die zowel DSD als 48-bit/352,8 kHz PCM bestanden ondersteunt en daarbij gebruik maakt van een HDMI kabel. Last but not least zorgen de Grandioso M1 mono eindversterkers (e 21.000,- per stuk) tenslotte voor een extreem stabiele en absoluut onverstoorbare versterking van zelfs de meest complexe muzieksignalen. Het gewicht van 62 kilo per stuk zegt al een en ander over de meer dan solide constructie en de uiteraard overbemeten voedingstransformatoren. Kernpunt voor de Esoteric ingenieurs was om een eindversterker te ontwikkelen die zoveel mogelijk ongevoelig is voor de belasting die zelfs de meest complexe luidsprekers kunnen geven. Oftewel een werkelijk onverstoorbare en rotsvaste energieleverantie met zowel een ruimtelijke, natuurlijke tonale balans als vol leven, expressie en realisme. De M1 is in staat een continu vermogen van 300 Watt per kanaal aan 8 Ohm te leveren. Een waarde die vandaag de dag in eerste instantie niet echt meer uitzonderlijk is. Maar het wordt al anders als dit vermogen aan 4 Ohm 600 echte Watts zijn en nogmaals verdubbeld tot 1.200 Watt aan 2 Ohm. Echt bijzonder wordt het echter pas als blijkt dat deze mastodont zelfs 2.400 Watt aan 1 Ohm achteloos uit zijn mouw kan schudden en ook niet gehinderd of beïnvloed wordt door zelfs de meest extreme fasedraaiingen en wild wisselende impedantiesprongen! Naast al deze brute kracht is in de tonale afstemming zoveel mogelijk gestreefd naar een eindversterker die de agiliteit en ‘wendbaarheid’ van een kleine, ‘snelle’ versterker combineert met de eindeloze kracht, stabiliteit en grootsheid van (zeer) krachtige exemplaren. Zoals u vast al heeft opgemerkt is in deze opstelling qua voorversterker nog van het voormalige C-02 topmodel gebruik gemaakt omdat de bijbehorende Grandioso variant nog niet is uitgebracht.

EDITORS' CHOICE