REVIEWTeufel

Plug and Play

Eric de Boer | 23 november 2014 | Teufel

Dat het Teufel Cinebase Sounddeck ‘plug and play’ werkt, wordt bewaarheid als ik de speakerbase uit de deugdelijke verpakking neem. Middels AudioQuest Forest HDMI-bekabeling verbind ik de Cinebase met mijn televisie en met een Marantz UD5007 Blu-ray speler. Omdat er op de Teufel Cinebase slechts één HDMI-ingang aanwezig is, gebruik ik de optische digitale ingang van het apparaat om een InAkustik optische kabel te verbinden. De meegeleverde stroomkabel sluit ik aan op een Supra stekkerblok.

Na het simpele verbinden van alle kabels is enkel het aanzetten van de televisie genoeg om de Teufel Cinebase tot leven te laten komen. Het is tevens snel wennen aan de indeling van de afstandsbediening, die overigens wel erg licht aanvoelt. Maar goed, alle nodige knoppen zijn aanwezig. Onderaan zitten vijf keuzefuncties voor ingangen en een toets voor Bluetooth paren. Daarboven zitten toetsen om de laagweergave naar smaak aan te passen, hoger de volumebediening en bovenaan drie apart inschakelbare instellingen van de met Sonic Emotion Absolute 3D uitgevoerde DSP voor surround effecten.

Een echte aan-/ uitschakelaar zit op de achterkant van het Teufel Cinebase Sounddeck en middels de afstandsbediening kan de speakerbase op stand by worden gezet. Dit geschiedt overigens ook automatisch als er een tijdje geen signaal binnenkomt. Een display is niet aanwezig op de Teufel Cinebase, maar een LED licht op in verschillende kleuren bij verschillende signalen en functies. Blauw is bijvoorbeeld voor Bluetooth en oranje is voor Dolby Digital en DTS-signalen. Tijdens ontvangen van een infrarood signaal van de afstandsbediening licht de LED helder wit, knipperend op.

Na een weekje spelen met en via het Teufel Cinebase Sounddeck is de gewenning compleet. Van inspelen was eigenlijk geen sprake, de Teufel bood vanaf het eerste aansluiten al een constante geluidskwaliteit, ofschoon de bassen wel iets warmer en ronder werden na een paar dagen. Ik gebruikte de Teufel Cinebase zowel in als bovenop mijn audiomeubel, om zo een goede vergelijking te kunnen maken. Uiteindelijk bleef de speakerbase op het meubel staan, zo’n 40 centimeter vanaf de wand. Want vrijstaand kwam hij in mijn huiskamerakoestiek het best tot z’n recht.

MERK

EDITORS' CHOICE