ARTIKELRecordPal

Droom

Waarom een vinylshop? Heel simpel, zegt Roy Henkelman: "Vinyl en geluid is het enige waar ik echt verstand van heb." Van puber af aan verzamelt hij platen. Het begon met dance, maar dat werd hij gauw beu. Zwarte muziek werd zijn passie; funk, jazz, soul, blues en reggae. Zijn eigen collectie bestaat uit zo’n zevenduizend platen. Geen een daarvan zal verkocht worden in de shop van RecordPal. "Les 1: Nooit je eigen platen wegdoen, krijg je altijd spijt van."


Foto: Jiri Büller

Henkelman droomde er altijd al van om een eigen platenwinkel te runnen. Nu was de tijd rijp. "Vinyl is helemaal terug, de vinylpersers draaien overuren. Ouderen die hun platen hebben ingeruild voor cd’s krijgen spijt, en ook onder jongeren is plaatjes draaien heel hip."

Als RecordPal goed loopt, hoopt hij uiteindelijk ook een fysieke winkel te openen, liefst in studentenstad Utrecht.

Maatwerk voor vinyl

Op het kantoor klinkt muziek, vanaf de platenspeler. Uiteraard. Maar de professionele Technics - op het kantoor staan er twee - worden ook gebruikt om muziekfragmenten van nieuwe elpees op de computer op te nemen. Klanten kunnen online van elke song zo’n vijftig seconden luisteren. Het is één van de extraatjes die RecordPal haar klanten biedt. "Alle tracks zijn opgenomen in hoge kwaliteit, 160kb/s stereo, we wilden dat ook per se van vinyl doen. Zo krijg je een aardig beeld van wat je in huis haalt. Je hoort echt wat je koopt."

Accessoireswinkel

Meer dan een jaar werd er aan de website gebouwd. "Het is echt maatwerk speciaal voor vinyl." De laatste maanden brachten Henkelman en zijn collega bijna fulltime achter de computer door. Om toch aan de nodige beweging toe te komen, staat er een roeiapparaat in het kantoor. "Maar ook daar komt helaas te weinig van." Het kantoor in Hedel is op de groei gebouwd. "Ik streef erna om straks alles te hebben wat er nieuw uitkomt." Bovendien wil RecordPal ook muziekdvd’s, blu-rays en accessoires zoals koptelefoons, draaitafels en naalden aan gaan bieden. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de accessoirespagina. "Best ingewikkeld, want dat is weer een winkel binnen een winkel."


Foto: Jiri Büller

Een vertegenwoordiger van Tonar uit Amersfoort is net langs geweest met koptelefoons van Grado en platenspelers van Audio-Technica, mét USB-aansluiting. Henkelman moet er nog even aan wennen: "Waarom zou je van het mooiste product dat er bestaat - een plaat - het slechtste product - een mp3 - willen maken?"

Vinyl is het ultieme medium voor muziek, vindt Henkelman. "Het is niet alleen een prachtig verzamelobject met een mooie hoes, ook het geluid en de handeling zijn niet vergelijken met andere geluidsdragers. Wat is er mooier dan met een paar vrienden een avondje samen plaatjes draaien? Bovendien is het veel stoerder om te zeggen dat je de elpee van Curtis Mayfield hebt in plaats van de cd of mp3. Toch?"


Foto: Jiri Büller

De passie voor vinyl gaat zo diep bij Roy Henkelman dat hij in zijn studio muziekopnames kan masteren voor vinyl. Waarschijnlijk als enige in Nederland heeft hij een apparaat om vinyl mee te snijden. Belangstellenden kunnen bij hem digitale of analoge opnames op een exclusieve elpee laten zetten. En dit voor slechts 80 euro.

 


EDITORS' CHOICE