ARTIKELRecordPal

`Vinylverkoop draait weer op volle toeren`

De audiofiele online vinylshop RecordPal is pas een maand open, maar de animo is groot, merkt eigenaar Roy Henkelman. We namen een kijkje tussen het zwarte goud in Hedel, bij Den Bosch.

Op de inpakbalie ligt een stapeltje gloednieuwe elpees. Got To Find A Way van Curtis Mayfield, Silk & Soul van Nina Simone, What’s Going On van Marvin Gaye en Change Of The Century van Ornette Coleman. Allemaal 180 grams persingen. Ze móeten vandaag de deur nog uit, want voor half vijf besteld betekent morgen in huis.


Foto: Jiri Büller

Hoewel de vinylshop RecordPal pas een paar maanden online is, gaan de zaakjes lekker. "Ik heb zelfs al een paar mooie bestellingen gehad uit Finland, Italië en Japan", glundert eigenaar Roy Henkelman (31) in zijn gloednieuwe kantoor in zijn achtertuin in Hedel.

Het is even wennen, zo’n postorderbedrijf, zegt de geboren Bosschenaar, maar de afleveringen gaan eigenlijk altijd goed. "De verpakkingen zijn zeer stevig, de postbode weet wat er in zit." Een door een bezorger dubbelgevouwen elpee, zoals hij zelf ooit een keer meemaakte, dat zal niet gauw meer gebeuren.

Audiofiele persingen

RecordPal is gespecialiseerd in nieuwe elpees. Vinyl- én hifi-liefhebber Henkelman runt het bedrijfje samen met compagnon Daan Schoeman (36). De aanblik van de met platen volgestouwde kasten van het kantoor doen de liefhebber watertanden. Het zijn vers verschenen albums en re-issues, vooral audiofiele 180 grams persingen. "Aan 180 grams persingen is nog meer aandacht besteed. De opnames zijn vaak speciaal geremasterd, het klinkt nóg beter. Beter eigenlijk dan een plaat ooit klonk."


Foto: Jiri Büller

Naast pop en rock heeft RecordPal veel zwarte muziek in huis; funk, soul, jazz, blues en reggae. Reggae op vinyl is moeilijk te krijgen, weet Henkelman, maar wel geliefd. Zijn reggaeplaten haalt hij zelf helemaal uit Japan, Amerika en Jamaica. "Vooral het werk waar de Roots Radics als backing band op meespelen is populair. Dat klinkt ook altijd als een klok."


Foto: Jiri Büller

Enkele andere hardlopers uit de stal van RecordPal: al het werk van funkgoeroe George Clinton, de nieuwste Thievery Corporation en twee 180 grams dubbelaars: de loodzware original master recording van Half The Perfect World van Madeleine Peyroux op het Mobile Fidelity Sound Lab-label (Mofi) en Blues From Hell van Howlin’ Wolf. "Het is mooi dat zoiets weer op elpee te verkrijgen is. Blues móet je gewoon van vinyl horen."


EDITORS' CHOICE