NIEUWS

Wat is nodig?

Ulco Schuurmans | 18 november 2014

Het uitvoeren van dynamic linking stelt de nodige eisen aan de montagecomputer. Cruciaal zijn:
- De hoeveelheid beschikbaar systeemgeheugen. Bij voorkeur minimaal 6-8 GB en op de videokaart zelf 1-2GB. Sharing van het videogeheugen kan vertragingen geven;
- Een snelle processor voor het kunnen door monteren en het tevens uitvoeren van berekeningen op de achtergrond. Minimaal een dualcore en liefst een quadcore CPU op 2,6 GHZ of sneller;
- Een aparte snelle (7.200 rpm of RAID-constructie) harde schijf voor de opslag van beeld en geluid;
- Een 64-bits besturingssysteem. 32-bits kan doch werkt aanmerkelijk trager.
In de specificaties van de montage- en bewerkingssoftware vindt u de best werkende systeemeisen voor de computer. Let op met de grote of complexe bewerkingen op een doorsnee computer. Die is daarvoor niet snel genoeg en de wachttijden en/of vertragingen lopen navenant op!


Welke dynamische programma’s?
De meest gebruikte aanvullende bewerkingssoftware geschikt voor dynamic linking betreffen pakketten voor het aanbrengen van geavanceerde effecten, geluidsbewerking van de soundtrack en correcties (kleur, beeldstabilisatie e.d.). Een andere categorie vormen de opmaak & brandpakketten voor dvd en Blu-ray. Daarnaar kunt u alvast de benodigde videoclips exporteren en de afspeel/keuzemenu’s opmaken.
Kies bij voorkeur een bewerkingspakket van hetzelfde softwarehuis of een voor het montageprogramma geoptimaliseerde plug-in. Enkele montagepakketten passen ook een soort interne dynamic linking toe. Vanuit de tijdlijn zijn zo bijvoorbeeld handige editvensters voor het bijsnijden (trimmen), titel- en effectgeneratoren of modulen voor kleurcorrectie te openen. Hetzelfde geldt voor geavanceerde interne audiomixers met geluidscorrectie.


Conclusie
Dynamic linking kan de werkstroom bij de videomontage versnellen en een stuk aangenamer maken. U ziet de resultaten vaak Real Time terug en behoeft niet steeds vensters te openen en te sluiten. Op YouTube zijn tal van leerzame filmpjes over dit onderwerp te vinden. De meesten instructiefilmpjes gaan over After Effects in combinatie met Premiere CS en Final Cut Pro. Wie zoekt vindt echter ook tal van andere toepassingen.

Effecten bij Adobe After Effects
Vanuit Premiere Pro CS en Final Cut Pro kunt u dynamic linken met Adobe After Effects. Het grafisch effectbewerkingsprogramma After Effects is speciaal ontwikkeld om samengestelde beelden (composities) en hoogwaardige geanimeerde video-effecten te creëren. Er zijn hierbij drie mogelijkheden voor dynamisch koppelen:
- Het vervangen van een videoclip in de tijdlijn door een compositie uit After Effects;
- Het maken van een nieuwe After Effects-compositie;
- Het importeren van een After Effects-compositie.
De werkwijze bij Premiere Pro CS5/6 is: Bij een geheel nieuw te bouwen After Effects-compositie geef je eerst in een venstertje het gewenste videoformaat op en vervolgens de naam van het After Effects -project en de bestandslocatie. Vanuit Premiere Pro kies je eerst de te bewerken videoclips in de tijdlijn, dan File, Dynamic Link en Vervang door een After Effects Compositie waarna u de projectnaam en bestandslocatie invoert. Dit opent een werkruimte binnen After Effects met de gekozen videoclips erin. Vervolgens kun je titels, effectlagen en regellagen aan de compositie toevoegen.

De Premiere CS soundtrack naar Audition
Het programma Adobe Audition is een geluidseditor met professionele effectopmaak-, compositie- en correctiemogelijkheden. Je bouwt hiermee relatief snel en eenvoudig een soundtrack die klinkt als een klok. Via dynamic linking koppel je audiotracks en -bestanden aan Audition om ze hierin verder te bewerken. Bijvoorbeeld het aanbrengen van een geluidseffect, mix of het verwijderen van stoorgeluiden. Wat Premiere Pro op het gebied van audio niet kan, kan Audition voor je doen.
Bij Audition kan dynamic linking op een enkele clip of op de complete sequence worden toegepast. Ga naar het Project-venster, maak een videoclip of sequence met geluid erin actief en ga vervolgens naar File Edit in Adobe Audition. Premiere Pro maakt na het invullen van een naam, bereik en doel een nieuwe audioclip voor bewerking in Audition aan. Deze in de Audition sound editor bewerkte geluidsclip kun je nu vanuit de tijdlijn in de montage afspelen.
Voor het analyseren van een audiospoor op ongewenste ruis of achtergrondgeluid dubbelklik je op de desbetreffende track. Er wordt een monitorvenster geopend met daarin een golfvorm. Door op Spectral Frequency Display te klikken, kun je deze uitgebreid analyseren.
Via het Effects-menu kies je Ruisreductie (Noise Reduction). Daaronder staan diverse mogelijkheden om alle typen ruis in de gehele track of alleen in de met de muis gearceerde gebieden te verwijderen.


EDITORS' CHOICE